Tällainenkin talokaunotar purettiin pois

Rauma

elina.helkela@marvamedia.fi

Rauman keskustassa Nortamonkatua kulkiessaan ei heti tule mieleen, että miljöö on ollut melkoisesti erilainen vielä niinkin myöhään kuin 1960-luvun alussa.

Nykyisen Osuuspankin talon paikalla oli funkkistyylinen Shell-huoltoasema, joka purettiin vuonna 1964. Sen vieressä taas sijaitsi Kauppaseuran talo, joka hävitettiin samoihin aikoihin.

Tuolloin, kiivaan uudisrakennusbuumin aikana Nortamonkadun eli entisen Rantakadun varrelta purettiin myös Rauman nahkatehtaan konttorin viimeinen pystyssä oleva osa.

Nahkatehdas oli silloisille kaupunkilaisille kauhistus, joka joutikin moukarin alle.

– Konttorin jäljelle jäänyttä asuinpuolta hallitsi viimeisenä tehtaan uuden perustajan Emil Pakkalan poika, markkinointijohtaja Lauri Pakkala, tietää kirjailija Tapio Niemi uudessa, maanantaina julkaistussa Kadonnut Rauma -kirjassaan.

Noin seitsemänkymmenen kaupunkikuvasta kadonneen rakennuksen vaiheita esittelevässä kirjassa on yli 100 valokuvaa, joista suurin osa on peräisin Rauman museon kokoelmista.

Niemi on kerännyt aineistoa kirjaan monista eri lähteistä, kuten yhdistysten historiikeista ja erilaisista julkaisuista.

Niemi on myös haastatellut monia raumalaisia, jotka ovat osanneet kertoa kadonneiden rakennusten vaiheista.

– Eniten tarvitsin raumalaisten muistitietoa kun selvittelin SNS:ntoimitalon, Kansallistalon, Suojeluskunnan ampumaradan, elokuvateatteri Minervan, Jalmari Karhulan talon ja Mustalaismetsän historiaa, Tapio Niemi selvittää.

Nahkatehtaan konttorin rakensi tehtailija Karl Fredrik Sjöblom, jonka omistaman Nahka- ja Hihnatehtaan historia alkaa 1880-luvulla.

Upean ja koristellun uusrenessanssitalon suunnitteli turkulainen rakennusmestari August Helenius.

Tehtaan konttori sijoittui L:n mallisen talon tuolloisen Puistokadun, sittemmin Vänninkadun puoleiseen osaan.

Rantakadun eli nykyisen Nortamonkadun puoleiseen siipeen osoitettiin tilat nahkatuotteiden valmistusosastolle. Myöhemmin tämä osa toimi myös tehtailijan yksityisasuntona.

Sjöblomin tehdas meni konkurssiin vuonna 1912, ja sen toimintaa ryhtyi jatkamaan Emil Pakkalan omistama Rauman Nahkatehdas Oy.

Komean konttorirakennuksen Vänninkadun puoleinen osa purettiin 1950-luvun alussa ja loput talosta 1960-luvun lopussa.

Rauman museo on tallentanut kokoelmiinsa nahkatehtaan konttorin koristeelliset seinäpaneelit, ja Kellariteatterista löytyvät tätä nykyä talon hienot sisäovet.

Käy katsomassa vuosituhannen vaihteen tietämillä keskustasta otettua kuvaa: www.raumalainen.fi. Mikä rakennus on kyseessä?

Niemi pyytää tunnistusapua

Käy katsomassa vuosituhannen vaihteen tietämillä keskustasta otettua kuvaa netissä:

www.raumalainen.fi

Mikä rakennus on kyseessä?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut