Tanssia, drinkkejä ja tunnelmaa Rauman kattojen yllä – vuonna 1964 valmistuneessa Rauman ”uudessa” vesitornissa on toiminut useita ravintoloita ja kahviloita

Uutena yrittäjänä aloittaa lokakuussa raumalainen Jani Pesonen, jolla on Vip Life Finland -niminen yritys.

| Päivitetty

Rauman vesitornin ravintolaa on vuosien saatossa pitänyt moni. Kristiina Sillanpää (vas.), Outi Laivola ja Mikko Koistinen ovat kaikki olleet yrittäjinä tornissa. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman maamerkki, Nanunkalliolta kaikkiin ilmansuuntiin katsova 1964 valmistunut vesitorni ja varsinkin sen yläkerroksen ravintola on nähnyt vuosien saatossa monenlaista.

Ensimmäinen, joka ryhtyi pyörittämään tornissa kahvila-ravintolaa, oli Osuusliike Suoja.

”Rauman ja ympäristön ihanteellisimmaksi retkeily- ja matkailukohteeksi” mainostettu näköalaravintola Torni avattiin yleisölle huhtikuussa 1964.

Suoja kehui ravintolaansa ”korkeatasoisen viihtyisäksi” ja yleisöä kehotettiin ottamaan Torni-ravintola ”ihastuttavien ilta- ja sunnuntaikävelyjen päätepisteeksi”.

Rauman kaupunginjohtajien entinen sihteeri Sirpa Liukkonen muistaa kouluikäisenä käyneensä näköalatornissa herkuttelemassa leivoksilla ja limonadilla.

– Leivos maksoi markan ja puolikas Coca-Colaa 50 penniä.

Myöhemmin Liukkonen bailasi muiden nuorten aikuisten tavoin vesitornin discossa.

Entinen ravintolavahtimestari Hannu Törmä oli 1960- ja -70-lukujen vaihteessa töissä Suojan omistamassa Krouvi-ravintolassa, josta hänet aika ajoin komennettiin töihin myös Torniin.

– Se oli noihin aikoihin tosi suosittu ravintola, jossa ainakin seminaarin opiskelijat pitivät omia bileitään. Eteisessä oli pystynaulakot, eivätkä ne tietenkään pysyneet pystyssä, kun riehakkaat nuoret niihin nojailivat. Naulakot kaatuilivat joka ilta, ja kaikki takit olivat lattialla sikin sokin. Minä komensin juhlijoita, että hakekaa itse takkinne kasasta! Törmä nauraa.

Raumalainen muusikko Hannu ”Tunnu” Pärssinen puolestaan kertoo toimineensa 1970- ja -80-lukujen vaihteessa tiskijukkanakin Tornissa.

– En muista, olimmeko Hariolaxin kanssa siellä soittamassa, mutta sen muistan, että Tornissa pidettiin suosittuja tansseja, myös sunnuntaisin.

Suoja pyöritti ravintola Tornia vuoteen 1979, hotelli Cumuluksen avautumiseen asti.

1980-luku näyttää olleen vesitornin ravintolabisneksessä hieman verkkaisempaa aikaa, sillä kyseiseltä vuosikymmeneltä on vain vähän muistitietoa.

Ainakin edesmenneen Lukon huoltajan Pekka Laaksosen Elisa-vaimo piti paikkaa joitakin vuosia 1980–1990-lukujen vaihteessa.

Kahvila-lounasravintola tunnettiin tuolloin nimellä Yytsikki, jonka 1991 julkaistussa ilmoituksessa kerrotaan, että kesän jälkeen paikka on avoinna ainoastaan tilauksesta.

Seuraavana vuonna ravintoloitsija Pekka Lehtiö muutti vesitornin ravintolan Sky Café Atlakseksi. Yökerhotyyppinen ravintola oli avoinna keskiviikkoisin ja viikonloppuisin yömyöhään.

Atlaksessa tiskijukkana toiminut Radio Ramonan nykyinen myyntipäällikkö Mikko Koistinen jatkoi ravintolatoimintaa yhdessä vaimonsa Niinan kanssa ensin Lehtiön alivuokralaisena nimellä Pilvilinna, ja vuodesta 1993 vuoteen 1994 torniravintola oli hänellä kokonaan.

– Olimme avoinna viikon jokaisena päivänä. Päivisin paikka oli lounaskahvila, ja iltaisin baari, jossa muun muassa soitti paikallisia bändejä, Koistinen kertoo.

Pilvilinnan jälkeen torniravintola sai yrittäjät Rauman ulkopuolelta.

1999 vesitornin tilat ja maa-alueet vuokrattiin Siilisiimes-elämyspuistolle, josta piti tulla iso vetonaula lapsiperheille.

”Huvipuisto” ehti kuitenkin toimia vain noin vuoden, kun kaupunki purki sen kanssa solmitun vuokrasopimuksen. Osapuolet riitautuivat sopimuksen purkuehdoista, joita käsiteltiin oikeudessa asti.

Vuosituhannen vaihduttua uuteen torni siirtyi Anneli ja Reijo Oksaselle, jotka ryhtyivät pitämään siellä Taidekahvilaa.

Kahvilan tiloissa toimi myös kirpputori.

Vuonna 2008 taidekahvilayrittäjäksi tuli Kristiina Sillanpää. Hänen aikanaan tornissa oli useita vaihtuvia taidenäyttelyitä, ja paikka oli suosittu erityisesti turistien sekä OL3:n ulkomaalaisten työntekijöiden ja heidän perheidensä keskuudessa.

– Leivoimme kahvilatuotteet itse, mutta emme valmistaneet ruokaa emmekä myyneet alkoholia, käsitöitä kylläkin. Teimme kahvilassa myös remonttia. Kaupunki uudisti keittiön vasta meidän lähdettyämme 2013, Sillanpää kertoo.

Torin varrella kahvila-ravintola Rosmariinia pitänyt Outi Laivola aloitti kahvila-ravintola Tornin vuonna 2013. Myös tilausravintolana palvelleessa Tornissa oli a-oikeudet.

– Mielestäni se konsepti toimi hyvin. Pelkkä kapakka ei olisikaan menestynyt, vuoteen 2019 tornissa vuokralaisena ollut Laivola toteaa.

Laivolan jälkeen vesitornin ravintolayrittäjäksi tuli Tero Halme, joka piti Sky Lounge Tornia vuoden verran, sen jälkeen ravintolaa piti Suvitien merijakamo.

Uutena yrittäjänä aloittaa lokakuussa raumalainen Jani Pesonen, jolla on Vip Life Finland -niminen yritys.

Hulppeat näkymät yli Rauman tarjoava näköalaravintola on jäänyt monen raumalaisen ja ulkopaikkakuntalaisen muistoihin.

– Taannoin ravintolassa vierailleet vanhemmat rouvashenkilöt muistelivat nuoruttaan Tornin palveluksessa. Heillä oli tapana jäädä tanssien jälkeen nukkumaan lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi ravintolan kabinetin lattialle, jotta he ehtivät valmistellla sunnuntaiaamuna kello 10 aukeavan voilepäpöytäbuffetin. Rouvien mukaan se oli ollut hurjaa aikaa! Outi Laivola kertoo nauraen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut