Tarttuisitko Vegaanihaasteeseen? Veganismi on nyt kovassa nosteessa

Tammikuun Vegaanihaaste kannustaa kokeilmaan kasvisruokaa.

| Päivitetty

Tammikuussa tartutaan Vegaanihaasteeseen, jonka voi toteuttaa täysin ”vegenä” tai vain lisäämällä kasviksia ruokavalioonsa.

Jo tuhannet suomalaiset ovat ilmoittautuneet mukaan tammikuun Vegaanihaasteeseen, jossa kannustetaan kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokaa.

Mukana oleville putkahtaa tammikuussa joka päivä uutiskirje, joka sisältää paljon reseptejä ja vinkkejä kasvispitoisempaan elämään.

Haasteen voi toteuttaa joko täysin ”vegenä” tai vain lisäämällä kasviksia ruokavalioonsa. Kokkailla voi vaikka yhden aterian päivässä kasvisruokaa tai syödä yhtenä päivänä viikossa lähinnä kasviksia.

Winnovan elintarvikealan koulutuksen lehtori Riitta Alamäki on huomannut, että kiinnostus kasvisperäisiin raaka-aineisiin on lisääntynyt koko ajan myös elintarvikealan opiskelijoiden keskuudessa.

– Olin juuri Lahdessa eräässä elintarvikealan tapahtumassa, jossa todettiin, että eettinen syöminen on vielä toistaiseksi Etelä-Suomen juttuja, mutta vähitellen myös muualla Suomessa vegaaninen ruokavalio alkaa lyödä itseään läpi.

Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa. Monelle on tärkeää kuluttamisen eettisyys, kestävä kehitys sekä terveellisyys.

Lisäaineista eläinperäisiä valmistusaineita, joita vegaanit eivät syö, ovat esimerkiksi hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi eli maitosokeri, juoksutteet, liivate eli gelatiini, albumiini ja munajauhe.

– Täytyy muistaa, että vegaanisuus ei ole mikään terveydellisten seikkojen vuoksi valittava erityisruokavalio, vaan se on aatteellinen elämäntapa, jossa ajatellaan paitsi omaa myös eläinten hyvinvointia, Alamäki muistuttaa.

Useimmat ruuat on helppo muuttaa kasvisperäisiksi vaihtamalla liha erilaisiin kasvisperäisiin proteeiinituotteisiin ja eläinperäiset maitotuotteet kasvisperäisiin. Aloitteleva voi myös valmistaa ruokaa, joka on sekaruokavalion ja vegaanisuuden välimuoto.

– Netti on pullollaan reseptejä, joiden avulla pääsee alkuun. Opittuaan, miten korvaavat aineet käyttäytyvät, voi alkaa itse testailla uusia ruokia.

Netistä löytyy myös sivusto, vegaanituotteet.fi, jonne on listattu kaikki kauppojen hyllyissa olevat vegaaniset tuotteet.

Aiheesta lisää: vegaaniliitto.fi, vegaanituotteet.fi, vegaanihaaste.fi.

Perinteisten raaka-aineiden korvaaminen vegaanisilla

Raaka-aine -> Korvaava tuote vegaanisessa ruokavaliossa

Maitotuotteet, kerma, juusto -> Kasvisperäinen versio (kaura-, soija-, riisi- ja pähkinäpohjaiset)

Voi -> Kasvipohjaiset margariinit, öljyt esim. kookosöljy, rypsiöljy

Piimä -> Soijamaitoon sekoitetaan hieman etikkaa

Kananmuna -> Pellava, aquafaba (kikherneiden tai -papujen keitinlientä

Munanvalkuainen (marengeissa) -> Aquafaba eli kikherneen säilykeliemi

Kananmuna leivonnaisen voitelussa -> Kaurakerma, vaniljavanukas, sokeri-vesiseos, aquafaba

Hunaja -> Vaalea siirappi, vaahterasiirappi

Liivate -> Agar agar, vegegel, perunajauho, maissitärkkelys

Lähde: Winnova/Riitta Alamäki

Voi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut