Saisiko olla syötävä raatihuone?

Raumalainen leipurimestariopiskelija Jari Huhtala valmisti taitotyön, joka juhlistaa Rauman 580-juhlavuotta.

Jari Huhtala valmisti syötävän pienoismallin Rauman raatihuoneesta kaupungin 580-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Teosta voi ihailla Prassenin kahvilassa, Kuninkaankatu 16:ssa.

Cafe Prassenissa Kuninkaankatu 16:ssa voi nyt ihailla leipurimestariopiskelija Jari Huhtalan valmistamaa tarkkaa kopiota Rauman raatihuoneesta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa pienoismalli, vaan tämä raatihuone on kokonaisuudessaan syötävä.

Prassenin konditoriassa leipomopäällikkönä työskentelevä Huhtala opiskelee työnsä ohessa leipomoalan erikoisammattitutkintoa Winnovassa.

Hän innostui kotikaupunkinsa 580-vuotisjuhlavuodesta ja päätti valita taitotyönsä aiheeksi yhden Rauman kuuluisimmista maamerkeistä.

– Yleensä taitotyö tehdään opintojen loppuvaiheessa, mutta Rauman juhlavuosi inspiroi minua ja päätin tehdä työn jo nyt. Aihettakaan ei tarvinnut kauaa miettiä.

Huhtala halusi varmistaa raatihuoneen mitat, jotta lopputulos olisi mittasuhteiltaan oikea. Hän otti ensin yhteyttä Rauman museoon, josta neuvottiin kääntymään kaupunginarkkitehdin puoleen.

– Häneltä sain rakennuksen piirustukset, joiden mukaan piirsin kaavat. Sen jälkeen ryhdyin testaamaan paria kahvileipätaikinaa, sillä taikinan pitää olla sellaista, joka pysyy kasassa.

Taikinavalinnan jälkeen Huhtala ryhtyi kaavojen avulla valmistamaan rakennuksen paloja, minkä jälkeen oli kokoamisen vuoro. Raatihuone sai ylleen vielä pikeerikuorrutteen, jonka Huhtala maalasi käsin elintarvikeväreillä.

Lopputulos on komea – ja säilyvä, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty pilaantuvia raaka-aineita.

Huhtala myöntää, että koko projektin jännittävin vaihe oli kahdessa osassa olevan raatihuoneen kuljettaminen leipomo-konditoriasta Kuninkaankadun kahvilaan pitkin Vanhan Rauman kivettyjä katuja.

– Rakennuksen alaosa oli auton takakontissa ja Johanna (Uusitalo) kannatteli yläosaa sylissään, kun minä ajoin autoa. Kokonaisuus kasattiin sitten täällä kahvilassa, Huhtala selvittää.

Nyt sen suojana on läpinäkyvä laatikko, joka suojaa syötävää raatihuonetta pölyltä ja uteliailta sormilta.

Huhtala vastaa Prassenilla pääasiassa kahvi- ja ruokaleipäpuolesta, mutta yrittäjä Johanna Uusitalon poissa ollessa kokonaisvastuu firmasta on Huhtalalla.

– Saan toteuttaa itseäni. Teen paljon esimerkiksi tuotekehitystyötä. Rauman juhlavuodelle suunnittelimme juuri uusia tuotteita: kahdenlaisia Rauma-leivoksia, konvehteja, keksejä ja kahvia.

Rauman Lapista kotoisin olevasta Jari Huhtalasta piti alun perin tulla puuseppä, sillä sen alan osaajia hänen suvustaan löytyy useita. Toisin kuitenkin kävi, ja elintarvikeala vei voiton.

– Menin ensin kokkikouluun Rauman ammattiopistoon, sieltä Turkuun, josta valmistuin leipuri-kondiittoriksi. Parin vuoden työssäolon jälkeen lähdin Rovaniemelle opiskelemaan vielä restonomiksi, kunnes palasin takaisin Raumalle. Prassenilla olen ollut nyt jo kuusi vuotta, ja viihdyn työssäni. Yhtään ei kaduta, ettei minusta puuseppää tullutkaan, Huhtala vakuuttaa naurahtaen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut