”Talven yli kyllä pärjätään” – Rauman kahviloissa energiasäästöä haetaan päivittäisistä jutuista

Uunien ja muiden laitteiden käyttöä mietitään jatkossa tarkemmin.

Heidi Javanainen annosteli salaattia tiistaina Rauman Puistokahvilassa. Puistokahvila on jättänyt kokonaan lämpimät täytteen pois energian kallistumisen myötä. Energiaa pyritään säästämään myös monilla muilla tavoilla.

Sähkön raju hinnannousu on saanut monet yrittäjät pohtimaan, miten selviytyä kasvavista menoeristä. Raumalainen selvitti paikallisilta kahvilayrittäjiltä, kuinka energiakriisi koskettaa heitä ja miten he valmistautuvat tulevaan talveen.

Rauman Puistokahvilassa energiansäästötoimiin on ryhdytty hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Esimerkiksi uuniperuna jäi pois lounaslistalta jo aikaisemmin syksyllä.

– Uuniperunaa menee muutenkin vähemmän ja se vaatii kuitenkin, että uuni on päällä tunnin verran päivällä, yrittäjä Hanna Kukkaro sanoo.

Puistokahvilan gluteenittomat tuotteet leivotaan Kukkaron pyörittämässä Leipomo-konditoria Hennossa, jossa sähkölaitteet kuluttavat paljon energiaa.

– Meillä on leipomossa paljon isoja laitteita, kuten uunit ja jäähdytyskaappi. Olemme muokanneet tuotteiden valmistuksen päivärytmiä sellaiseksi, että sähköä kuluisi mahdollisimman vähän.

Puistokahvilassa on sähkölämmitys, ja kahvilan lämpötilaa onkin talvea kohden tarkoitus hiukan viilentää. Ei kuitenkaan asiakkaiden viihtyvyyden kustannuksella.

– Asiakkailla täytyy kuitenkin olla mukava olla. Kuluja on sitten pyritty karsimaan laittamalla turhat laitteet, kuten juomakaapit, pois päältä. Se tuottaa hiukan töitä miettiä säästökohteita, mutta sillä saa yllättävän paljon kulutusta pienennettyä, Kukkaro huomauttaa.

Samoilla linjoilla on Wanhan Rauman Kaffebarin yrittäjä Tiina Willman. Tulevaan talveen suhtaudutaan kuitenkin levollisin mielin.

– Tässä vaiheessa aika näyttää, mitä talvi tuo. Yritetään pärjätä lämmityksen kanssa maltillisesti. Nyt on onneksi ollut vielä lämmin syksy, niin ei ole kauheasti tarvinnut vielä lämmittää. Henkilökuntaa olen jo ohjeistanut, että mietitään aina, mikä vaikutus on milläkin.

Kaffebarissa on sähkölämmitys sekä ilmalämpöpumppu. Lisäksi kahvilassa on vanhanaikainen muuri, johon on asennettu sähkövastukset.

– Se lämpenee yösähköllä. Ensi talvena voidaan ottaa se tarvittaessa käyttöön, jos on kovin kylmää, Wilman pohtii.

Kontion kahvilan yrittäjä Petri Laaksonen vakuuttaa, että talven yli kyllä pärjätään. Sekä Kontion leipomo että Vanhan Rauman kahvila lämpiävät molemmat kaukolämmöllä, joten kovaa painetta puuttua huoneilman lämpötilaan ei ole.

Energiasäästöjä haetaan miettimällä käytännön juttuja.

– Katsotaan, miten valot palavat ja uunit on päällä, hän sanoo.

Myös Café Salissa sähkönkulutusta pyritään vähentämään arkitoiminnoissa.

– Teemme työn tehostamistoimenpiteitä. Esimerkiksi mietimme, miten uunit ovat päällä. Myös kaikki ylimääräiset laitteet otetaan pois päältä, Café Salin kahvilaesimies Johanna Sarasmäki kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut