Tammikuussa himmaillaan juhlakauden jälkeen – kaupunkiin palaavat opiskelijat tuovat alkuvuonna piristystä Rauman yöelämään

Yökerho Domino jatkaa myös vuonna 2020 keikkoihin panostamista. Liveillat pyörähtävät käyntiin heti tipattoman tammikuun loputtua. Kuva: AromaaPhotography

Vuodenvaihteen juhlakausi on saatu pakettiin, ja juhlakansa vetää tunnetusti alkuvuonna vähän happea yöelämästä.

– Rauhallisempi alkuvuosi ei ehkä niinkään johdu tipattoman tammikuun viettäjistä, vaan ihmiset katsovat tässä kohtaa ennemmin pankkitilin saldoa, Antti Laine Dominosta kuvailee.

Tipattoman tammikuun suosio on kuitenkin kasvussa, sillä EHYT ry:n teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti tipattoman tammikuun viime vuonna. 2018 vastaava luku oli 11 prosenttia. Lisäksi entistä useampi jatkoi tipatonta helmikuun puolelle.

Yleisimmät syyt tipattoman viettämiselle ovat terveydellisiä tai taloudellisia. Myös itsensä haastaminen kiinnostaa monia.

Tammikuuta edeltävä loppuvuosi on täynnä juhlia, mutta juhlimisen perinteet ja tavat poikkeavat eri kaupungeissa.

Restamaxilla on yökerhoja ympäri Suomen. Kun niitä vertaa keskenään, erottuu Rauman poikkeuksellisen vahva joulupäivän juhlakulttuuri.

– Esimerkiksi Oulussa tapaninpäivän Tapsan tanssit on perinteisesti se päivä, joka saa ihmiset liikkeelle, Laine kuvailee.

– Joulupäivä on ehdottomasti vuoden kovin ravintolapäivä. Tapaninpäivä on alkanut jonkin verran menettää arvoaan, ja päivä on esimerkiksi joulupäivään verrattuna suorastaan rauhallinen, ravintola Kallion yrittäjä Karri Laakso kuvailee.

Laakso paljastaa, että yleensä vuoden alussa helmikuu on vielä tammikuutakin hiljaisempi kuukausi yökerhoissa.

– Tammikuussa etenkin ravintola-alan yritykset voivat vielä viettää pikkujoulujaan, hän kuvailee.

– Kallio on alkuvuonna ihan normaalisti joka päivä auki, mutta ei tässä vuoden alkuun mitään suuria odotuksia ole, hän kuvailee.

Domino pitää alkuvuonna parin viikon ajan oviaan kokonaan kiinni.

– Tarkoituksena on laittaa jonkin verran paikkoja kuntoon vauhdikkaan juhlakauden jälkeen, Laine kertoo.

Poikkeus tehdään tänään keskiviikkona, kun joululomiltaan takaisin Raumalle saapuneet opiskelijat ottavat Dominon haltuun Opekas ry:n järjestämissä Back to school -bileissä.

Tammikuun viimeiseen päivään, perjantaille on puolestaan buukattu vuoden ensimmäinen live-esiintyjä: TIPPA saapuu Raumalle esiintymään tipattoman kaatajaisiksi nimettyyn keikkailtaan.

– Livepainolla on tarkoitus jatkaa vahvasti myös tänä vuonna. Dominossa on keikkailtoja oikeastaan joka viikonloppu aina toukokuun loppuun asti, Laine kertoo.

Kevään mittaan Dominossa esiintyvät muun muassa Pyhimys, Gasellit, Irina ja Anssi Kela.