Sanomalehdistä kasattu Länsi-Suomi-mekko on kaikkea muuta kuin anteeksipyytelevä

Länsi-Suomi-mekon tekijöihin lukeutuva Maija Esko (vas.) ja muotigaalassa mallina toiminut Pihla Kukkonen ehtivät poseeraamaan kuvaajalle Sparkling Nightin bäkkärillä hetkeä ennen yleisön eteen astelua. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Yksi sadoista Sparkling Nightissa nähdyistä asuista poikkesi erityisen paljon muista.

Viime perjantaina Tarvontorilla vietetyn muotigaalan loppupuolella 40-metriselle catwalkille asteli Pihla Kukkonen, joka kantoi yllään sanomalehdistä tehtyä Länsi-Suomi-mekkoa.

Mekon suunnittelija- ja toteuttajatiimiin kuuluvalla Maija Eskolla oli jo ennen Sparkling Nightia selvä ajatus siitä, että mallin look saa olla kaikkea muuta kuin anteeksipyytelevä.

Pihla Kukkosen hiukset olikin koottu ylös turbaanimalliin ja silmät meikattu vahvasti Länsi-Suomen sinisellä.

Raumalla opettajankoulutuslaitoksella opettavan Maija Eskon pyynnöstä mekkoprojektiin liittyivät turkulaiset vaatesuunnittelijat ja vaatetusalan opettajat Liisa Hupio ja Eeva-Mari Salminen.

Sekä Hupioa että Salmista aikanaan alalle opettanut Esko toteaa, että jokaisen ammattilaisen osaamista tarvittiin projektissa.

– Yhdessä tekeminen on aina enemmän kuin se, että tekee yksin, hän summaa.

Myös raumalaiset opettajaopiskelijat antoivat tietämättään oman säväyksensä projektiin. Esko kysyi nimittäin opiskelijoilta, mitä heille tulee mieleen paperisesta iltapuvusta.

– Luimme yhdessä opiskelijoiden lähettämiä vastauksia, ja lähdimme sitten purkamaan mielikuvia.

LS-mekko toteutettiin hauraan materiaalin ehdoilla. Esko, Hupio ja Salminen halusivat luoda oikeasti käytettävän mekon, joka eläisi vielä muotinäytöksen jälkeenkin.

”Se, mikä projektin aikana tuli selvääkin selvemmäksi, on, että Länsi-Suomi on todella värikäs sanomalehti.”
Maija Esko

– Aluksi pohdimme, minkä fiiliksen haluamme mekkoon. Sen jälkeen mietittiin, miten mekko rakentuu, kun materiaali on haastava.

Sanomalehdistä leikatut palat kiinnitettiin toisiinsa liimalla. Koko mekko kasattiin korsetin varaan. Esko arvioi, että mekon yläosasta tuli hyvinkin perinteinen. Mekon alaosassa puolestaan näkyy liike.

Maija Esko laskee mekon löytäneen muotonsa puolessa vuorokaudessa. Länsi-Suomia leikeltiin mekkoa varten useampia muovikassillisia.

– Mekkoa oli tosi hauska tehdä. Kertaalleen hain lehtiä lisääkin, hän naurahtaa.

Mekon tekijät keskittyivät valikoimaan lehtikuvia, jotka sopivat väreiltään kokonaisuuteen. Näytöstä varten talteen leikattiin vielä nippu ylimääräisiä kuvia, joilla mekkoa saatettiin paikkailla h-hetkellä.

– Se, mikä projektin aikana tuli selvääkin selvemmäksi, on, että Länsi-Suomi on todella värikäs sanomalehti. Mustavalkoisia sivuja oli melkein mahdoton löytää.

Video Länsi-Suomi-mekosta löytyy täältä.

Muotigaala takana, mitä seuraavaksi?

Maija Eskon, Eeva-Liisa Salmisen ja Liisa Hupion suunnittelema Länsi-Suomi-mekko nähtiin Sparkling Nightissa viime perjantaina. Muotigaalassa mekkoa esitteli 500 silmäparin edessä Raumalla opettajaksi opiskeleva Pihla Kukkonen.
Mekon ei ole tarkoitus jäädä pölyttymään kaappiin, vaikka muotinäytös on nyt nähty.
Loppuvuodesta puku on esillä ainakin Länsi-Suomen perinteisessä mitalijuhlassa. Lisäksi on kaavailtu, että Länsi-Suomi-mekko tuotaisiin esille kaupungille niin, että kaikki halukkaat raumalaiset voisivat käydä itse ihailemassa luomusta.
Koko mekkotempauksen ideana on tuoda sanomalehteä uudella tavalla esille.