Sano Sakke vaan! – Sakari Kaitaniemen sooloalbumi nauhoitettiin Vanhan-Lahden mummolassa. Sakke on Eine Recordsin ensimmäinen artisti

| Päivitetty

Sakari Kaitaniemen Vanhan-Lahden mummolassa kasettineliraiturilla äänitetty sooloalbumi on Raumalla perustetun Eine Recordsin ensimmäinen albumi.

Sakari Kaitaniemen tukkatyyli on muuttunut sitten Rock ’n’ roll kuume -biisin videon. Videolla vielä grungelettinen Sakari ”Sakke vaan” istuskelee puunrungolla trubaduuritunnelmissa keskellä kesäidylliä ja laulaa ”rock-nirvanasta”. Biisi on yksi helmikuussa julkaistun Sano Sakke vaan -albumin kappaleista.

Vanhan-Lahden mummolassa kasettineliraiturilla äänitetty sooloalbumi on Raumalla perustetun Eine Recordsin ensimmäinen albumi. Pieni raumalainen levy-yhtiö on syntynyt kaveriporukan omien musiikkiprojektien yhteiseksi julkaisualustaksi.

Kaitaniemi sanoittaa ja säveltää omat biisinsä. Hänen tyyliään Eine Records luonnehtii ”Lo-Fi-Folk rockiksi, jossa yhdistyy naivistinen laulunkirjoitus ja riisutut sovitukset”.

Kaitaniemi on saanut levy-yhtiöltä lisänimen ”Vanhanlahden Neil Young”. Esikoislevy on tunnelmaltaan lämmin ja soundiltaan kohiseva.

Kohinan takaa kasettineliraituri. Kaitaniemelle vanhan tekniikan suhina on mukavaa, mutta se myös antaa paljon anteeksi.

– Sillä äänittäessä ei tarvi olla mikään virtuoosi.

Omien kappaleiden tekeminen oli pitkään Kaitaniemen haaveena, mutta se konkretisoitui vasta kun Manno Rantanen, joka pyörittää velipoikansa Mariuksen kanssa Eine Recordsia, myi hänelle vanhan c-kasettineliraiturin.

Albumin biisit ovat parin, kolmen vuoden takaa, nyt Kaitaniemi kirjoittaa jo uusia. Omaa musiikkityyliä on hänen mukaansa hankala määritellä.

– Nii-i, aika usein huomaan jotain musiikkia kuunnellessani, että tuon tyyppistä voisi itsekin kokeilla. Ehkä musiikillisia esikuvia ovat Noitalinna huraa! ja Kari Peitsamo, hän miettii.

Kiinnostus musiikin tekemiseen on perua kotoa: isä soitteli kitaraa ja rakensikin niitä. Velipoika soittaa Kaitaniemen bändissä.

Sanoittajana hän sanoo kiinnostuvansa hauskoista, omituisistakin asioista ja poimivansa lyriikoihin sanoja ja lauseita, jotka herättävät mielenkiinnon. Yksi albumin biiseistä kertoo esimerkiksi posteljoonista, toinen lentävästä rehtorista.

Sakke vaan -albumille tekee tekevät vielä tänä keväänä Eine Recordsilla seuraa T.E. Kaarlen Master’s Thesis ja Saineen Roosan debyyttialbumi.

Toiminta onkin Marius Rantasen mukaan tänä vuonna alkanut viritä uudelleen koronapandemian aikana syntyneiden albumien ja artistitulokkaiden myötä. Musiikkia julkaistaan rakkaudesta lajiin.

– Ajatus voittoa tavoittelevasta levy-yhtiöstä on muuttunut puhtaasti luovaksi työskentely-ympäristöksi ilman kaupallisia tulostavoitteita, hän kuvailee.

Eine Recordsilla ei ole vakituisia tiloja, joten studion virkaa – tai lähinnä sen puutetta – ovat Rantasen mukaan ajaneet niin kesämökit, opiskelijayksiöt kuin Reilan vanhan armeijakasarmin majoitustilat ja perunafarmi Kuivalahdella.

– Laitteistona ovat toimineet kaikki vuosien aikana hamstrattu soitin-ja äänityskalusto sekä miksaaja-masteroijana toimivan Manno Rantasen käsintekemät soittimet, levykaiut ja kompressorit.

Kaikki Einen tekijät ovat lähtöisin Rauman seudulta. Lounais-Suomi ja maaseutu ovat Rantasen mukaan yhtiön profiilissa vahvasti esillä.

– Silotellun promootion ja artisti-imagon luomisen sijaan emme häpeä näyttää luomisprosessia sen aitoudessaan ja rosoisuudessaan. Kulissien takana hommia paiskitaan välillä työmaavalojen loisteessa yötä myöden verkkarit jalassa ja kahvit termospullossa, Marius Rantanen kuvailee sähköpostilla.

Puutteelliset resurssit ja selkänahasta revitty rahoitus eivät kuitenkaan ole olleet esteenä toiminnalle.

– Musiikkia tehdään juuri sellaisen kuuloiseksi mitä halutaan.

Tällä hetkellä yhtiön äänitystoiminta on keskittynyt Pyhärantaan, ja tavoitteena on Rantasen mukaan julkaista mahdollisimman paljon uutta.

– Ajatus on oppia jokaisesta julkaisusta ja kehittää alan ammattitaitoa.

Sakari Kaitaniemen Sakke vaan -albumin biisejä on mahdollisuus kuullaRaumalla jo viikonloppuna.

Hän esiintyy yhtyeineen Otanlahden Rantatalon avajaisten yhteydessä 1.4. Jatkoa seuraa heti seuraavansa päivänä Aallonmurtaja-pubissa Porin Mäntyluodossa.

Rantatalosta kaavaillaan paikkaa raumalaiselle vaihtoehtomusiikille.

– Olemmekin hyvin otettuja saadessamme mahdollisuuden olla mukana vihkimässä tiloja käyttöön, sanoo Marius Rantanen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut