Taitopäivänä kudottiin ihan uusilla tyyleillä

Ympyräkehyskudonnalla voi kutoa pieniä mattoja tai seinäkoristeita. Kuvat: Elina Helkelä

Rauman Taitokeskuksessa vietettiin viime keskiviikkona Taitopäivää, jossa esiteltiin Taitoliiton kehittelemiä uusia kudontatekniikoita: ympyrä- ja minikehyskudontaa.

Useat käsityönharrastajat piipahtivat päivän aikana Taitokeskuksessa ihailemassa valmiita töitä ja katsomassa, miten kudonta onnistuu ilman kangaspuita.

– Ympyräkudonta on hauska ja varsin helppo tapa valmistaa pieniä mattoja ja seinäkoristeita. Kehyksiä on saatavana halkaisijaltaan 60 ja 80 senttimetrisinä ja koska kehys on puuta, se on tukeva eikä anna periksi, kuten esimerkiksi muovi, Taitokeskuksen neuvoja Marja Porkka selvitti.

Loimia puiseen kehikkoon tulee 81 tai 85 paria. Loimia tulee tiheämmin silloin, kun kudotaan mattoa, seinäkoristeelle riittää harvempikin loimimäärä.

Ympyräkudontaan käyvät kaikki mahdolliset kuteet; villa-, puuvilla-, sekoite-, trikoo- ja matonkuteet tai vaikkapa Fanttilanka.

Merja Mattila vietti talvilomapäiväänsä Taitokeskuksessa ympyräkudontaan tutustuen.

Kokenut kangaspuilla kutoja Merja Marttila oli tullut Taitokeskukseen kokeilemaan ympyräkudontaa. Hänen tarkoituksenaan on kutoa pieni pyöreä matto.

– Varmaan tämä on sitten ihan helppo tekniikka, kunhan ensin on vähän harjoitellut. Nyt aluksi pitää keskittyä tosi tarkkaan, talvilomaansa käsityön parissa viettävä Marttila hymyili.

Toinen Taito ry:n kehittelemä uusi kudontamenetelmä on minikehyskudonta. Kaksi pientä puista kudontakehystä sisältävässä pakkauksessa on mukana myös kampa, jolla kuteet painetaan piukkaan.

Minikehyksellä voi kutoa molempiin suuntiin, jolloin hapsut muodostuvat valmiin työn joka reunaan. Kuteina voi käyttää esimerkiksi villa- tai puuvillalankaa.

– Nämä pikkukehykset ovat ihania. Niillä voi valmistaa kesäpäivänä laiturinnokassa vaikkapa tekstiilikoruja. Tekniikka on niin yksinkertainen, että jokainen oppii sen ihan varmasti, Marja Porkka toteaa.

Sirpa Heinonen sai vinkkejä minikehyskudontaan Marja Porkalta.

Kudontateema jatkuu Rauman Taitokeskuksessa. Huhtikuun 29. päivä alkaa kudonnan kurssi, jonka vetää vastaava neuvoja Helena Kuivanen. Maanantaisin kokoontuvalla kurssilla käydään läpi kudonnan perusteet.

– Ilmoittautumisaika kurssille on parhaillaan menossa, Porkka vinkkaa.

Heti kesäkuun alussa Taitokeskuksessa alkavat lapsille ja nuorille suunnatut Koululaisten kesäkivaa käsillä -kurssit.


Lisätietoja kursseista saat netistä: www.taitosatakunta.fi/rauma