"Siitä tulee hyvä fiilis, kun pöydän ääreen siirtyessään vastassa on silmäniloa, nautintoa kaikille aisteille"

Marja Suomi-Santasärkkä lähtee kattausta suunnitellesaan liikkeelle aina väreistä. Pikkujoulut ja joulut ovat hänen pöydässään aina punaiset. Katseenvangitsijana toimivat kukat, kynttilät ja taidokkaasti asetellut ruuat. Kuvat: Marja Suomi-Santasärkkä

”Ihminen syö silmillään”, ”Kattaus on puoli ruokaa”, ”Nautintoja kaikille aisteille”... Ei ole ihan samantekevää, miten ruokapöytä on katettu.

Kaunis ja houkutteleva kattaus antaa esimakua siitä, mitä ruuan osalta on odotettavissa.

– Siitä tulee hyvä fiilis, kun pöydän ääreen siirtyessään vastassa on silmäniloa, nautintoa kaikille aisteille. Vieras tuntee, että häntä arvostetaan, raumalaislähtöinen Marja Suomi-Santasärkkä toteaa.

Hän harrastaa kauniiden ja näyttävien kattausten rakentelua, taidokkaiden kakkujen ja leivonnaisten leipomista sekä runsaita ja koristeellisia ruoka-asetelmia.

Vantaan musiikkiopistossa pianonsoiton lehtorina työskentelevä Santasärkkä on muusikon ammattinsa lisäksi esteetikko ja visualisti, joka nauttii kaikesta kauniista.

Hänelle suomalainen ja skandinaavinen pelkistetty tyyli on jokseenkin vierasta. Useat vuodet Aasiassa saivat hänet ihastumaan maanosan rikkaaseen kulttuuriin, yltäkylläiseen värien käyttöön ja koristeellisuuteen.

Santasärkkä julkaisee #marjanelamaa-instagram-tilillään kuvia upeista salaattiannoksistaan ja leivonnaisistaan.

Santasärkkä kertoo monesti haukkoneensa henkeään ollessaan vieraana jossain singaporelaisessa tai indonesialaisessa kodissa, jossa ”kaikki oli mietitty loppuun asti”.

– Pöydät oli katettu näyttävästi ja runsaasti. Ruoka-annokset oli aseteltu ja koristeltu taidokkaasti. Niistä kokemuksista olen ammentanut aineksia omaan tyyliini täällä Suomessa, ja nykyään ajatusmaailmaani kuuluu, että more is more eli enemmän on vielä enemmän, hän nauraa.

Pääkaupunkiseudulla asuva pariskunta ajaa lähes joka viikonloppu vapaa-ajanasunnolleen, joka sijaitsee Rauman saaristossa.

Santasärkän tapana on kattaa kauniisti myös kesämökin aamupala- ja illallispöytä, sillä silmää miellyttävällä kattauksella voi ilahduttaa ”ihan vaan itseäänkin”.

– Mökillä hyödynnän paljon luonnon materiaalia: havuja, käpyjä, kiviä, lehtiä ja oksia.

Vaalein sävyin katettu illallispöytä juhlistaa loppiaisen tai uudenvuoden aaton.

Pöytäkattausta suunnitellessaan Santasärkkä lähtee aina väreistä sekä tietenkin käytettävissä olevista astioista.

– Myös se ratkaisee, ketkä tulevat kylään, sillä tiedän esimerkiksi joidenkin vieraiden värimieltymykset.

Perheen parissa vietettävät vuotuisjuhlat ovat Santasärkälle tärkeitä. Niiden värimaailma on pysynyt pitkään samana. Pikkujoulu ja joulu ovat aina punaiset, valkoinen ja kulta säästetään loppiaiseen tai uuteen vuoteen.

Kattauksen pohjana on väriteemaan sopiva pöytäliina sointuvine lautasliinoineen ja astioineen. Lisäksi Santasärkkä asettelee pöytään katelautaset, runsaasti kynttilöitä ja koristeita sekä tietenkin niitä katseenvangitsijoita.

– Upea salaatti, kakku, kokonainen kala tai juustotarjotin koristeltuina... se voi olla mikä tahansa, kunhan on kaunista.

Vinkiksi vaikkapa pikkujoulukemuja suunnitteleville Santasärkkä antaa yksinkertaisen neuvon: yhdelläkin astiastolla saa aikaan kymmenittäin erilaisia kattauksia, kun käyttää mielikuvitustaan eikä tyydy sovinnaiseen.

– Into ja halu miellyttää itseään ja vieraita, on tärkeintä, hän muistuttaa.

Kullekin juhlavieraalle voi kattaa oman pikkukukan.

Marja Suomi-Santasärkkä jakaa Instagramiin kuvia kauniista kattauksistaan sekä taidokkaista leivonnaisistaan ja ruoka-asetelmistaan.

#marjanelamaa-tilillä on lähes 1 800 seuraajaa eri puolilta maailmaa.

– Minulta on joskus kysytty, kuinka monta tuntia minulta kuluu kattauksen toteuttamiseen. Laskin joskus, että jos otetaan huomioon jo edellisenä iltana tekemäni valmistelut, kokonaisaika voi venyä hyvinkin kahdeksaan tuntiin. Perhebrunssiakin varten nousen yleensä ylös aamuviiden aikaan. Palkitsevinta on, kun näkee, että kaikilla on kivaa ja kätteni jälkiä arvostetaan.