Seuraväen yllätysmuistamisesta tuli "pikkuisen tunteellinen hetki"

Salibandyliitto palkitsi SalBan urheilutoimenjohtajan Joni Rokosan vuoden seuratoimijana.

SalBan ja SBS Wirmon B-juniorien ottelu alkaa hiljalleen olla valmis alkamaan, kun rutiinit poikkeavat yhtäkkiä totutuista.

Joukkueet asettuvat riveihin, katse kohti keskiympyrää. Kentälle marssii kolmas rivi, johon kokoontuvat kaikki SalBan joukkueenjohtajat.

Pahaa-aavistamaton SalBan urheilutoimenjohtaja Joni Rokosa tempaistaan hetkessä toimitsijapöydän takaa keskelle Kauppiksensalia.

Hetkeä myöhemmin hän huomaa saavansa jotain käteensä seuran puheenjohtajalta Teppo Lundellilta ja kuuntelevansa SalBan B:n valmentajan Sami Järvenpään puhetta.

Viikkoa aiemmin Rokosa oli seisonut valokeilassa puku päällä Satakunnan Urheilugaalassa. Rokosa sai kunnian vastaanottaa Salibandyliiton vuoden seuratoimijan palkinnon.

Se ei kuitenkaan tullut miehelle yllätyksenä, vaan palkinnosta oli kerrottu hänelle jo kaksi kuukautta aiemmin.

Muistamiset eivät kuitenkaan jääneet siihen, vaan SalBa halusi huomioida palkinnon omalla tavallaan. Seura järjesti Rokosalle ”yllätysbileet”.

– Tästä mä en tiennyt mitään, se tuli ihan yllätyksenä. Se oli jopa pikkuisen tunteellinen hetki, Rokosa myöntää.

Kuvioon kuului, että Rokosa piti junailla B-junnujen peliin ilman, että hän saisi suunnitelmista vihiä.

– Pyydettiin toimitsijaksi, Rokosa hymähtää.

Pyynnön esitti Teppo Lundell, joka perusteli haluavansa olla Wirmo-pelissä penkin takana, koska hän toimii myös B-junnujen joukkueenjohtajana. Lundell esitti, että Rokosan olisi pakko tulla tuuraamaan häntä toimitsijapöydän taakse.

– Just se on tässä mielenkiintoista, että tuo on täytynyt tehdä tosi salassa, Rokosa toteaa.

– Olen kuitenkin kaikkien joukkueiden WhatsApp-ryhmissä. Luulin tietäväni, mitä meidän seurassamme tapahtuu, mutta tästä ei ollut mitään hajua.

Nyt Lundell on valmis paljastamaan kuvion.

– Seurojen joukkueet halusivat omatoimisesti ja pyytämättä palkita Rokosan, kun Salibandyliiton palkinto julkaistiin. Seurassa näyttää olevan aika hyvää yhteisöllisyyttä, Lundell ihailee.

– Kaikki joukkueenjohtajat lähtivät mukaan. Tätä varten tehtiin oma WhatsApp-ryhmä, ja kahdessa tunnissa oli sovittu, mitä Rokosalle hankitaan.

Porista kotoisin oleva Rokosa siirtyi aikanaan SalBaan pelaamaan kaudeksi 2011–12. Hiljalleen selvisi, että hän oli tullut jäädäkseen.

Kesällä 2017 miehen rooli seurassa kasvoi merkittävästi, sillä hän aloitti SalBan täysipäiväisenä seuratyöntekijänä.

Myöhemmin titteli vaihtui urheilutoimenjohtajaksi. Täksi kaudeksi Rokosa halusi luopua pelaamisesta ja keskittyä varsinaiseen työhönsä. Muutamaan kertaan hänet tosin on nähty tälläkin kaudella edustusjoukkueen pelipaita päällä.

– Varmaan tuo palkinto kertoo siitä, että olen jotain tehnyt oikein, Rokosa toteaa.

Mitä se jotain tässä tapauksessa on?

– Yleisesti ottaen, se kuuluisa arki on tullut vapaaehtoisille aika paljon helpommaksi mun työni kautta, Rokosa vastaa.

– Sanoisin, että nyt he tietävät sen, että apu on aina saatavilla. Tämän kolmen vuoden aikana on saatu myös seuran vuosikellot kuntoon.

Rokosan aikakaudella SalBa on ottanut isoja askeleita etenkin tyttö- ja naissalibandynsä kehittämisessä. Seurasta on tullut entistä tasa-arvoisempi, ja sen jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi.

– Vuoden seuratoimijan palkinto on alueellinen palkinto, mutta ei niitä jaeta varmaan edes ihan joka vuosi, Lundell tietää.

– Sitä ei ihan mitättömillä meriiteillä saa. Sitä ei saa semmoinen, joka vain seisoo vieressä.

Salibandyliiton palkinto oli Rokosalle tunnustus hyvästä työstä. Seuraväen huomionosoitus saattoi silti lämmittää miehen mieltä vielä enemmän.

– Voin ilolla sanoa, että raumalaisen salibandyseuran kautta historian paras päätös on ollut palkata porilainen seuratyöntekijä, Sami Järvenpää sanoi puheessaan.

Voikohan sitä enää paremmin sanoakaan?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut