Torstaina alkava Nälkäpäivä-keräys juhlii nelikymppisiä

SPR:n vapaaehtoiset Salme ja Hannu Vapola, Pasi Suominen ja Maija-Liisa Lievonen ovat valmiina torstaina käynnistyvään Nälkäpäivä-keräykseen. Kuva: Juha Sinisalo

– Tämän vuoden keräystä on suunniteltu poikkeuksellisissa olosuhteissa. Saimme vasta viime torstaina vahvistuksen SPR:n keskustoimistosta, että Nälkäpäivä-keräys voidaan toteuttaa entiseen tapaan, SPR:n Rauman-osaston keräysjohtaja Tuija Eskelinen huokaisee.

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys on järjestön suurin keräys, joka tänä vuonna täyttää 40 vuotta. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 15 000 vapaaehtoista.

Raumalla oli viime vuonna mukana 120 vapaaehtoista, ja lähes samaan päästäneen tänäkin vuonna.

– Vielä noin parikymmentä keräysvuoroa olisi vapaana, Eskelinen vinkkaa.

Nälkäpäivä-lipaskeräys alkaa huomenna torstaina ja jatkuu lauantaihin 26.9. saakka. Lipaskerääjät ovat Prisman, Citymarketin, S-market Äyhön kauppakeskuksissa torstaista lauantaihin ja PicknPayssa torstaista perjantaihin.

Nälkäpäivälimppuja myydään keräyspisteissä sekä PicknPayn leipäosastolla. Myyntiin on varattu 1 000 limppua.

– Tiedän, että monet ostavat Nälkäpäivä-limpun pakastaakseen sen jouluaaton ateriaa varten, Eskelinen hymyilee.

Lipaskerääjäksi parin tunnin vuoroihin voi edelleen ilmoittautua. Kerääjät saavat koronatilanteen vuoksi turvallisuusohjeet, jotta toiminta olisi mahdollisimman turvallista.

– Tänä vuonna voi ilmoittautua myös digikerääjäksi ja perustaa netissä oman Nälkäpäivä-keräyksen. Ohjeet siihen löytyvät nalkapaiva.fi-verkkosivulta.

Lapissa SPR myy Nälkäpäivä-limppuja Salessa ja K-marketissa torstaina kello 14–19 ja perjantaina kello 9–19. Lauantaina myydään hernekeittoa ja limppuja Osuuspankin ja Kuntokipinän edessä.

– Keräyslippaita on myös koululuokissa, lappilainen Salme Vapola selvittää.

Eurajoella lipaskeräys suoritetaan S-marketissa ja K-marketissa, joiden keräyspisteillä on myynnissä myös Nälkäpäivä-limppuja.

– Lauantaina meillä on perinteinen ohraryynivellin myyntipiste torilla kello 9.30 alkaen, Eurajoen SPR:n Maija-Liisa Lievonen, kertoo. Hän on iloinen siitä, että useat eurajokelaiset vapaaehtoiset ovat halunneet lähteä lipaskerääjiksi.

– Keräyslippaita toimitetaan myös Eurajoen Yhteiskouluun.

Monta tapaa lahjoittaa

  • Käteinen keräyslippaaseen
  • MobilePay:lla numeroon 60 924
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16 499 (15 euroa/viesti)
  • Netissä osoitteessa nalkapaiva.fi
  • Tilille FI52 5000 0120 4156 73, viite 5173
  • Ohjeet digikeräämiseen: nalkapaiva.fi

Nälkäpäivä-keräyksen varat ohjataan SPR:n katastrofirahastoon, josta autetaan katastrofien ja konfliktien uhreja Suomessa ja ulkomailla.

Kotimaassa rahastosta annetaan varoja ruoka-apuun sekä esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneiden auttamiseen.

– Viime vuonna SPR auttoi 149 tulipalo-onnettomuudessa kaikkiaan 830 ihmistä. Kansainvälistä ruoka-apua toimitetaan puolestaan kaikkialle nälänhädästä kärsiville alueille, Tuija Eskelinen kertoo.

Eskelisen mukaan Nälkäpäivä-keräyksellä kokoon saatu potti on kasvanut vuosien saatossa melko tasaisesti.

Rauman-osasto tavoittelee tänä vuonna 15 000 euron keräystulosta.

– Uskon, että tavoite täyttyy, sillä ihmiset haluavat nyt auttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Korona on selvästi vaikuttanut yleiseen auttamishaluun, Eskelinen toteaa.