Sähkösyöppöjen selvittäminen voi olla salapoliisityötä – ”Jostain syystä Suomessa ajatellaan, että talvella pitäisi olla sisätiloissa t-paitakeli”

ILSA Ilmastoviisas Satakunta -hankkeen parissa työskentelevä Marjo Kekki vinkkaa, että kuluttajan on mahdollista saada tietoa omasta sähkönkulutuksestaan sähkön etäluentapalveluilla. Arkistokuva.

– Muutama vuosi sitten sähkölämmitys sai päästöjensä takia kovaa kuraa niskaansa mediassa. Päästöt ovat laskeneet siitä paljon, toteaa ILSA Ilmastoviisas Satakunta -hankkeen parissa työskentelevä Marjo Kekki.

Ajantasaista sähkötietoa kaivataan. Siksi Kekki luennoi aiheesta ensi viikolla Raumalla ja Eurajoella.

Lämmitys vie kotitalouksien energiasta leijonanosan.

– Yli puolet kuluu lämmitykseen. Jos sisälämpötilasta saa nipistettyä edes asteen, se tekee jo paljon. Jostain syystä Suomessa ajatellaan, että esimerkiksi talvella pitäisi olla sisätiloissa t-paitakeli.

Kun lähtee pois kotoa, lämpötilaa voi pudottaa huoletta jopa 15 asteeseen.

– Ja lämmin huoneilma on kovin kuivaa. Limakalvot pitävät kosteammasta eli viileämmästä ilmasta, Kekki muistuttaa terveysvaikutuksista.

Nykyaikaisilla sähkön säätöjärjestelmillä on mahdollista hienosäätää oman kodin lämpötilaa jopa huonekohtaisesti.

– Huoneissa on anturit, jotka tarkkailevat sisälämpötilaa. Järjestelmään pystyy määrittämään erilaisia profiileja, esimerkiksi viikkoprofiilin, joka pyörii arjessa automaattisesti.

Profiilin voi määrittää esimerkiksi niin, että sisäilmaa pudotetaan aamulla, kun kaikki ovat lähteneet työhön tai kouluun ja vastaavasti nostetaan illalla huone kerrallaan.

– Järjestelmät ovat jopa niin fiksuja, että ne katselevat sääennusteita. Jos on tulossa lämpimämpää, se osaa automaattisesti pudottaa lämmityksen tarvetta.

Jos kuluttaja ostaa pörssihinnoiteltua sähköä, on järjestelmän kanssa mahdollista säästää: kun sähkön hinta on edullisimmillaan, lämmitetään hieman yli, ja kun hinta on kalleimmillaan, pudotetaan lämmitystä.

Kekki toteaa, että välillä unohtuu myös se, että lämmin vesi lämmitetään.

– Jos rakastaa pitkiä trooppisia suihkuja, niin siinä on myös säästöpotentiaalia.

Kekki vinkkaa, että kuluttajan on mahdollista saada tietoa omasta sähkönkulutuksestaan sähkön etäluentapalveluilla.

Esimerkiksi Raumalla OMA online -palveluun pääsee kirjautumaan Rauma Energian -nettisivuilta löytyvän linkin kautta.

– Sieltä on mahdollista saada tarkkaa, ihan tuntikohtaista tietoa.

Kekki neuvoo tarkistamaan ensin jakson, jolloin on hiljaista.

– Jos on silti iso pohjakuorma, pitää alkaa selvittää, mikä voisi viedä noin paljon sähköä?

Kekki antaa esimerkin kahdesta naapurista, jotka olivat verranneet sähkölaskujaan – toisella meni sähköä vain kolmannes siitä mitä toisella. Enemmän kuluttaneen sähkösyöpöiksi olivat osoittautuneet suuret plasmatelevisiot, joita pidettiin päällä usein myös turhaan.

– Tämä on välillä salapoliisihommaa, mutta hyvinkin merkittäviä asioita voi löytyä.

Marjo Kekki luennoi aiheesta laajemmin tulevalla viikolla sekä Raumalla ja että Eurajoella järjestettävissä Sähkölämmittäjän sää(s)töilloissa.

Lisäksi tapahtumissa käsitellään muun muassa sähkön hinnan muodostumisen tulevia tariffimuutoksia ja kuntien uusia energiansäästötapoja. Kunnat järjestävät tilaisuudet yhdessä ILSA Ilmastoviisas Satakunta -hankkeen kanssa.

Rauman tilaisuus järjestetään 13.11. kello 17.30 alkaen Posellissa osoitteessa Nortamonkatu 12 ja Eurajoen ilta 14.11. kello 17.30 kunnanviraston Eurajoki-salissa osoitteessa Kalliotie 5. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.