Satamapastori ja Lammas-Marttikin asioivat Sokoksen kempparissa

Mirjami Salon entinen työpaikka on kohta maan tasalla. City Sokos toimi Tarvontori-rakennuksessa vuodesta 1973 vuoteen 1992 saakka. Kuva: Pekka Lehmuskallio

 – City Sokos oli eittämättä Rauman suosituin kauppa- ja kokoontumispaikka heti valmistumisestaan eli vuodesta 1973 lähtien. Tuohon aikaan rakennettiin TVO:n ydinvoimalaitosta, ja erityisesti monet ruotsalaisasiakkaat tulivat henkilökunnallemme tutuiksi, muistelee raumalainen Mirjami Salo, 85.

Vuonna 1974 City Sokoksen kemikalio-osastolla myyjän työt aloittaneelle Salolle ovat jääneet mieleen myös raumalaisten hyvin muistamat persoonat, Lammas-Martti ja Satamapastori.

– Satamapastorilla oli tapana tulla pyytämään leningradilaiselle naisystävälleen kosmetiikkanäytteitä. Usein hän saattoi myös napata miesten deodoranttihyllystä spray-pulloja ja suihkutella niiden sisältöä vaatteidensa päälle. Tuoksujen sinfonia oli melkoinen, Salo nauraa.

Lammas-Martilla taas oli Salon mukaan silmää kauneudelle, sillä lähes joka kerta, kun Sokoksen kemppariin tuli joku kosmetiikkaesittelijä, myös Martti saapui paikalle.

– Hän katseli esittelijöitä hartaasti ja lipoi kieltään, tapansa mukaan. Sokoksen kahvilaan tullessaan Martti sai henkilökunnalta erityiskohtelua. Naiset veivät hänelle välittömästi kahvin pöytään, jotta tämä ei viipyisi siellä turhan kauaa.

Mirjami Salo muistelee haikeudella lähes 20-vuotista uraansa Sokoksen kemikaliossa. -Entisille asiakkailleni haluan lähettää lämpimät terveiset.

Mirjami Salo muistaa, että Sokoksessa kävi myös esiintymässä monia artisteja, ja lisäksi joka vuosi tavarataloon saapui Miss Suomi -kiertue.

Mirjami Salon aloittaessa kosmetiikkamyyjänä Tarvontorilla Sokoksen tavaratalojohtajana toimi Veikko Pavela.

– Heti ensimmäiseksi minut toimitettiin Helsinkiin Kalastajatorpalle Raili Hulkkosen vetämille kosmetiikkakursseille. Osallistuin myös aurinkovoiteita valmistaman kosmetiikkafirman järjestämälle Tunisian-matkalle, jossa olin ainut raumalaisedustaja. Kaikki tunnetut kosmetiikkamerkit järjestivät 1970- ja 1980-luvuilla säännöllisesti kursseja.

Apulaisosastonhoitajaksi edennyt Mirjami Salo kertoo, että kosmetiikan lisäksi hänen osastollaan myytiin tupakkatuotteita ja lehtiä.

– Satamapastorilla oli tapana hakea ostokuponkeja vastaan meiltä aamun sanomalehtiä ja myydä niitä sitten satamassa oleviin laivoihin. Sattuipa kerran niinkin, että hän olisi halunnut palauttaa lehtinipun iltapäivällä, kun ei laivoja tullutkaan. En ottanut niitä enää takaisin, joten hän marssi yläkertaan johtajan puheille. Pavela piti minun puoliani, ja niin se touhu loppui siihen.

Mirjami Salolla on City Sokoksen 15-vuotisen toiminnan kunniaksi valmistettu juhlalautanen.

Entisiä asiakkaitaan Mirjami ”Mirkku” Salo muistelee kuitenkin lämmöllä.

– Tuohon aikaan ihmisillä oli aikaa rupatella myyjienkin kanssa.

Salon mukaan City Sokosta piti jossain vaiheessa laajentaa rakentamalla Tarvontorille toinen kerros, johon olisi sijoittunut muiden muassa kirjakauppa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Pian Kanalin varressa sijaitseva vanha tavaratalorakennus on historiaa, kun sitä ryhdytään purkamaan kauppakeskuksen tieltä.

– Hyvä, että jotain tapahtuu. Nyt ainakin tuo alue on todella sotkuinen ja epäselvä, ”Mirkku” toteaa.

Nykyään Tarvontorina tunnettu rakennus sai nimensä 1990-luvun puolivälissä.

”Tarvontoria ei tule ikävä”


Sokos-tavaratalon johtajaksi Tarvontorille vuonna 1982 tullut Jorma Sieviläinen muistaa hyvin vuonna 1973 valmistuneen rakennuksen vaiheet.

– Aloittaessani tavaratalojohtajana SOK hallinnoi Sokosta, mutta sen elintarvikeosastoa pyöritti paikallinen Keula.

Vuonna 1986 Sieviläinen siirtyi Keulan kaupalliseksi johtajaksi ja vuoden 1989 lopussa hänestä tuli Keulan toimitusjohtaja.

Kun Sokoksen vuokrasopimus Tarvontorilla päättyi 1992, Keula osti koko tavaratalon liiketoiminnan ja siirsi sen ostamaansa Anttilan vanhaan kiinteistöön.

– Tarvontori oli jo siinä vaiheessa loppuun ajettu rakennus niin teknisesti kuin kaupallisestikin. Minun ei siis tule rakennusta ikävä, vaikka se Rauman kaupunkikuvasta häipyykin. On valitettavaa, että uusi kauppakeskushanke on jo viivästynyt turhan pitkään, Sieviläinen toteaa.