Ruuan hinnannousu hidastuu ja kääntyy laskuun, Luke ennustaa

Luke arvioi, että maidontuotanto jatkaa laskuaan myös tänä vuonna.
Luke arvioi, että maidontuotanto jatkaa laskuaan myös tänä vuonna. Kuva: Roni Rekomaa

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ruuan hinnannousu hidastuu selvästi ja kääntyy laskuun tämän vuoden lopussa. Arvio löytyy Luken tämän vuoden maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.

Luken mukaan hintojen merkittävä nousupaine viime vuonna johtui siitä, että ruuan tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten hinnat nousivat jyrkästi. Suurin elintarvikkeen hinnannousu oli kahvin kallistuminen yli 37 prosentilla. Toissa vuoteen verrattuna ruuan hinta nousi keskimäärin 10,5 prosenttia, Luken tiedotteessa kerrotaan.

Tänä vuonna hinnat ovat jatkaneet nousuaan, kun kustannuspaineet ovat tulleet viiveellä elintarvikkeiden hintoihin. Luke kuitenkin ennustaa, että hinnat kääntyvät laskuun vuoden loppupuoliskolla.

– Vuoden 2023 keskimääräinen hintataso tulee silti olemaan 7–8 prosenttia edellisvuotta korkeampi alkuvuoden hintojen nousun seurauksena, kertoo tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Hanna Karikallio Luken tiedotteessa.

Lihan kulutus ja tuotanto vähentyneet

Öljy- ja valkuaiskasvien viljely lisääntyi viime vuonna, mikä johtui Luken mukaan hyvistä keskisadoista ja kasvaneista pinta-aloista.

Sekä lihan kulutus että tuotanto vähenivät viime vuonna. Molempien ennustetaan vähenevän myös tänä vuonna.

Maidontuotannon taloustilanne on Luken mukaan heilahdellut. Suomessa tuotettiin viime vuonna maitoa kaksi prosenttia toissa vuotta vähemmän. Luke arvioi, että maidontuotanto jatkaa laskuaan myös tänä vuonna.

Elintarvikkeiden viennin määrä laski Luken mukaan viime vuonna. Rahallisesti mitaten elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita vietiin Suomesta 1,8 miljardin euron arvosta eli 18 prosenttia edellisvuotta enemmän. Luken mukaan nousua selittää elintarvikkeiden hinnannousu maailmanlaajuisesti.

Suomeen tuotiin viime vuonna elintarvikkeita yli 5,5 miljardin euron arvosta.

STT