Saunaremontin tuloksena hämyistä tunnelmaa ja kylpylämäistä luksusta

Täällä kelpaa nauttia puukiukaan lempeistä löylyistä. Kuva: Juha Sinisalo

Heli ja Juha-Pekka Savolaisen vuosikymmeniä palvellut sauna kaipasi kunnon päivitystä. Pariskunnalle oli heti selvää, että millään pienellä pintaremontilla ei urakasta selvittäisi. Kellarikerroksen sauna piti purkaa ”atomeiksi”.

Vanhassa saunassa oli kapeat ja pitkät lauteet. Kuva: Savolaisten albumi

Savolaisten saunaremontti toteutettiin Winnovan eri alojen oppilastyönä.

– Kaikki vedettiin auki. Vanhat lauteet ja paneelit irrotettiin ja betonilattia purettiin hiekkapohjaan asti. Lattia valettiin uudelleen ja siihen asennettiin vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä sekä uudistettiin viemäröinti, Heli selvittää.

Kun lattia oli valun jälkeen kuivunut, muurattiin seinäke ja tehtiin koolaukset sekä seinien suoristukset pintamateriaalien asennusta varten

Heli valitsi saunan seinä- ja kattopaneeleiksi valmiiksi sävytetyt ”latoharmaat” struktuuripaneelit, jotka antavat tilaan tyylikkään ilmeen. Harmaa sävy jatkuu lattialaatoissa.

Lämpökäsiteltyä haapaa olevat lauteet rakennettiin paikan päällä kulmaan. Lauteissa on leveä jalkatila, ja ne voidaan siivousta varten nostaa ylös.

Suihkunurkkaus erotettiin lauteista saarekkeella, jonka yläosaan tuli savulasi.

Saunan toimintoja muutettiin remontissa. Suihkulle tehtiin tilaa peränurkkaan. Kuva: Savolaisten albumi

Suihkutila ja sen viereinen seinä laatoitettiin valkoisilla isokokoisilla kaakeleilla.

– Halusin tähän vähän bling blingiä, Heli nauraa ja näyttää kiiltävää lasimosaiikkia, jota on käytetty valkoisen kaakelin lomassa tuomaan tilaan hienostunutta kylpylätunnelmaa.

Hän korostaa, että kaikki saunaan hankitut materiaalit löytyivät raumalaisista alan liikkeistä, joiden valikoimaa ja palvelua hän kiittää.

Kuva: Juha Sinisalo

Savolaiset olivat ehdottomasti puulämmitteisen kiukaan kannalla. Molemmat nauttivat elävän tulen loimusta.

– Sähkökiuas ei ollut edes harkinnassa.

Komean kiukaan takana oleva seinämä laatoitettiin luonnonkivilaatalla ja koko komeus kruunattiin tunnelmaa tuovalla kuituvalaistuksella.

– Me olemme oikeastaan tyytyväisiä ihan kaikkeen tässä saunassa. Täällä on ihana tunnelma, ja löylynautinto on yhtä hyvä kuin entisessäkin saunassa. Muutamia päiviä remontin valmistumisen jälkeen minun oli vielä pakko mennä kurkkaamaan ovelta, että ”onko tämä tosiaan meidän sauna”, Heli nauraa.