Sade huuhtoi tiesuolan - paikoin vaarallisen liukasta

Sade vesitti osittain suolauksen tehoa niin maanantai-iltana kuin vielä tiistaiaamunakin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Monilla teillä oli Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa liukasta maanantai-illasta pitkälle tiistaihin. Siitä voi pääosin syyttää säätä, toteaa tienpidosta vastaavan Varsinais-Suomen ely-keskuksen aluevastaava Janne Saari.

– Urakoitsijoilla oli haastava ilta ja yö, koska tienpinta oli jäässä ja välillä satoi reilustikin vettä. Suola-autot lähtivät oikeisiin aikoihin liikkeelle, mutta sade vähensi suolauksen hyötyä.

Laitilassa suolaus aloitettiin keskustasta Rauman suuntaan valtatie 8:lla viiden aikaan iltapäivällä. Toistamiseen suola-autot starttasivat kahdelta yöllä.

Valtatie 12:lla lähdettiin Raumalta liikkeelle illalla puoli kuuden aikaan ja toistamiseen aamuyöllä neljän aikaan. Kuitenkin Lapissa autot kolaroivat tiistaina aamuseitsemältä. Päivystävän palomestarin mukaan kunnossapito oli joko myöhästynyt tai tehty liian aikaisin. Saari epäilee sateen liuottaneen suolan pois.

Esimerkiksi Eurajoen Kirkkotietä oli hiekoitettu tiistaiaamuna. Vesisade haittaa hiekoitustakin, jos tie on jäässä. Vesi huuhtoo hiekan tienreunoihin.

– Tälläkin kertaa varsinkin risteysalueet olivat liukkaita.

Alkavalla talvikaudella teitä on Saaren mukaan suolattu muutamia kertoja.

Jos Saari pystyisi hallitsemaan säätä, vallitsisi Rauman seudulla vakiintunut talvikeli maaliskuulle. Useita senttejä lunta ja vähintään muutaman asteen pysyvä pakkanen.

– Pahasti kuitenkin näyttää, että tästä talvesta on tulossa viime talvien kaltainen.