Suomalaiset viettivät pahimpina koronavuosina enemmän aikaa ruutujen äärellä kuin koskaan aiemmin

Tilastokeskuksen mukaan ruutuaika on lähes kaksinkertaistunut 2020-luvun alussa verrattuna 1980-luvun luvun loppuun. Kuva: STT Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto

Näyttöruutujen äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle, kertoo Tilastokeskus.

Tuoreen ajankäyttötilaston mukaan suomalaiset viettivät erilaisten näyttöruutujen äärellä keskimäärin neljä tuntia ja 26 minuuttia päivässä vuosina 2020 ja 2021. Miesten päivittäinen ruutuaika oli noin puoli tuntia pidempi kuin naisilla.
Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten ruutuaika oli tuolloin suurempi kuin koskaan aiemmin. Vertailukelpoisia ajankäyttötutkimuksia on saatavilla 1980-luvun lopulta alkaen.

– Vapaa-ajan ruutuajan kasvu on ollut huomattavaa vuosikymmenestä toiseen. Taustalla on pandemian lisäksi pitempi viestintäteknologian kehityksen ja sisältötarjonnan kasvun trendi, yliaktuaari Juha Haaramo kertoo tiedotteessa.

Tilastokeskuksen mukaan ruutuaika on lähes kaksinkertaistunut 2020-luvun alussa verrattuna 1980-luvun luvun loppuun.

Nuorten ruutuaika jatkui myöhään yöhön

Pisin ruutuaika vuosina 2020 ja 2021 oli 15–24-vuotiailla, keskimäärin viisi tuntia ja 46 minuuttia päivässä. Nuorten ruutuaika jatkui ikäryhmistä myös kaikkein myöhimpään. Noin joka kolmas ikäryhmään kuuluvista oli ruutujen ääressä vielä illalla yhdentoista aikaan ja keskiyölläkin yhä lähes joka viides.

Vähiten ruutujen äärellä viihtyivät 10–14-vuotiaat, joiden ruutuaika oli keskimäärin kolme tuntia ja 50 minuuttia päivässä.

Tilastokeskuksen ajankäyttötilastossa päivittäisellä kokonaisruutuajalla tarkoitetaan kaikkea toimintaa, jonka yhteydessä on käytetty jotakin näyttöruutua, kuten tv-vastaanotinta, älypuhelinta, tietokonetta, tablettia, pelikonetta tai e-kirjan lukulaitetta.

Ajankäyttötilaston tiedonkeruu toteutettiin syyskuun 2020 ja 2021 välillä. Tutkimus kattaa yli 10-vuotiaan väestön. Tutkimukseen osallistuneet pitivät kahden vuorokauden ajan kirjanpitoa ajankäytöstään.