Kisarannan sauna päätyi purkulistalle – talviuimarit toivovat sille lisäaikaa

Rauman Talviuimarit ry:n sihteeri Seppo Kuusisto (vas.) ja puheenjohtaja Tapio Ailasmaa uskovat, että ylläpitokustannuksia jakamalla Kisarannan saunaa voidaan käyttää vielä talviuintitukikohtana. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman kaupunki on päivittänyt omistamiensa kiinteistöjen kunnossapitoluokituksia. Purettavien rakennusten listalle on päätynyt 15 rakennusta, joiden kulut ovat vuosittain yhteensä 187 000 euroa.

Tähän joukkoon kuuluu muiden muassa Kisarannan sauna.

– Tieto purkulistalle päätymisestä tuli meille yllätyksenä, sillä aikaisemmin se ei ole ollut purettavien rakennusten joukossa. Sen kyllä tiesimme, ettei kaupunki aio sitä koskaan peruskorjata, Rauman Talviuimarit ry:n puheenjohtaja Tapio Ailasmaa toteaa.

Kisarannan sauna on ollut vuonna 1958 perustetun Talviuimarit-yhdistyksen tukikohtana vuodesta 1973 lähtien. Ailasmaan mukaan yhdistys on pyrkinyt pitämään saunaa kunnossa talkoovoimin.

– Viime vuosina olemme esimerkiksi kunnostaneet löylyhuonetta ja eteistä sekä maalanneet seiniä. Viimeksi asensimme laiturille sulatusmaton, Ailasmaa luettelee.

Puheenjohtaja paljastaa keskustelleensa kaupungin kanssa mahdollisuudesta jakaa Kisarannan saunan ylläpitokustannukset yhdistyksen ja kaupungin kesken.

– Syntyviä ylläpitokuluja kattaaksemme meidän pitää todennäköisesti korottaa jäsenmaksujamme sekä kertamaksua. Nyt yhdistyksen jäsenet maksavat 17 euron vuosimaksun, jolla voi käydä saunomassa niin paljon kuin haluaa. Kertamaksu puolestaan on ollut kaksi euroa.

Talviuimarit ry:llä on noin 160 jäsentä. Heidän lisäkseen Kisarannassa käy useita yhdistyksen ulkopuolisia saunojia.

– Ulkomaalaisia on käynyt paljon koko 2 000-luvun ja nyt talviuinnista ovat innostuneet nuoretkin. Heistä useimmat eivät kuitenkaan halua sitoutua mihinkään yhdistykseen, Ailasmaa kertoo.

Ailasmaan mukaan Kisarannan saunan säilyttäminen olisi tärkeää jo pelkästään talviuintiharrastuksen mukanaan tuomien terveyshyötyjen vuoksi.

– Sauna on alkeellinen löylysauna ilman peseytymismahdollisuuksia, mutta se on meille kuitenkin tärkeä paikka. Sen vuoksi toivoisimme, että sauna saisi vielä lisäaikaa.

Kisarannan sauna on toiminut ainoastaan talviuintipaikkana, kesäisin saunaa ei ole lämmitetty. Koronapandemian vuoksi Talviuimarit joutui sulkemaan saunan 17. maaliskuuta.

Myös yhdistyksen perinteinen kevätretki jouduttiin pandemian vuoksi perumaan. Tänä vuonna retki olisi suuntautunut Kasnäsiin.

Normaaliaikana Kisarannassa oltaisiin saunottu toukokuun viimeiseen päivään saakka.

– Myös joulun aikaan sauna oli suljettu. Silloin syynä oli uimaveden heikentynyt hygieniataso. Kisarannan veden laadusta on keskusteltu jo 1970-luvulta lähtien. Tuolloin veden laatua testattiin kerran kuukaudessa. Sama tilanne on jatkunut kautta vuosikymmenten, minkä vuoksi olemmekin pohtineet kaupungin kanssa, olisiko joku muu paikka parempi talviuintiin, Tapio Ailasmaa toteaa.

Länsi-Suomi kirjoitti kesäkuussa 1955 Iirojen Kisarannasta, jonne oli katetun tanssilavan viereen rakennettu vielä esiintymislava.

Historiallinen Kisaranta

  • Urheiluseura Iirot osti Syväraumasta vuonna 1953 entisen Rantakadun (nykyisen Purjehtijankadun) varrelta vanhan Ljungbergin huvilan ja rakensi tontille tanssilavan.
  • Kisarannaksi nimitettyä paikkaa Iirot piti harjoittelu- ja virkistyskeskuksenaan.
  • Siihen kuului 50 metriä leveä hiekkakenttä, tenniskenttä, katettu tanssilava ja esiintymislava sekä sauna.
  • Alkujaan vielä pystyssä olleessa vanhassa Ljungbergin huvilassa vietettiin vilkasta kerhotoimintaa: sulkapalloa, koronaa, fortunaa, biljardia ja lentopalloa.
  • Kisarannassa järjestettiin säännöllisesti tansseja, ja muutamana kesänä siellä jopa valittiin Miss Kisaranta.
  • Rauman Työväen Urheilijat rakensi Fåfängaan Merskan mutterilavan, joka alkoi vetää enemmän tanssikansaa puoleensa.
  • Iirot myivät Kisarannan tontin ja rakennukset Rauman kaupungille, joka vuonna 1967 purki rakennukset, saunaa lukuun ottamatta.
  • Rauman Työväen Urheilijat piti 1970–80-luvuilla Kisarannan jalkapallokenttää treenipaikkanaan. Treenien jälkeen RTU:n pelaajilla oli tapana myös saunoa Kisarannan saunassa.

Lähde: Syvärauma sydämessäni, Niemi ja Helkelä