Tällä Virtasella on seikkailijan verta suonissaan

Raumalaisen Petri Virtasen elämää on siivittänyt Junnu Vainion sävelmä ”Albatrossi”.

Lukijat ovat toivoneet meiltä juttuja ”ihan tavallisista ihmisistä”.

Sanonnalla ”tavallinen virtanen” ilmaistaan usein keskivertosuomalaista ilman sen suurempaa painotusta puoleen tai toiseen.

Raumalaisen uudella Tavalliset Virtaset -juttusarjalla haluamme kuitenkin osoittaa, että jokaisen ihmisen elämään kuuluu asioita ja tapahtumia, jotka ovat kiinnostavia, hämmästyttäviä, satuttavia ja sydäntä lämmittäviä.

Juttusarjamme ensimmäinen Tavallinen Virtanen on hyvin kaukana ”tavallisesta”.

Vuonna 1963 Lohjalla syntymässä käynyt Petri Virtanen on asunut lapsuudessaan Rauman vanhassa vesilaitoksessa, auttanut tietotekniikkajätti IBM:ää torjumaan millenium-bugit, purjehtinut kahteen otteeseen Atlantin yli, asunut monta vuotta Britteinsaarilla, viettänyt paljon aikaansa Etelä-Amerikassa ja harrastanut meripartiota.

Kotikaupunkiinsa Raumalle paluumuuton tehnyt kolmen lapsen yksinhuoltajaisä viettää nykyisin vapaa-aikaansa lavatansseissa käyden.

Yleisesti voisi luulla, että kaikki pikkupaikkakunnalla asuvat Virtaset olisivat toisilleen jotain sukua. Näin ei kuitenkaan ole.Petri Virtasellakaan ei ole Raumalla hänen ydinperheensä lisäksi muita samannimisiä sukulaisia.

– Se voi johtua siitä, että isoisäni isä olikin ilmeisesti sukunimeltään Viitanen, mutta koska hän kirjoitti nimensä epäselvästi, se tulkittiin Virtaseksi. Isoisoisä varmaan tuumasi, että ”ihan sama, ollaan sitten Virtasia”, Petri nauraa.

Raumalaisten hyvin tunteman ”Hanur-Virtasen” eli Eero Virtasen ja Helka Virtasen esikoinen Petri kävi kansakoulun Nanussa ja oppikoulun ja lukion Lyseossa.

Ylioppilaslahjarahoillaan nuori mies osti itselleen Commodore 64:n, ja se oli sitten sitä myöten menoa.

– Innostuin heti tietotekniikasta ja lähdin Pohjanmaan Yrittäjäopiston ohjelmoijakurssille. Tosin, en oppinut siellä juuri mitään, mutta töitä kyllä sain Helsingistä ja Lahdesta, koodarina työskennellyt Petri kertoo.

Meripartiolippukunta Myrskypoikiin kuuluneen miehen nuoruudenhaaveena oli päästä joskus ylittämään Atlantti omalla purjeveneellä.

Melko lähelle unelmaansa hän pääsi vuonna 1995 myytyään kaiken omaisuutensa ja pestauduttuaan Kuunari Helenaan, joka purjehti Portsmouthista Las Palmasiin.

Sieltä Petri siirtyi ruotsalaiseen purjeveneeseen ja seilasi Venezuelaan.

– Seuraavana vuonna ylitin jälleen suuren meren, kun haimme Saarikon Ilun kanssa purjeveneen USA:sta.

Petri Virtanen kertoo saaneensa osakseen ihmettelyä, kun hän luopui omaisuudestaan ja lähti rohkeasti seikkailemaan maailmalle.

– Olen aina tykännyt Junnu Vainion Albatrossista. Siitä tulee sellainen fiilis, että ellei nyt lähde, niin ei sitten koskaan. Kai minussa on ollut aina seikkailijan verta, hän hymähtää.

Lähestyvä vuosituhannen vaihde sai miehen lähtemään töihin Englantiin, tietotekniikkajätti IBM:n pääkonttoriin.

– Meidän piti ennen milleniumia saada yhtiön kriittinen sovellus eli call center -ohjelmisto toimimaan. Siinä työssä vierähti kokonainen vuosi. Milleniumin otin vastaan sitten Suomessa.

2000-luvun alku merkitsi monessa tietotekniikka-alan yrityksessä töiden loppumista. Edelleen ala on jatkuvassa muutoksessa.

– Joskus töitä on aivan liikaa, joskus taas ei mitään. Käytin työttömyysaikoja hyväkseni ja lähdin usein Etelä-Amerikkaan. Pidin Ecuadoria tukikohtanani, josta tein reissuja eri kaupunkeihin.

Englannissa ja Irlannissa Petri Virtanen työskenteli useaan otteeseen seitsemän vuoden aikana.

Etelä-Amerikan valtiot ovat aina kiehtoneet Petriä, ja sieltä hän löysi myös Ingrid-vaimonsa. Häitä vietettiin vuonna 2004.

Raumalla Petri on asunut pysyvästi vuodesta 2006 lähtien. Nykyään hän tekee kotonaan töitä tietotekniikan parissa oman yrityksensä nimissä ja pyörittää samalla yksinhuoltajan arkea.

– Olen päällisin puolin oikein tyytyväinen elämääni. Lapset ovat jo isoja, ja minulle jää mukavasti aikaa itsellenikin. Käyn tanssikursseilla ja viikonloppuisin lavatansseissa. Tykkään asua täällä Pidesluodossa, josta on vain minuutin matka etelän-lomalle – Poroholman palmurannalle.

Tavalliset Virtaset -juttusarja: Vinkkaa Virtanen! Kukapa meistä ei Virtasta tuntisi. Vinkkaa toimitukselle, ketä Virtasta haluaisit meidän jututtavan. Lähetä vinkkisi: toimitus@marvamedia.fi

Yleisimmät sukunimet 12.11.2018

  1. Korhonen 23 003

  2. Virtanen 22 515

  3. Mäkinen 20 651

  4. Nieminen 20 498

  5. Mäkelä 19 400

  6. Hämäläinen 18 745

  7. Laine 18 482

  8. Heikkinen 17 750

  9. Koskinen 17 484

  10. Järvinen 16 502

Lähde: Väestörekisterikeskus, avoindata.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut