Sanni lukee – lukukoira Ada kuuntelee

Sanni Lahovuori on lukenut monet kerrat Adalle. Siitä osoituksena Sanni on saanut Adalta nimikkokirjanmerkitkin. Kuva: Elina Helkelä

Eurajoen Keskustan koulun kakkosluokkalainen Sanni Lahovuori lukee rauhallisella ja hiljaisella äänellä lastenkirjaa Eurajoen kirjaston kokoelmahuoneessa.

Sannin jaloissa makoilee tyytyväisenä kahdeksanvuotias berninpaimenkoira Ada, joka on Eurajoen kirjaston epävirallinen lukukoira.

Innokkaaksi lukijaksi tunnustautuva Sanni kertoo, että hän on aiemminkin käynyt kirjastossa lukemassa Adalle.

– Ada kuuntelee minua. Luen myös kotona satuja 3-vuotiaalle pikkuveljelleni ja vanhemmille. Suosikkikirjojani ovat kaikki Kirjatiikeri-sarjan kirjat, Sanni ilmoittaa.
Parhaat kirjat ovat Sannin mielestä sellaisia, joissa on erilaista tapahtumaa, kivaa tekstiä ja paljon kuvia.

Hannele Paukamaisen omistama Ada saa jatkossakin nauttia Sannin lukuhetkestä, sillä tyttö kertoo aikovansa taas seuravalla kerralla osallistua lukukoiratilaisuuteen.

Ada on Hali-Berni-koulutuksen saanut vapaaehtoiskoira, joka käy kerran kuukaudessa omistajansa kanssa Eurajoen kirjastossa kuuntelemassa lukemaan opettelevien ja jo lukutaidon omaksuneiden lasten lukemista.

– Ada on ollut lukukoirana jo useita vuosia. Hali-Bernin tehtäviin se on totutettu kahdeksanviikkoisesta asti, joten Ada on tottunut lapsiin aivan pienestä pitäen, Hannele kertoo.

Ystävällisen ja rapsutuksista nauttivan Adan oli Hannelen mukaan nuorempana hiukan vaikea pysyä paikoillaan 15-minuuttisten lukuhetkien aikana.

Nyt se ilmiselvästi nauttii lukutilanteesta. Välillä se oikaisee rentoutuneena itsensä kyljelleen, välillä se taas havahtuu tarkkaavaiseksi ja ikään kuin ottaa osaa Sannin lukemaan tarinaan.

Hannele vakuttaa, että Adaa ei ole suinkaan tarvinnut lahjoa lukukoiraksi.

– Se on aina niin innoissaan näistä lukutapaamisista. Riittää, kun otan repun ja sen Hali-Bernit-liivin esille, niin se on heti valmis lähtemään keikalle.

Hannele Paukamaisen mukaan lukukoiratoiminnan juju on se, että lapsi rohkaistuu ääneen lukemisesta – ja ylipäänsä lukemisesta. Koira kun ei piittaa, saati naura, vaikka kaikki sanat eivät heti löytyisikään kirjasta.

– Suurin osa koiralle lukevista lapsista on eka-tokaluokkalaisia. He tulevat tapaamiseen lempikirjansa kanssa, jonka ovat itse hyllystä valinneet. 15-minuuttia on sopiva aika lukutuokioksi sekä lapselle että koiralle.

Hannele Paukamaisella on Adan lisäksi kotonaan neljä muuta berninpaimenkoiraa.
Hänellä onkin koirineen tulossa kiireiset päivät, sillä Hali-Bernejä on tilattu erilaisiin laskiais- ja ystävänpäivätilaisuuksiin ihmisiä ilahduttamaan.

Seuraavan kerran Adalle pääsee Eurajoen kirjastossa lukemaan maaliskuussa.

Lukukoiratapaamisesta ilmoitetaan kunnan tapahtumakalenterissa ja lehtien menolistoilla.