"Meiltä loppuu jauhot!" – karjalanpiirakoiden rypytyskisa: Turku 61 – Rauma 51

Normaalikoulujen leikkimielisessä karjalanpiirakkakisassa turkulaiset vetivät pidemmän korren.

| Päivitetty

Turun ja Rauman Normaalikoulut kilpailivat paremmuudesta karjalanpiirakoiden teossa. Emma Tuomaala oli yksi Rauman norssin kisaajista.

Normaalikoulun kotitalousluokka hälisee ja kuhisee kuin MasterChefin kisakeittiö ennen Rauman ja Turun normaalikoulujen piirakkakilpailua. Piirakkataikina on valmiina molempien joukkueiden pöydällä ja turkulaisten kotitalousopettaja Noora Näsänen kantaa luokkaan puurokattilaa.

Turkulaisilla on mukanaan myös kisakatsomo, joka seuraa kilpailua striiminä toisesta tilasta.

Kisa pääsee käyntiin, ja riehakkuus vaihtuu tekemiseksi. Joukkueet järjestäytyvät yhteen toimivaksi ryhmäksi. Raumalaisilla on apunaan pastakone, mutta turkulaiset luottavat pulikoihin. Keskustelu käy kiivaana:

– Ihan liian paksu!

– Tästä tuli aika iso!

– Meiltä loppuu jauhot!

Taikina alkaa saada piirakoiden muotoa.

Molemmilla joukkueilla on aikaa 50 minuttia ja käytössään kaksi uunia.

Tuomaristo kiinnitti huomiota erityisesti rypytystulokseen.

Idea leikkimieliseen kilpailuun tuli Turun normaalikoulusta. Sisarkoulussa Raumalla siihen tartuttiin mielellään.

– Olemme molemmat Turun yliopiston alaisia kouluja ja meillä on yhteinen Unesco-hanke. Turun normaalikoulu täyttää tänä vuonna myös-0 vuotta ja nostaa juhlavuonnaan esille suomalaista ruokakulttuuria ja -perinnettä, Rauman Normaalikoulun unescovastaava Miia Koivuniemi kertoo.

Unesco-koulujen opetuksessa painotetaan kulttuuriperintökasvatusta. Turkulaisten vierailun teemana olikin Unescon aineeton ja aineellinen maailmanperintö, ja matkalla käytiin piirakoiden paiston ohella tutustumassa myös raumalaisiin maailmanperintökohteisiin.

Oppilaidentyöskentelyä seuraa silmä tarkkana kilpailun tuomaristossa istuva Elina Simula Lännen martoista. Simula itse on rutinoitunut piirakoiden tekijä, ja kertoo tehneensä niitä jo 4–5-vuotiaiden kanssa seurakunnan päiväkerhoissa.

– Tässä kilpailussa ei keskitytä niinkään makuun vaan ulkonäköön ja lukumäärään, hän toteaa.

– Kyseessä onkin enemmän rypytyskilpailu, tavoitteena on tehdä mahdollisimman tasalaatuisia ja kauniita piirakoita, lisää Rauman Norssin kotitalousopettaja Sofia Kallio.

Karjalanpiirakoiden tekemistä opetetaan kotitaloudessa kahdeksannella luokalla, kun aihepiirinä on suomalainen ruokakulttuuri.

Muita kriteerejä kilpailussa ovat siisteys ja ryhmänä toimiminen.

Pisteen saa jokaisesta valmiista karjalanpiirakasta, toisen hyvästä lopputuloksesta. Pisteitä menettää, ellei siivoa jälkiään.

RaumanNormaalikoulun 7–8 -luokkalaisista koostuva joukkue on harjoitellut edellisenä päivänä. Vilna Ylisaarelle kerta oli ensimmäinen.

– Haaste on rypyttäminen ja se, että taikinasta saa tasaisen ja kauniin, hän sanoo.

Samaa mieltä on leipomista harrastava Emma Tuomaala, joka kertoo päässeensä jyvälle piirakoiden tekemisestä edellispäivän harjoituksissa.

Turun monikulttuurisessa joukkueessa on mukana myös poikia.

Alber Yimaz uskoo oman joukkueen voittoon eikä pidä rypyttämistä vaikena, mutta myöntää kuitenkin, että tuurilla mennään.

– Ei hajukaan siitä, kuinka monta ehtii annetussa ajassa tekemään.

Seitsemäsluokkalainen Yimaz kertoo leiponeensa piirakoita aiemmin vanhempiensa kanssa.

Piirakat kaulittiin pulikoilla.

Kilpailu on lopulta tasaväkinen, mutta Turku vie voiton, sillä sen taikinasta tulee kymmenen piirakkaa enemmän kuin Rauman.

Tuomariarvioinnissa todetaan, että Raumalla paistotulos parempi, mutta Turulla rypytys on tasaisempi ja piirakat tasalaatuisempia.

Turkulaiset pyörittävät taiki- nasta 61 piirakkaa ja Rauma 51.

Molemmat joukkueet saavat palautetta hyvästä työskentelystä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut