Sivuvaunu-Uralilla 18 000 kilometriä taittuu noin kolmessa kuukaudessa

Wolfrman Oertel on valmistellut pitkää moottoripyörämatkaansa jo neljä kuukautta. Kuva: Elina Helkelä

Noin 13 maata ja 18 000 kilometriä aikoo saksalainen Wolfram Oertel ajaa Ural-moottoripyörällään kolmessa kuukaudessa.

Rohkealle matkalleen hän lähtee toukokuussa veljensä Hartmutin kanssa, joka ajaa kaksipyöräistä BMW:tä.

Arevalla Olkiluoto 3-projektin laadunvalvonnassa työskennellyt Wolfram ehti asua Raumalla yhteensä noin 10 vuotta.

Myös hänen vaimonsa Erika Suert-Keller asui Raumalla noin pari vuotta. Hän muun muassa opetti saksaa Rauman kansalaisopistossa.

Wolframin jäätyä eläkkeelle pariskunta muutti viime kesänä takaisin Kölnin liepeillä sijaitsevaan kotikaupunkiinsa Pulheimiin. Sekä Erika että Wolfram ovat tottuneet matkailemaan ja asumaan ulkomailla.

Parhaillaan Wolframin valmistellessa moottoripyöräseikkailuaan Erika valmistautuu jo kahdeksannelle pyhiinvaellusretkelleen Santiago de Compostelaan.

Erika Suert-Keller ja Wolfram Oertel muistelevat lämmöllä Rauman-aikojaan. Heillä on täällä vielä useita tuttavia. Wolfram esimerkiksi kuuluu edelleenkin Rauman Mobilisteihin.

Ensimmäisen Ural-moottoripyöränsä Wolfram Oertel osti vuonna 2012. Työkaverin Espoosta bongaamalla vuoden 1953-mallisella M72-pöyrällään hän ajeli lähinnä Raumalta Poriin ja Uuteenkaupunkiin.

Nykyään hän ajaa 750-kuutioista Ural Rangeria, jossa on 41 hevosvoimaa.

– Sivuvaunuun mahtuu hirveästi kamaa. Olen osallistunut jo kaksi kertaa Ural-kauppiaani järjestämään Savalen-talviralliin Norjassa. Molemmat kerrat ovat olleet ihan hyviä kokemuksia, joskin ajaminen yksin jäisillä teillä, kolmella piikkirenkaalla, on kieltämättä hiukan vaarallista.

Kuva Wolfram Oertelin Ural-moottoripyörästä Norjan Savalen-rallissa. Kuva: Wolfram Oertel

Turkin, Iranin, Azerbaizanin, Georgian ja Venäjän kautta Kazakstaniin asti ja sieltä Baltian kautta takaisin Saksaan suuntautuvalle matkalleen Wolfram on valmistautunut huolellisesti.

Hän on hankkinut muiden muassa varaosia Uraliinsa, teltan, sissimuonaa sekä erilaisia viisumeja ja viranomaistodistuksia.

Reittiä suunnitellessaan hän on veljensä kanssa valinnut karttaan merkityt turvalliset reitit.

– Matkalla pitää noudattaa hyvää vanhaa sääntöä, eli ”kun olet Roomassa, käyttäydy kuten roomalaiset”. Politiikka ja uskonto ovat luonnollisesti puheenaiheita, joita on syytä välttää eri kohteissa.

Wolfram Oertel vakuuttaa, ettei häntä pelota lähteä pitkälle matkalleen.

– Minulla ei ole ollut koskaan ongelmia ihmisten kanssa, kun olen pitänyt aina mielessäni, että olen kyseisessä paikassa vieraana. Ihmiset suhtautuvat heti suopeammin vieraaseen, joka on opetellut edes muutaman sanan maan kieltä, toteaa mies, joka on työnsä puolesta asunut useissa eri maissa.

Moottoripyörämatkastaan Wolfram odottaa hauskoja hetkiä, upeita maisemia ja erilaisten ihmisten kohtaamisia.