”Se rankkariolisi pitänyt vetää sisään”

Emeritusarkkipiispa John Vikströmillä on ikää mittarissa jo kunnioitettavat 81 vuotta, mutta miehen olemuksesta sitä ei helposti uskoisi. Ei ole kovinkaan suuri yllätys, kun Vikström vakuuttaa olevansa terve mies.

– Olen harrastanut liikuntaa aktiivisesti poikavuosista lähtien ja se harrastus kantaa nyt hedelmää, hän sanoo. Jossain vaiheessa sairastin lihasreumaa, mutta se ei ole vaivannut enää muutamaan vuoteen. Sepelvaltimotautikaan ei estä liikkumista, mitä nyt sen takia täytyy välillä varoa liikaa riehumista kirveen ja sahan kanssa mökillä, Vikström paljastaa.

Turun keskustassa aivan Aurajoen kupeessa eläkepäiviään viettävä John Vikström muistetaan siitä, että hän ei häpeillyt maallista urheiluharrastustaan edes arkkipiispana. Piispantalon isännän ykköslaji oli jalkapallo, joka toi hänen useampaan otteeseen myös Raumalle.

– Raumalaisia vastaan pelattiin pari ottelua vuodessa vuoroin vieraissa -periaatteella. Niistä peleistä jäi pelkästään myönteisiä ja lämpimiä muistoja, vaikka onnistuinkin kerran tyrimään rankkarin, naurahtaa Vikström.

Rauman johto juhlaottelussa

Arkkipiispan mukaan nimensä saaneen Piispan Pojat -joukkueen ottelut raumalaisia vastaan päättyivät aina yhteiseen ruokailuun. Sellainen oli ohjelmassa myös John Vikströmin juhliessa Turussa 60 ikävuoden täyttymistä.

– Raumalaiset olivat matkassa oikein ykkösketjulla, sillä huoltohommiin oli värvätty kerralla kaksikin kaupunginjohtajaa. Virassa tuolloin olleen Pentti Koivun lisäksi mukana oli myös Uljas Mäkelä , Vikström muistaa.

John Vikström pelasi viimeisen ottelunsa Piispan Poikien paidassa 75 vuotta täyttäessään. Juhlakalu tosin joutui itse jättämään kentän jo viiden minuutin pelin jälkeen.

– Onnistuin tekemään maalin, mutta samalla potkulla tuli revähdys takareiteen. Voisiko ura enää sen komeammin päättyä, viimeinen potku maaliin ja urheiluvamman takia pois kentältä.

– Kun sitten nilkutin takaisin kotiin, sanoin vaimolle, ettei tarvitse tosiaankaan tuntea sääliä, arkkipiispan virkaa vuodesta 1982 aina vuoteen 1998 hoitanut Vikström kertoo.

Piispan Pojat vedettiin hihasta

John Vikströmin mukaan moni hänen vanhoista pelikavereistaan jatkaa höntsypalloilua edelleenkin, mutta Piispan Pojat on joukkueensa siirtynyt jo unholaan.

– Se nimi syntyi, kun meidän piti osallistua johonkin puulaakiturnaukseen. Sinne tarvittiin nimeä ja joku veti sitten hihasta Piispan Pojat. Toiminnan ollessa aktiivisimmillaan rekisteröidyimme jopa Suomen Palloliittoon, mutta nykyisin Piispan Pojat on enää pelkkä perinneyhdistys, hän selvittää.

Kunnian siitä, että Piispan Pojat alun perin koottiin kuuluu muuten TPS:n entiselle puheenjohtajalle Pekka Ruolall e, joka keksi pyytää vastavalittua arkkipiispaa mukaan.

– Ruola oli koonnut Impivaaraan hyvin sekalaisen seurakunnan, jossa oli mukana niin kunnallispoliitikkoja, lääkäreitä, kaupunginorkesterin soittajia kuin meitä teologejakin. Minulle oli suuri kunnia, kun sain kutsun porukkaan, John Vikström sanoo.