Tanssivia vesiä ja kuvioita iltataivaalla – Lumen tulee entistä laajempana ja näyttävämpänä

Rauman valotaidetapahtuman teemana on tänä vuonna luonto. Lähes jokaisessa teoksessa on nyt ensimmäistä kertaa mukana myös ääntä.

Vanhan Raatihuoneen seinään heijastetaan tänäkin vuonna Lumen-valotaidetapahtuman teos.

Kulttuurituottaja Annukka Ketola ei voisi olla tyytyväisempi: Raumalla ensi viikon keskiviikkona alkava Lumen-valotaidetapahtuma on tänä vuonna entistä laajempi ja näyttävämpi.

Rauman Energia, Osuukauppa Keula ja Rauman kaupunki panostavat tapahtumaan pitkällä tähtäimellä, joten teoksissa on kokoa ja näyttävyyttä. Lisäksi tapahtuman bonusohjelmiston toteuttamiseen on liittynyt mukaan nyt myös muita raumalaisyrityksiä ja yhteisöjä.

– Lönnströmin taidemuseo avaa Keskustelupuiston lyhtypolun, Silmäoptikot Palmun pihalla ja näyteikkunoissa nähdään Inversio-teos, kaupungintalossa toimiva ravintola Knuutinpoika myy koko tapahtuman ajan lämmintä juotavaa ja pientä syötävää, bar Hehkussa esiintyy HÄMY goes Lumen, Posellissa nähdään Rauma liikkeessä 2022 -tanssidokumenttielokuva, REO:lla on pop up -teltta teatterin edessä, ja taidemuseon näyttelyyn voi tutustua taskulamppujen valossa, Ketola luettelee.

Toista vuotta peräkkäin Lumenin tuottajana työskentelevä Ketola on ollut kulttuurituottaja jo 20 vuotta. Hän on myös tradenomi ja taideagentti, jonka tehtävänä on taiteilijoiden tuotteiden, palveluiden ja myynnin kehittäminen.

Ketola on uransa aikana vienyt kulttuuria muiden muassa suomalaisiin hoitolaitoksiin. Hän pitääkin tärkeänä sitä, että kulttuurihyvinvoinnin merkitys osana ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia on tunnustettu. Myös Lumen on hänen mukaansa hyvä esimerkki hyvinvointia tuottavasta kaikille avoimesta kulttuurielämyksestä.

Viime vuonna Ketolalla oli sormensa pelissä peräti 260 tapahtumassa eri puolilla Suomea. Joukossa oli niin kylätapahtumia, kiertävän teatterin esityksiä kuin WinterLight Jyväskylän yhteyteen tuotettu näyttelykin. Ketolan työkalenteri on jo nyt buukattu lähes täyteen vuoteen 2026 asti.

Lumen on siis vain yksi tapahtumista, jonka suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa Eurassa asuva tuottaja on ollut mukana.

– En minä tietenkään yksin tätä tee! Tiimissäni on nytkin 40–50 ihmistä: ohjausryhmän lisäksi taiteilijoita ja tekniikan ammattilaisia sekä kaupungin edustajia aina lumen auraajista sähköasentajiin ja vedentuojiin.

Neljättä kertaa järjestettävästä ja viime vuonna yli 60 000 katsojaa keränneestä Lumenista on jo muodostunut suurtapahtuma.

– Alue on laaja, mukana on iso toteuttajaporukka, ja tapahtumaan osallistuu paljon yleisöä. Nämä kaikki tekevät Lumenista ison.

Lumenin teoksia löytyy nyt Vanhasta Raumasta, Pyhän Ristin kirkon pihalta, kaupungintalon sisäpihalta, Karin kampukselta, Rauman kirjastolta, teatterin edustalta ja Tarvonsaaren koululta. Kaikki kohteet on taas merkitty aluekarttaan, jonka avulla teoksia voi suunnistaa ihailemaan.

– Reitti ei ole niin selkeä kuin viime vuonna. Lisäksi kohteita on nyt enemmän, joten Lumeniin voi osallistua vaikka joka ilta ja valita kullekin illalle eri tutustumiskohteet.

Tänä vuonna lähes kaikissa teoksissa on mukana myös ääntä. Esimerkiksi teatterin edessä nähtävä, Rauman Energian kustantama Tanssivat vedet -teos sananmukaisesti tanssittaa vettä valon ja musiikin tahdissa.

Raumalaisen Mixa Design Teamin Celestial Radiance maalaa taidemuseon pihalla taivaalle kauniita kuvioita musiikkiin tukeutuen.

– Kaupungintalon pihan teokseen voi ikään kuin kävellä sisään ja ihailla sitä pidemmänkin aikaa. Pääkirjastossa taas on teos, jota katsoja voi itse ohjailla.

Ketola kertoo ryhtyneensä suunnittelemaan tämän vuoden Lumenia jo varhain syksyllä. Hän on Suomen Valotaiteen seura FLASH ry:n tuottaja-välittäjä, minkä ansiosta hänellä on viimeisin tieto suomalaisen valotaiteen kentästä.

Taiteilijat hän valitsi yhteistyössä tapahtuman ohjausryhmän kanssa.

Maamme eturivin valotaitelijoiden lisäksi Lumeniin osallistuu taiteilijoita Suomen rajojen ulkopuolelta. Kauppatorin kulmauksen tyhjään liiketilaan tulee Raumars-taiteilijaresidenssissä parhaillaan olevan argentiinalaisen Jorge Castron teos. Yhteistyössä Mapsion-festivaalin kanssa Lumeniin saadaan kuvataiteilija Ari Dykier Puolasta ja multimediataiteilija Tatsuru Arai Japanista.

– Raumalaisittain on hienoa, että valotaiteilijat valtakunnan huipulta eli Mikko ”Mixa” Kiviharju ja Niko Tiainen asuvat täällä. Mixa Design Teamin rooli koko tapahtuman järjestämisessä on merkittävä, Annukka Ketola toteaa.

Lumen-valotaidetapahtuma Rauman keskustassa 10.-13.1. www.lumenrauma.fi #lumenrauma

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut