Suomi-Amerikka-yhdistyksessä pärjää Rauman kielelläkin mainiosti

Rauman Suomi-Amerikka-yhdistyksen puheenjohtajalla Marika Leppäsellä (kesk.) on kaulassaan St Patrick -huivi. Anne Merimaa (vas.) ja Carita Natunen ovat yhdistyksen aktiivijäseniä. Kuva: Elina Helkelä

Matkaesitelmiä, monipuolista neuvontaa sekä amerikkalaista kulttuuria, elämäntapaa ja yhteiskuntaa käsitteleviä luentoja – niitä kaikkia sisältyy 50-vuotiaan Rauman Suomi-Amerikka-yhdistyksen toimintaan.

Nykyään noin 50 jäsenen yhdistyksessä oli parhaimmillaan 440 jäsentä. Sen kulta-aikaa riitti 1970-luvulta aina 1990-luvun puoliväliin, minkä jälkeen toiminta hiipui muutamaksi vuodeksi.

– Suuri jäsenmäärä selittyy sillä, että noihin aikoihin jäsenet saivat vielä hyviä alennuksia lentolipuista, ja kattojärjestömme hoiti Amerikan-viisumiasioita. Nyt sitä palvelua ei ole enää, eikä alennuksia, yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Marika Leppänen selvittää.

Rauman-yhdistys kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa erilaisten teemojen ja tapahtumien ympärillä, jotka ovat yleensä koko perheen tilaisuuksia.

– Esimerkiksi matkavinkkien ja -kokemusten jakaminen on tapaamisten parasta antia, yhdistyksen talousasioita pyörittävä Carita Natunen toteaa.

Hän hymyilee, että joskus joltain matkalaiselta on mennyt sormi suuhun, kun ei ole keksinyt, miten vessan oven saa lukkoon ja auki.

– Tapaamisissa on kiva kuulla amerikkalaisesta elämänmenosta, Anne Merimaa huomauttaa.

Naiset muistuttavat, että järjestön toiminta ei ole poliittista, mutta viime aikoina keskustelut ovat väkisinkin sivunneet myös presidentti Trumpin tempauksia.

– Sen aiheen pyrimme kuitenkin pitämään minimissä, Natunen naurahtaa.

Yhdistyksen tapaamisissa puhutaan silloin englantia, jos joukossa on joku englanninkielinen, mutta muuten pääkielenä on suomi – tai rauma.

– Englantia ei tarvitse osata voidakseen liittyä yhdistykseemme, Leppänen vakuuttaa.

Suomi-Amerikka-yhdistysten liitto SAM auttaa nuoria pääsemään opiskelemaan tai kesätöihin Yhdysvaltoihin.

SAM järjestää myös virallisia kielitestejä niille, jotka ovat lähdössä opiskelemaan johonkin paikalliseen korkeakouluun.

Rauman-yhdistyksellä on ollut tapana muistaa stipendillä englannin kielen opinnoissa menestynyttä lukiolaista.

Ystävyystoimintaa yli Atlantin

  • Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto SAM on Yhdysvaltojen ystävyysjärjestö, joka perustettiin vuonna 1943.
  • Toiminnan tarkoitus on syventää Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita, kulttuurien vaihtoa sekä edistää nuorten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan tai työharjoitteluun USA:han.
  • SAM toimii jäsenyhdistystensä valtakunnallisena keskusjärjestönä.
  • Suomen 37 paikallisyhdistyksessä on yhteensä noin 6 000 henkilöjäsentä, Raumalla jäseniä on noin 50.
  • SAM on poliittisesti sitoutumaton ystävyysjärjestö, joka ei pyri vaikuttamaan valtiollisiin asioihin.
  • Järjestö julkaisee 4 kertaa vuodessa ilmestyvää SAM-nimistä jäsenlehteä.
  • Rauman Suomi-Amerikka-yhdistys perustettiin 18.3.1969.
  • Kuka tahansa voi liittyä yhdistykseen.

Lisätiedot:samsuomi.fi tai Rauman-yhdistys: marika.leppanen@topteam.fi