Talvi tulee – päivitä ihonhoitotuotteesi vuodenaikaan sopiviksi

Kauneus- ja terveyshoitola Leilan yrittäjä Krista Kaunisvirran mukaan kuiva huoneilma on erityisesti talvella yksi ihon pahimmista vihollisista. Kuvat: Elina Helkelä

Vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin.

Kauneus- ja terveyshoitola Leilan yrittäjä, Cidesco-kosmetologi ja estenomi Krista Kaunisvirta suosittelee käymään ihonhoidossa aina, kun vuodenaika vaihtuu toiseen.

– Tai ainakin olisi hyvä käydä ihonhoidon ammattilaisen juttusilla, sillä hän tietää, minkä tyyppiset tuotteet kullekin asiakkaalle sopivat.

Ennen kuin talvi ottaa kunnolla vallan, olisi Kaunisvirran mukaan syytä päivittää ihonhoitotuotteet, joita käytetään kotona.

– Se ei automaattisesti tarkoita sitä, että valitaan esimerkiksi täyteläisempiä voiteita. Nykyään kun on olemassa hyvin ohuita voiteita, jotka ravitsevat ja kosteuttavat ihoa syvältä.

Kaunisvirta kertoo, että tammi–helmikuussa hoitolaan saattaa tulla asiakkaita, joiden iho on talven aikana muuttunut erittäin kuivaksi ja punoittavaksi.

– Syksyllä he ovat mahdollisesti alkaneet käyttää tuhdimpaa voidetta ehkäistäkseen ihonsa kuivumista, mutta se ei ole toiminut.

Asia olisi Kaunisvirran mukaan ratkaistu niin, että asiakas olisi käynyt syksyllä yhden kerran ihonhoidossa, jonka yhteydessä olisi analysoitu, minkälaisessa kunnossa hänen ihonsa sillä hetkellä on.

Sen mukaan oltaisiin sitten valittu hänelle paras hoito ja tarvittavat kotihoitotuotteet.

Krista Kaunisvirta kertoo, että asiakkaat haluavat usein ihoa puhdistavan hoidon, mutta ammattilainen ei välttämättä sitä suosittele.

– Kaikki riippuu siitä, mitä iho tarvitsee. Se voi olla vaikka kosteuttava hoito. Eri ikäisillä ihmisillä on erilaisia ihonhoidollisia tarpeita.

Krista Kaunisvirta tekee Daniela Tanhualle Visia-ihoanalyysin, jonka perusteella hänelle valitaan sopivin ihonhoitomuoto.

Kosmetologin on myös tiedettävä, minkälaisia tuotteita asiakas on kotonaan käyttänyt, sillä ne vaikuttavat ihon tilaan.

Talvi-iholle ongelmia tuottavat Kaunisvirran mukaan kuiva, pattereilla lämpiävä huoneilma sekä tuuli, viima ja pakkanen.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös tv-ruutujen ja tietokonenäyttöjen tuottama sininen valo vanhentaa ihoa.

Monella on Kaunisvirran mukaan taipumus ”ylipestä” ihoaan. Silloin iho menettää sen luonnollisen, hyvän rasvan, joka suojaa ihoa ulkoisilta rasitteilta ja estää kosteuden haihtumista iholta.

– Harvalla on luonnostaan herkkä iho. Kun iho kuivuu, se myös herkistyy. Silloin kosteuttaminen ja suojaaminen ovat ratkaisu, mutta vasta sen jälkeen, kun iho on ensin hoidettu vastaanottamaan hoitoaineita.

Ihmiset ovat jo pitkään etsineet netin syövereistä neuvoja ihonhoitoon. Moni myös uskoo siellä annettuihin lupauksiin ja voi pettyä karvaasti, kun verkkokaupasta ostetut tuotteet eivät sitten jostain syystä sopineetkaan.

– Kosmetologi tuntee sormissaan asiakkaan ihon ja tietää, mitä se tarvitsee. Sellaista palvelua ei netistä saa, Krista Kaunisvirta toteaa.

Kosmetologin vinkit talviseen ihonhoitoon

  • Aamulla
  • Pesu, ei kuitenkaan mielellään pesuaineella. Krista Kaunisvirta hehkuttaa kasvoveden puolesta, sillä se tasapainottaa ja antaa iholle päivän ensimmäiset hoitavat aineet. Suurin osa kasvovesistä on alkoholittomia, eivätkä ne kuivata ihoa. Kaunisvirta puhuukin niiden kohdalla ”laimennetuista seerumeista”.
  • Päivävoide, jonka alle voi halutessaan levittää seerumia. Päivävoiteessa tulisi olla talvellakin UV-suoja, sillä UVA-säteily vanhentaa ihoa, ja sitä esiintyy Suomessa joulukuussakin.
  • Silmänympärysvoide, sillä esimerkiksi tietokoneruudun ääressä tulee usein siristeltyä silmiä, mikä vaikuttaa silmänympärysihoon.
  • Oikean sävyinen meikkivoide, jossa voi myös olla UV-suoja.
  • Illalla
  • Huolellinen kasvojen puhdistus, mielellään puhdistusaineella ja kasvovedellä.
  • Yövoide, joka on nimenomaan tarkoitettu käytettäväksi yöllä. Krista Kaunisvirta muistuttaa, että suojakertoimella varustettu päivävoide ei sovellu yökäyttöön.
  • Erilaiset naamiot ja kuorinnat ovat Krista Kaunisvirran mukaan ”lisähifistelyä”, jota ei tarvita silloin, kun perushoitotuotteet on iholle oikein valittu.