Saariston retkeilytuvat ja lainaveneet kovassa käytössä

Rohelan torppa on yksi Rauman kaupungin omistamista saarikohteista, joita voi vuokrata. Torppaan ei tule sähköä eikä vettä. Kuva: Irene Valovirta

Rauman kaupungin omistuksessa on saaristotiloja, joiden yhteydessä on viisi vuokrattavaa tupaa.

Lisäksi kaupunki lainaa maksutta kolmea soutuvenettä, joista kaksi sijaitsee Omenapuumaassa ja yksi Mustalahdessa.

Varaustuvat ovat tänä kesänä olleet erittäin suosittuja, ja veneitä on lainattu todella ahkerasti.

– Hankimme Omenapuumaahan toisen soutuveneen ja osittain siitäkin syystä veneiden varausaste on kasvanut yli 150 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, palveluneuvoja Sanna Rantala kaupungin palvelupiste Pyyrmanista kertoo.

Erityisesti ulkomaalaiset ovat olleet innoissaan mahdollisuudesta päästä retkeilemään Rauman saaristoluontoon.

Kataviston huvilamökkiä lukuun ottamatta kaikki muut kaupungin saaristotuvat ovat varustukseltaan vaatimattomia ja mukavuuksiltaan pelkistettyjä.

Pinokarissa yöpyminen onnistuu aitassa, jossa ei ole käytännössä kuin "katto pään päällä".

Muut tuvat ovat Rohela Reksaaressa ja Vesiluoma Nurmeksen saaressa. Päiväranta on tarkoitettu pääasiassa opiskelija- ja koululaisryhmien käyttöön.

– Katavisto on näistä parhaiten varustettu. Sinne tulee juokseva vesi ja sähkö. Muissa tuvissa ei ole sähköä, ja juomavesi pitää viedä niihin itse. Kaikissa paikoissa pitää myös itse pilkkoa polttopuut, Rantala selvittää.

Kaikkia tupia vuokrataan korkeintaan kahdeksi vuorokaudeksi kerrallaan, pois lukien Kataviston huvila, jota voi vuokrata korkeintaan viikon ajaksi. Yöpymishinnat vaihtelevat 20 ja 80 euron välillä, vähän sesongista riippuen.

– Esimerkiksi Kataviston hinta on juhannuksesta heinäkuun loppuun 80 euroa per yö, muuna aikana 60 euroa.

Rohelaa voi varata myös pelkästään saunomiseen, jolloin päiväkäytön hinta ilman yöpymistä on 30 euroa.

Parhaiten tupien ja veneiden varaustilanteen saa tarkastettua kaupungin nettisivuilta löytyvästä Timmi-varauskalenterista.

Saaristotupien kuin myös lainaveneiden avaimet haetaan palvelupiste Pyyrmannista ja sinne ne myös palautetaan heti käytön jälkeen.

– Vuokraamisen yhteydessä allekirjoitetaan vuokrasopimus, johon on merkitty vuokrapaikan säännöt sekä määritelty vuokraajan vastuuasiat.

Rantalan mukaan kaupungin ympäristönhoitaja pyrkii käymään vuokrapaikoissa aina varausten jälkeen tarkastamassa, että paikat ovat kunnossa.

– Asiakkaat myös antavat palautetta, jos kohteessa on jotain ongelmaa. Päällisin puolin ihmiset ovat kuitenkin olleet paikkoihin tyytyväisiä. Mehän mainostamme niitä vaatimattomina kohteina, joten paikalle menijät saattavatkin yllättyä positiivisesti, Sanna Rantala nauraa.

Lisätietoja ja ohjeet tupien ja soutuveneiden lainaamiseen löydät Rauman kaupungin nettisivuilta.

Juttua korjattu 29.7. klo 15.40. Päiväranta on tarkoitettu pääasiassa opiskelija- ja koululaisryhmien käyttöön.