Sähköpyörä pitää ladata valvotusti: "Sehän on turvallisuuskysymys niin kuin ladattavissa laitteissa ylipäänsä"

Sähköisten kulkuvälineiden lataaminen taloyhtiöiden pyöräkellareissa on lähtökohtaisesti kiellettyä.

| Päivitetty

Sähkökäyttöiset liikkumisvälineet kuten sähköpyörät ja -skootterit ovat yleistyneet viime vuosina. Erilaiset kulkuvälineet ovatkin helpottaneet arkea ja monipuolistaneet liikkumista. Erilaiset sähköiset vempeleet ovat lisääntyneet myös taloyhtiöiden pyöräkellareissa.

Lukijamme halusikin tietää kenen vastuulla on, jos sähkölaite aiheuttaa onnettomuuden taloyhtiön yleisissä tiloissa.

Lähi-Tapiola Länsi-Suomen korvauspäällikkö Nette Nummi toteaa, että lähtökohtaisesti jokainen vakuuttaa omaisuutensa itse palovakuutuksella.

– Yksistään se, että omistaa ensimmäisenä syttyneen esineen, ei johda siihen, että omistaja olisi korvausvastuussa muiden omaisuudelle aiheutuneista vahingoista, Nummi sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että sähköavusteisen pyörän akku kannattaa aina irrottaa ja säilyttää erikseen, kun pyörää käytetään.

– Näin estetään sekä oikosulku- että varkausvahinkoja. Akun lataaminen pitäisi myös suorittaa valvotusti, eikä sitä saisi jättää yksin latautumaan.

Samoilla linjoilla on myös Rauman Talokeskus Oy:n toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Mikko Vapanen.

– Sehän on turvallisuuskysymys niin kuin ladattavissa laitteissa ylipäänsä. Irrotettavaa akkua on hyvä ladata asunnossa sisällä, Vapanen sanoo.

Vapanen myös huomauttaa, että lähtökohtaisesti sähköpyörien ja -skootterien lataaminen on kiellettyä taloyhtiön sähköllä ilman sopimusta.

– Joku saattaa ajatella, että se on pikku juttu, mutta kannattaa miettiä, että mitä jos taloyhtiön kaikki 36 asukasta haluaisivat tehdä samoin.

Apuvälineeksi luovutettu sähkömopo on lääkinnällisen kuntoutuksen väline. Näin ollen sen säilyttäminen ja lataaminen esimerkiksi pyöräpysäköintiin varatussa tilassa on sallittava.

Kommentti: Sähköläski saunan lauteilla

Kun ostin kaksi vuotta sitten sähköläskipyörän harrastusvälineeksi, oli selvää, että kiinnityspaikkojen puutteen vuoksi en muutaman tuhannen arvoista menopeliä sijoita pyöräsuojaan.

Ajatus oli kuitenkin muuttua jo kaupasta tultua, kun pyörä ei ollut mahtua Tetris-tuskailusta huolimatta hissiinkään.

Yli vuoden ajan pyörä nojaili makuuhuoneen seinään tilaa viemässä ja vain odottamassa ilman akkua seuraavaa lähtöä.

Muuton jälkeen toisessa kerrostaloasunnossa löytyi oiva säilytystila: pienessä sähkösaunassa pyörän sai nojalle niin, että eturengas oli kiukaan älypuolella. Ei ehkä paloturvallisin ratkaisu sekään.

Iiro Lehtonen, kirjoittaja on Länsi-Suomen toimittaja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut