Seuraavaksi järjestetään juhannusjuhlat!

Yksnäise yhres -yhdistyksen puheenjohtaja Terhi Perkiö (vas.) ja varapj. Jonna Hiljanen ovat järjestämässä kaikille avoimia juhannustansseja. Yhteistyökumppanina on Rauman Merimuseo. - Tapahtuman toteuttamiseen kaivataan lisää yhteistyötahoja mukaan. Myös yksityishenkilöt voivat osallistua lahjoittamalla vaikkapa kahvipaketin, naiset toteavat. Kuva: Elina Helkelä

– Meillä on valtavasti ideoita ja paloa toteuttaa erilaisia tapahtumia Rauman seudun yksinäisille, kertoo toukokuussa rekisteröidyn Yksnäise yhres -raumalaisyhdistyksen puheenjohtaja Terhi Perkiö.

Yhdistyksen perustamiseen antoi alkukipinän Ritva ja Juha Jokiniemen lapsenlapsi Anni Wahlqvist, joka kirjoitti viime syksynä Facebookissa, että hänen isovanhempiensa jo parikymmentä vuotta Posellissa järjestämä Yksinäisten joulu on vaarassa loppua kokonaan.

– Korkeaan ikään ehtineet Jokiniemet eivät enää jaksaneet järjestää tapahtumaa. Niinpä me sitten kokosimme nopeasti joukon vapaaehtoisia ja saimme kuin saimmekin järjestettyä yksinäisten joulujuhlan, yhdistyksen varapuheenjohtaja Jonna Hiljanen selvittää.

Posellista Järjestötalolle siirtynyt joulujuhla keräsi 137 osallistujaa ja useita vapaaehtoisia. Järjestäjätkin hämmästyivät siitä, miten hienosti kaikki lopulta hoitui.

– Emme olisi voineet järjestää tilaisuutta elleivät raumalaisyritykset olisi lähteneet tukemaan tapahtumaa lahjoittamalla ruokia ja muita tarpeellisia tavaroita. Myös yksityishenkilöt toivat joulumakeisia ja kahvipaketteja, Perkiö muistelee kiitollisena.

Hyvin sujuneesta joulujuhlasta vapaaehtoiset saivat idean lähteä perustamaan uutta yhdistystä.

Yksnäise yhres ry:n pääasiallisena tavoitteena on ”Rauman seudun yksinäisten aktivoiminen ja voimavaraistaminen sekä tasa-arvon ja yhtäläisten mahdollisuuksien edistäminen”.

Yhdistys myös pyrkii ehkäisemään syrjäytymistä tunnuslauseenaan ”Kenenkään ei tarvise olla yksin”.
Joulujuhlien lisäksi se aikoo järjestää tapahtumia muinakin juhlapyhinä.

Hiljasen ja Perkiön lisäksi yhdistyksen hallitukseen kuuluvat Maija-Riina Salonen ja Jonna Iltanen.

– Ydintiimissä on nyt noin 15 vapaaehtoista, joiden joukossa on monia nuoria. Olemmekin iloisia siitä, että saimme heräteltyä nuoretkin mukaan yhdistystoimintaan, Perkiö huomauttaa.

Jonna Hiljanen muistuttaa, että yhdistyksessä vapaaehtoisena toimiminen ei vaadi pitkää sitoutumista, ja lisää apukäsiä kuitenkin tarvitaan.

– Muutama tuntikin vapaaehtoistyötä riittää, ikään kuin pop up -tyyppisesti.

Jonna ja Terhi katsastavat juhannusjuhlaa varten Järjestötalon tanssilattian.

Yksnäise yhres -yhdistys järjestää seuraavaksi kaikille avoimen juhannusjuhlan, joka on osa Kaikkien merikaupunki -hanketta.
Yhteistyökumppanina on Rauman Merimuseo, joka tukee tapahtumaa kustantamalla lapskoussitarjoilun.

Juhannusaattona Järjestötalolla kello 13 alkavassa tilaisuudessa lauletaan myös merellisiä yhteislauluja ja tietenkin tanssitaan soitinyhtye Jermujen tahdissa. Tanssien ensimmäisellä tauolla juodaan juhannuskahvit.

– Toivoisimme tapahtuman järjestämiseen lisää yhteistyökumppaneita ja lahjoittajia. Meillä ei ole mitään tulonlähdettä, ellei oteta lukuun viime viikonlopun peräkonttikirppiksestä ja kirpputori Mimissä olevasta yhdistyksen loosista saatuja tuottoja. Lahjoitusten ei tarvitse olla suuren suuria. Kahvipakettikin riittää, Terhi Perkiö hymyilee.

Syksyllä Yksnäise yhres ry:n Facebook-sivuilla on tarkoitus järjestää vielä huutokauppa, jolla kerätään varoja seuraavaan Yksinäisten joulu -tapahtumaan.

– Siihenkin etsimme parhaillaan raumalaisyrityksiä lahjoittamaan huutokaupattavaa tavaraa tai lahjakortteja. Jokaisen kannattaakin mennä jo tykkäämään sivuistamme, ettei jää huutokaupasta paitsi, Perkiö vinkkaa.

Kaikille avoin ja maksuton juhannusjuhla pe 21.6. klo 13 Rauman Järjestötalolla, Siikapolku 1. Järj. Yksnäise yhres ry ja Rauman Merimuseo.