"Soitetaan tavallista parempaa musiikkia" – musadiggareiden ”luokkakokous” kokoontuu jälleen Unajan Tapiolassa

Bluesharpisti R.J. Mischo pääsee viimein esiintymään Unajan Tapiolaan, jossa 4.11. järjestetään suosittu Bluesters-ilta.
Bluesharpisti R.J. Mischo pääsee viimein esiintymään Unajan Tapiolaan, jossa 4.11. järjestetään suosittu Bluesters-ilta.

Unajan Tapiolassa vietetään perjantaina 4.11. lähes legendaarisen statuksen saavuttanutta Bluesters-iltaa.

Yli 20 vuoden ikään ennättänyt paikallistapahtuma on vuosien varrella esitellyt estradeillaan todella nimekkään artistikatraan Joanne Shaw Taylorista ja Billy Branchistä Carolyn Wonderlandiin ja Mud Morganfieldiin.

– Raumalaisen Bluesters-yhtyeen suosion ympärille rakennettu happening on kerännyt kehuja huippuartistien ohella ainutlaatuisen lämpimästä tunnelmasta, kertovat tapahtumajärjestäjät tiedotteessaan.

Bluesters-ilta järjestetään ”kutsuvierasmaisesti”.Vuosien aikana yleisö onkin muokkautunut bluesia diggailevaksi perheyhteisöksi. Bluestersläiset ovat itse kuvailleet pippaloitaan ”musadiggarien luokkakokoukseksi, jossa vain soitetaan tavallisia luokkakokouksia parempaa musiikkia”.

Järjestäjien mukaan sanonnalle löytyy kyllä katettakin.

Bluesters-iltoja on järjestetty tapahtuman alkutaipaleella myös Ooperissa ja Posellisssa, mutta järjestäjät kertovat, että kuin varkain keikkapaikaksi on valikoitunut ”yli satavuotisen historian omaava, loistavasta akustiikastaan tunnettu Unajan Tapiola omintakeisine tunnelmineen.”.

Erityisesti amerikkalaisartistit viihtyvät Tapiolassa. Heistä nimekkäimmät ovat vertailleet talon tunnelmaa jopa oman maansa maineikkaimpien juke jointtien ja honky tonkien ilmapiireihin.

Mischo-Goldwasser-kaksikko on esiintynyt usein yhdessä.
Mischo-Goldwasser-kaksikko on esiintynyt usein yhdessä.

Koronavuodet koskettivat myös Bluesters-iltoja. Konsertteja järjestettiin vain kerran vuodessa, koska artistien laadullisesta tasosta ei haluttu tinkiä, eivätkä paikalle jo buukatut tähtivieraat aina saaneet lentolupia tiukkojen koronajaoitusten kurimuksessa.

Näin kävi esim, Rick Estrin & The Nightcatsien ja R.J.Mischon keikkojen kohdalla.

Jälkimmäinen peruuntuminen paikkaantuu kuitenkin nyt marraskuussa, kun Raumalle kovasti odotetun bluesharpistin keikka viimeinkin toteutuu.

Minnesotassa syntynyt, sittemmin Kaliforniaan asettunut harpisti-laulaja R.J.Mischo on julkaissut toistakymmentä albumia, ja hänen musiikkiaan on hyödynnetty äänitteiden ohella elokuvissa, tv-mainoksissa sekä Disneyn dokumenttituotannossa.

Mischon suosituimmat kappaleet ovat valloittaneet amerikkalaisten bluessoittolistojen kärkisijoja moneen otteeseen.

– Loistelias harpisti tunnetaan virtuoosimaisen soittotekniiikkansa ohella valloittavana ja empaattisena esiintyjänä. Yleisön edessä viihtyvän live-magneetin 90-luvulla alkanut laadukas levytysura on jatkunut näihin päiviin asti. Esim vuonna 2018 julkaistua I Hope You’re Satisfied -albumia pidetään yhtenä Mischon uran parhaista äänitteistä, tiedotteessa todetaan.

R.J. Mischon tukena Tapiolassa häärää hänen useimmilla albumeillaan kitaraa soittava Franck Goldwasser, jonka soittotaitoja verrataan usein Kid Andersenin ja Kirk Fletcherin kaltaisiin west coast -bluesin kitaristivelhoihin. Mannish Boys-yhteyksistään ja upeista sooloäänitteistään tunnettu Goldwasser saapuu Mischon rinnalla ensimmäiselle Suomen-visiitilleen.

Mischo-Goldwasser -kaksikkoa säestää Tapiolassa Jaska Prepulan ja Mikko Peltolan muodostama rytmiryhmä, joka kuuluu suomalaisen bluesin kirkkaimpaan eliittiin.

Mischoa kyseinen kaksikko on säestänyt Euroopan erinäisillä blues-areenoilla lukemattomia kertoja.

Bluesters-ilta Unajan Tapiolassa pe 4.11. Ovet klo 20, showtime klo 21. Liput ennakkoon Luxcenteristä.