Jo tuhannet suomalaiset ovat ilmoittautuneet mukaan tammikuun Vegaanihaasteeseen, jossa kannustetaan kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokaa.
Mukana oleville putkahtaa tammikuussa joka päivä uutiskirje, joka sisältää paljon reseptejä ja vinkkejä kasvispitoisempaan elämään.
Haasteen voi toteuttaa joko täysin ”vegenä” tai vain lisäämällä kasviksia ruokavalioonsa. Kokkailla voi vaikka yhden aterian päivässä kasvisruokaa tai syödä yhtenä päivänä viikossa lähinnä kasviksia.
Winnovan elintarvikealan koulutuksen lehtori Riitta Alamäki on huomannut, että kiinnostus kasvisperäisiin raaka-aineisiin on lisääntynyt koko ajan myös elintarvikealan opiskelijoiden keskuudessa.
– Olin juuri Lahdessa eräässä elintarvikealan tapahtumassa, jossa todettiin, että eettinen syöminen on vielä toistaiseksi Etelä-Suomen juttuja, mutta vähitellen myös muualla Suomessa vegaaninen ruokavalio alkaa lyödä itseään läpi.
Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa. Monelle on tärkeää kuluttamisen eettisyys, kestävä kehitys sekä terveellisyys.
Lisäaineista eläinperäisiä valmistusaineita, joita vegaanit eivät syö, ovat esimerkiksi hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi eli maitosokeri, juoksutteet, liivate eli gelatiini, albumiini ja munajauhe.
– Täytyy muistaa, että vegaanisuus ei ole mikään terveydellisten seikkojen vuoksi valittava erityisruokavalio, vaan se on aatteellinen elämäntapa, jossa ajatellaan paitsi omaa myös eläinten hyvinvointia, Alamäki muistuttaa.
Useimmat ruuat on helppo muuttaa kasvisperäisiksi vaihtamalla liha erilaisiin kasvisperäisiin proteeiinituotteisiin ja eläinperäiset maitotuotteet kasvisperäisiin. Aloitteleva voi myös valmistaa ruokaa, joka on sekaruokavalion ja vegaanisuuden välimuoto.
– Netti on pullollaan reseptejä, joiden avulla pääsee alkuun. Opittuaan, miten korvaavat aineet käyttäytyvät, voi alkaa itse testailla uusia ruokia.
Netistä löytyy myös sivusto, vegaanituotteet.fi, jonne on listattu kaikki kauppojen hyllyissa olevat vegaaniset tuotteet.
Aiheesta lisää: vegaaniliitto.fi, vegaanituotteet.fi, vegaanihaaste.fi.
Perinteisten raaka-aineiden korvaaminen vegaanisilla
Raaka-aine -> Korvaava tuote vegaanisessa ruokavaliossa
Maitotuotteet, kerma, juusto -> Kasvisperäinen versio (kaura-, soija-, riisi- ja pähkinäpohjaiset)
Voi -> Kasvipohjaiset margariinit, öljyt esim. kookosöljy, rypsiöljy
Piimä -> Soijamaitoon sekoitetaan hieman etikkaa
Kananmuna -> Pellava, aquafaba (kikherneiden tai -papujen keitinlientä
Munanvalkuainen (marengeissa) -> Aquafaba eli kikherneen säilykeliemi
Kananmuna leivonnaisen voitelussa -> Kaurakerma, vaniljavanukas, sokeri-vesiseos, aquafaba
Hunaja -> Vaalea siirappi, vaahterasiirappi
Liivate -> Agar agar, vegegel, perunajauho, maissitärkkelys
Lähde: Winnova/Riitta Alamäki
Voi
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.