Tarkan kellonajan voi tarkistaa kirkontornista – Raatihuoneen kellotaulut toisinaan eri ajoissa

Kaikki Pyhän Ristin kirkon kellot (taustalla) näyttävät nyt samaa, tarkkaa aikaa. Raatihuoneen kellotaulut ovat sen sijaan epävarmempia ajannäyttäjiä, sillä ne saattavat näyttää keskenään eri aikaa. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman kenties tunnetuin julkinen kello ulkoilmassa on Raatihuoneen tornikello. Sen mukaan ei tosin tällä hetkellä kannata omaa kelloaan tarkistaa, sillä sen eri kellotaulujen viisarit saattavat näyttää keskenään eri aikoja.

Kellotaulujen yläpuolella oleva lyöntikello ei ole ollut toiminnassa moneen vuoteen. Rakennuksen entisöintihanke on lähdössä käyntiin, ja sen yhteydessä kellokin entisöitäneen.

Pyhän Ristin kirkon tornikello on toinen näkyvä ajannäyttäjä Rauman katukuvassa. Tornissa on kellotaulu neljään ilmansuuntaan. Sen koneisto on Rauman seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsin mukaan uusittu muutama vuosi sitten. Nyt kaikki kellotaulut näyttävät samaa, tarkkaa aikaa, koska kello ottaa aikansa verkosta.

– Ennen kuin koneisto uusittiin, eri suuntiin osoittavat kellot saattoivat näyttää eri aikaa. Kuulin jopa, että jonkun treffit menivät pieleen, kun myöhästyi paikalta tornikellon väärän ajan takia, Korsi naurahtaa.

Korsi tuumaa, ettei kelloihin kiinnitetä enää kovin paljon huomiota, koska kaikilla on tarkka kello vähintään puhelimessa taskussaan. Hän muistaa itse vuosia sitten tarkistaneensa ajan usein kirkon tornikellosta, kun oli lähdössä bussilla Uotilaan.

– Ihan mukavaa, että kello nyt käy. Kyllä sitä aina välillä tulee katsottua.

Savilanpuiston mutterirakennuksen kello oli seisahduksissa muutaman vuoden.

– Rakennuksen sähköjärjestelmä purettiin aikanaan vesivahingon korjauksen yhteydessä, ja nyt, kun rakennus saatiin korjattua matkailuneuvonnan käyttöön, tuli kellokin kuntoon, toteaa Rauman kaupungin kiinteistöpäällikkö Lauri Sillanpää.

Savilanpuiston kello toimii muutaman vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Sinisalo

Tunnetuimpien rakennusten lisäksi julkisia kelloja on Sillanpään mukaan lähinnä koulujen ulkoseinillä, yleensä pääoven yläpuolella.

– Pohjoiskehän koululla on tavallisen kellon lisäksi tilataideteos, joka näyttää kellonaikaa aina eri numeroita valaisemalla. Sitä ei varsinaisesti lasketa kelloksi, koska siinä ei ole minuuttiviisareita.

Julkisille kelloille ei kännykkäaikana ole entisenlaista tarvetta, mutta kaupungin arkkitehti Minna Linnala kertoo, että myös ensi vuoden kuluessa valmistuvaan Karin kampukseen tulee ulkokello.

Juttua muokattu kello 14.40: Täsmennetty tietoja Raatihuoneen kellosta jutun alussa.