Syysloma tuo pienen matkailupiikin – heinäkuussa Raumalla oli koronasta huolimatta enemmän yöpyjiä kuin kahtena aiempana vuonna

Rauman kaupungin matkailupäällikön Irene Villasen mukaan Raumalla oli kesä-elokuussa yhteensä noin 40 000 rekisteröityä yöpymistä, mikä oli lähellä kahden viime vuoden tasoa. Kuva: Iiro Lehtonen

Poikkeuksellinen matkailukesä on takanapäin, mutta vielä ennen joulua on muun muassa syysloma, jolloin Raumalle saapuu jonkun verran ulkopaikkakuntalaisia.

Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen ei usko, että kiristyneet koronarajoitukset tekevät syyslomailuun suurta muutosta.

– Aikaisempina vuosina syysloman erityisyys on ollut se, että silloin koululaisia saapuu sukulaisten luo muilta paikkakunnilta. Uskon, että se jatkuu tänäkin vuonna.

Myös kaupungissa olevat tapahtumat tukevat niin raumalaisia kuin muualta tulevia syyslomien viettäjiä, sillä lapsille järjestetään niin kummituskierroksia kuin keppihevoskilpailuja.

Irene Villanen kertoo, että Rauman matkailu pärjäsi koronan puristuksessa tilanteeseen nähden hyvin.

Vaikka ulkomailta Raumalle suuntautunut matkailu tyrehtyi lähes tyystin, niin piristynyt kotimaanmatkailu nosti esimerkiksi heinäkuun yöpymisten määrät Raumalla viime ja edellisvuoden tasolle.

– Pienet erikoiset kohteet sekä luontokohteet ovat kiinnostaneet todella paljon. Esimerkiksi Sammallahdenmäki oli tänä kesänä suuri voittaja.

– Merkittävää on ollut myös se, että viipymät ovat olleet tänä kesänä aiempaa pidemmät. Silloin voisi ajatella, että kävijä jättää Raumalle myös enemmän rahaa.

Matkailuaiheista Raumalla keskustelua herätti ehkä eniten se, että vesitorni pysyi säpissä kävijöiltä koko kesän.

– Varmasti matkailijoitakin on kääntynyt ovelta, mutta suurin osa tulee Raumalle muun kuin vesitornin vuoksi. Ei meille matkailijoilta tullut asiasta kuin muutama palaute. Paikallisille se oli tärkeämpi aihe.

– Se on hienoa, että jotkin raumalaiset kohteet ovat niin tärkeä asia paikallisille. Silloin tietää, että paikalliset suosittelevat ja markkinoivat niitä muillekin, Villanen kertoo.

Koronakesä opetti Rauman kaupungin matkailuneuvontaa monissa asioissa.

Yksi niistä oli se, että kotimaanmatkailua on varsin vaikea ennakoida.

Sen vuoksi kaupungin mielikuvamarkkinointi sähköisissä kanavissa on tärkeää.

– Viime kesän kokemusten pohjalta matkustuspäätökset tehdään entistä lyhyemmällä aikataululla.

– Nyt katsotaan sään lisäksi koronatilanne ja sitten mennään. Onneksi kesällä oli hyvät kelit ja koronatilanne oli heinäkuussa vakaa, Villanen sanoo.

Hän luottaa vahvasti siihen, että vaikka korona hellittäisi ensi kesään mennessä, kotimaanmatkailun suosio pysyy.

– Kuka haluaa tai uskaltaa lähteä ulkomaille? Mikä on se uusi normaali? Suomella on hyvät mahdollisuudet elpyä matkailullisesti, sillä meille on tilaa tulla. Ei tämä ole pakkautunut kuin joku Rooma.

Hänen mukaansa ensi kesää varten matkailualalla työskentelevien on hyvä suunnitella valmiiksi jo varasuunnitelman varasuunnitelmat.

Hän tietää, että moni yrittäjä on tällä hetkellä todella tiukoilla.

– Nyt on entistä tärkeämpää kuluttaa kotimaisia palveluita. Se sama pätee Raumalla, ettei vain jäädä kotiin.