Suvanto Räsäsen kauppakeskusideoista: Tulevat auttamattomasti liian myöhään

Riku Räsänen ehdotti Länsi-Suomen haastattelussa Karin kampuksen rakennusten sijoittamista Tarvontorin paikalle. Kauppakeskus sijoittuisi Potkurin ja ns. Sypin korttelin alueelle.

Satakunta-mitalilla palkittu yrittäjä Riku Räsänen kehotti Länsi-Suomen haastattelussa (LS 5.1.) Rauman kaupunkia ottamaan vielä aikalisän kauppakeskuksen suhteen.

– Kannattaisi vielä selvittää, voisiko kampus-kokonaisuuden sijoittaa Karin kentän sijaan Tarvontorin paikalle. Lyseon voisi antaa vaikka ilmaiseksi jonkun uuden oppilaitoksen käyttöön, Räsänen visioi.

Räsänen jatkoi visiointia Facebookissa. Hän sijoittaisi kauppakeskuksen Hollywoodin ja Säästöpankin sisäpihalle sekä Osuuspankin ja Potkurin päälle.

– Näin kauppakeskus olisi lähempänä Vanhaa Raumaa, jolloin ne varmasti tukisivat toisiansa paremmin. Se olisi oikeasti kiinnostava kauppakeskus-kokonaisuus, joka varmasti toisi asiakkaita lisää myös Rauman ulkopuoleltakin, kirjoitti Räsänen.

Kauppakeskuksen paikoituksen Räsänen ratkaisisi kaivamalla parkkitalon Karin koulun pihan alle.

– Kauppakeskuksen rakennuttajallekin tämä olisi varmasti parempi vaihtoehto, joten luulisi heidänkin olevan myös valmis asiaa miettimään, uskoi Räsänen.

Kerrostalot Räsänen erottaisi kauppakeskuksen paketista, jolloin niitä voisi ruveta heti rakentamaan.

Räsänen sai idealleen tukea. Kauppakeskus Potkurissa toimivan Pyörä-Nurmin kauppias Jussi Nurmi vilkutti vihreää valoa.

– Rikulla on hyvä pointti siinä, että näin tulisi samat putiikit mitä ajatuksena uuteen Tarvontoriin, mutta olisi kaikkien muiden olemassa olevien putiikkien kanssa samassa. Tällaista konseptia ei olisi Suomessa missään, sanoi Nurmi.

Kymmenen vuotta ei riitä, jos kauppakeskuksen suunnittelu aloitettaisiin nyt uudelleen, kommentoi Rauman kaupungin  tekninen toimialajohtaja Tomi Suvanto.

Hän on keskustellut Räsäsen kanssa tämän ehdotuksesta. Suvanto huomauttaa, ettei naapurin tontille suunnittelu oikein toimi.

– Alueen kiinteistönomistajat, joita on useita, eivät ole olleet yhteydessä kaupunkiin. Arkkitehtisuunnitelmia tehtiin kymmenisen vuotta sitten, mutta ne eivät edenneet. Kisan voittanut ehdotus ei kiinnostanut asianomaisia, muistelee Suvanto.

Suvanto puolustaa jo virkansa puolesta kaupunginvaltuuston päätöksiä.

– Tarvontorista meillä on lainvoimainen kaavapäätös, sopimus maankäytöstä ja esisopimus maakaupoista. Lisäksi tontin omistajalla ja muilla toimijoilla on paljon sitoumuksia. Keskeistä on myös se, että Tarvontorilla on kaavanmukaista rakennusoikeutta. Jos se otettaisiin pois, kaupunki joutuisi korvausvastuuseen, sanoo Suvanto.

Karin kampuksen pääsuunnittelija on palkattu ja projekti etenee.

– Kyllä Räsäsen sinänsä hyvät pohdinnat tulevat auttamattomasti liian myöhään, summaa Suvanto.