Seppo Lindroos jätti paperitehtaan ja ryhtyi Mestis-tuomarien päävalmentajaksi – ”Eihän tämä ole koskaan mediaseksikästä ollut"

Uusien tuomarien rekrytoinnissa seuroilla on tärkeä rooli. Heillehän me tätä teemme. On pystyttävä paremmin viestimään, että tämä on hyvä harrastus, sanoo Lindroos.

– Työn määrä on yllättänyt, sanoo eurajokelainen Seppo Lindroos heti haastattelun kärkeen. Hän aloitti lokakuun alussa Jääkiekkoliiton erotuomarikouluttajana ja huippusarjapäällikkönä.

– Voi jääkiekosta näinkin ammatin tehdä. 24 vuotta olin sähkömiehenä paperitehtaalla, sanoo Lindroos.

Hänen vastuullaan on nyt Mestiksen, A-nuorten SM-sarjan ja Suomi-sarjan tuomaritoiminta.

– Pääpaino on Mestiksessä, jonka erotuomarien päävalmentajana toimin. Yksi päätavoite on saada hyviä uusia liigatuomareita.

Päätoimisen päävalmentajan apuna on neljä erotuomarivalmentajaa Mestiksessä ja neljä A-nuorten sarjassa.

– Sarjan sisällä vedän linjaa, vaikkapa mailapeliin puuttumisen suhteen.

Lindroosilla on uuteen tehtävään hyvä pohja. Hän toimi Liigassa erotuomarina kymmenen kauden ajan. Viheltämisen lopetettuaan hän on jatkanut erotuomarivalmentajana ja otteluvalvojana.

Lindroosin johdolla laaditaan tuomareiden ”ranking”, jonka perusteella valitaan viheltäjät eri sarjatasoille. Mestis-ryhmässä on 24 pää- ja 31 linjatuomaria.

– Tavoitteena on saada tuomarit oikealle tasolle ja riittävästi pelejä kaikille. Valitettavasti joudumme ottamaan myös talouden huomioon, koska käytännössä kaikilla seuroilla tekee rahasta tiukkaa.

Mestiksen ja alempien sarjojen otteluihin pyritäänkin löytämään tuomarit kohtuullisen läheltä, koska päivärahat ja matkakustannukset ovat merkittäviä kulueriä seuroille.

– Vasta Liigassa tätä ei tarvitse ajatella. Itsekin sain paljon tehtäviä Ouluun, Lappeenrantaan ja niin edelleen. Lähialuella taisin viheltää vähiten, vertaa Lindroos.

Viikonloput ovat kiireisimmät tuomaripomolle, koska Mestiksessä pääpelipäivät ovat perjantai ja lauantai.

Kaikista otteluista tehdään noin 30-35 videoklipin kooste, jossa on maalit, rangaistukset sekä joitakin paitsio- ja pitkä kiekko -tilanteita.

– Ne käydään läpi tuomarien kanssa. Puretaan koko peli yhdessä ja mietitään mitä voi tehdä paremmin.

– Videojärjestelmä on kaikille avoin, jotta muutkin tuomarit voivat ottaa oppia tapahtuneesta.

Suoraa palautetta tulee myös joukkueilta, eikä se ole pääsääntöisesti positiivista. Siihen Lindroos sai tottua jo aktiivivuosinaan.

– Valmentaja soittaa harvoin kehuakseen, että nyt meni päivän matsi erinomaisesti teidän nelikolta, naurahtaa Lindroos.

Jääkiekko on muuttunut, ja yhteiskunta sen ympärillä. Yksi tuntuu pysyvän samana: tuomareita saisi olla enemmän.

– Eihän tämä ole koskaan mediaseksikästä ollut. Aina viheltäjiä tuntuu olevan liian vähän. Ei synny riittävästi kilpailua ja vaatimustaso jää joskus vajaaksi.

– Uusien tuomarien rekrytoinnissa seuroilla on tärkeä rooli. Heillehän me tätä teemme. On pystyttävä paremmin viestimään, että tämä on hyvä harrastus.

Lindroos toivoo myös seuratoimijoiden ja vanhempien kannustavan kokeilemaan tuomarihommia.

– Se voi avata mahdollisuuden pysyä mukana rakkaassa lajissa ja edetä aivan huipullekin.

Tuomari on ikään kuin yksilöurheilija. Harjoittelu on omatoimista.

– Siinä on se hyvä puoli, että treeniajat pystyy paremmin sovittamaan opiskelun, työn ja perheen kanssa yhteen kuin pelaajana. Joukkue treenaa tiettyyn aikaan. Eivätkä tuomarien treenimäärät ole samaa tasoa kuin ammattipelaajien, myöntää Lindroos.

Liigassa tuomarit ovat vähintään puoliammattilaisia, mutta alemmissakin sarjoissa korvaukset ovat kohtalaisia. Ainakaan ei tarvitse harrastuksestaan itse maksaa.

Lindroos pelasi C-junnuihin saakka kiekkoa.

– Olin tyhmä, enkä sitoutunut tarpeeksi. Luovutin vähän liian helpolla. Onneksi isä ehdotti, että siirtyisin tuomariksi. Siitä saisi vähän rahaakin. Muistan miten hyvältä tuomaripalkkiot tuntuivat, kun nuorena lähdin mukaan.

– Raha ei tietenkään voi olla tärkein motivaattori. Lajin pitää aidosti kiinnostaa, ja asenteen on oltava oikea. Olemme mahdollistamassa toisten pelaamista.

Erotuomaritoiminnan voi nähdä myös henkilökohtaisen kasvun ja kehittymisen tilaisuutena. Saa arvokasta esiintymis- ja johtamiskokemusta, oppii virheistään ja tottuu analysoimaan tekemistään kriittisesti.

– Itse sain parhaat kiksit ottelutapahtumista, kun otettiin miehestä mittaa. Onnistumiset haastavissa tilanteissa palkitsivat.

Lindroos kehuu kehumistaan miten hieno harrastus tuomaritoiminta on.

– On sekin sanottava, ettei tämä kaikille sovi. Henkistä kanttia tämä kysyy ja oikeaa asennetta. Ottelu on joukkueiden juhlatapahtuma. Tuomarin on sitä arvostettava ja kunnioitettava toisia laji-ihmisiä.

Hän palaa omiin aktiivivuosiinsa:

– Kun jätti lauantaiaamuna vaimon ja kaksi pientä lasta kotiin ja lähti Jyväskylään, oli päivänselvää etten mene sinne hengailemaan vaan tekemään varmasti parhaani. Enkä olisi sulattanut, jos joku olisi ollut mukana hälläväliä-meiningillä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut