Ruoka-aputoimijat tiiviimpään yhteistyöhön

Koa ry:n toimintakoordinaattori Nina Havia (vasemmalla pöydän päässä) esitteli verkostohankkeen toimintaa Raumalaisille toimijoille ja yhdistyksille. Kuva: Maija Männistö

Joukko paikallisia toimijoita ja yhdistyksiä kokoontui maanantaina Rauman seudun Katulähetyksen tiloihin verkostoitumaan ja kuulemaan valtakunnallisesti yhä isompaa jalansijaa ottavasta Kotimaisen avustustyön liiton (Koa ry) verkostohankkeesta.

Liiton tavoitteena on kerätä parhaimmat sekä tehokkaimmat ruoka-aputoiminnan käytännöt talteen ja jalkauttaa niitä ympäri Suomen. Se perustettiin vuonna 2015 ajamaan ja valvomaan humanitaarista työtä tekevien yhdistysten etuja, sekä toimimaan konsultoijana ja tiedottajana jäsenjärjestöille.

– Kun Rauman seudun Katulähetys perustettiin vuonna 1985, meidänkin ensimmäinen sloganimme oli soppaa. Se on myöhemmin saanut kylkeensä vielä asunnot, työtoiminnan ja koulutustoiminnan, Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala kuvailee.

– Olemme tehneet erilaisia toimenpiteitä, jotta jonoja ei ruoka-avun jakotilaisuuksiin muodostuisi. Vaikka olemme avanneet kahvilankin ennen jakoja, on tällöin kahvilan ovelle tullut jonoja. Tämä kertoo osaltaan siitä, että ruokakassien jako on monelle myös erittäin tärkeä sosiaalinen tapahtuma, Rantala jatkaa.

Koa ry:n toimintakoordinaattori Nina Havia kannusti maanantain tilaisuudessa ylittämään seurakunta- ja yhdistysrajoja, sillä ruoka-avun asiakkaat ovat kaikille yhteisiä.

– Raumalla alueellinen yhteistyö eri toimijoiden kanssa on jo melko hyvällä tolalla. Teitä kosiskelisinkin enemmän mukaan valtakunnalliseen yhteistyöhön, hän kuvaili seudun tilannetta.

Sekä Havia että Rantala olivat yhtä mieltä siitä, että ruoka-avusta puhuttaessa pitää viestiä muista asioista kuin jonojen pituuksista.

– Ruokaa jaetaan jo paljon päiväkeskuksissa, kerhotilojen kylmätiloissa ja ruokapankkien päivystyksissä, joten ihmiset eivät joudu jonottamaan ruokaa esimerkiksi kadulla, Nina Havia kuvaili.

– Enemmän pitäisi nostaa esiin sitä, miten olemme pystyneet ohjaamaan ihmisiä ruokajonosta eteenpäin, Rantala kuvailee.

Hän toimii jatkossa Koa ry:n alue-edustajana Rauman seudulla.

Janne Rantala toimii jatkossa Koa ry:n alue-edustajana Rauman seudulla. Arkistokuva: Anna Riutta-Salo

Rauman seudun Katulähetys ja työnhakijat sai vastikään ruoka-aputoimintaan 15 000 euron rahoituksen sosiaali- ja terveysministeriöltä.

– Tällä kertaa se sijoitettiin mahdollistavaan työhön. Hankimme ruokakuljetuksiin auton ja säilytykseen pakastimen, Rantala kertoo.