Tässä on Rauman kaunein puu – äänestyksen voittaja on kaupungin komein maamerkki

Tämä 65-vuotias tammi on Raumalaisen lukijoiden mielestä kaupungin kaunein puu. Parpansalin komistus istutettiin paikalleen vuonna 1958 Rauman pohjoismaisten ystävyyskaupunkien edustajien vierailun muistoksi. Kuvat: Juha Sinisalo

Parpansalin puistossa kasvava leveälatvuksinen, tasaisen muotoinen tammi on Rauman kaunein puu.

Kaupunkilehti Raumalaisen äänestyksessä Parpansalin 65-vuotias tammikomistus sai kaikkiaan 253 ääntä, mikä on yli neljännes annetuista äänistä. Toiseksi tuli Petäjäksen kilpikaarnamänty, jolle äänensä antoi 191 raumalaista.

Rauman kolmanneksi kaunein puu on lukijoiden mielestä Töyryntien varressa kasvava yksinäinen mänty (156 ääntä).

Rauman kaunein puu, jaloihin lehtipuihin lukeutuva tammi, Quercus robur, on istutettu paikalleen Parpansalin puistoon 7.8.1958 Rauman ystävyyskaupunkien Gävlen, Naestvedin ja Gjövikin edustajien vierailun muistoksi. Se on nimetty ystävyyden tammeksi.

Puu on silmin nähden hyvässä kunnossa. Tammi on sitkeää ja kovaa puuta, joka ei herkästi ala lahota.

– Tammella ei tosiaan ole mitään hätää. Se on saanut olla ja kasvaa ilman rasituksia, viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä sanoo.

Tammen lähelle ei ole tarkoitus istuttaa muita puita, koska kyse on komeasta maamerkistä.

Kun Parpansalin puistoa toistakymmentä vuotta sitten remontoitiin ja lähelle rakennettiin vesiallas, tammen juuristoa varottiin mahdollisuuksien mukaan kaivamasta.

Muutenkin puu on saanut kasvaa varsin vapaasti, eikä sitä ole esimerkiksi leikattu. Puun kasvaessa sen luoma varjostus lisääntyy, ja osa oksista tämän myötä kuolee. Kuolleita oksia on aika ajoin hyvä poistaa, jotta puu näyttää siistimmältä.

– Vuosia sitten kaksi arboristia piti tammella kiipeilynäytöksenä puunhoitokurssia kaupungin työntekijöille, ja silloin kuivia oksia poistettiin.

Puu kasvaa Elsilän mukaan edelleen hyvin. Korkeutta ei niinkään tule lisää, mutta latvus kasvaa leveyttä.

– Puiston remontin aikana oksat eivät yltäneet viereiselle leveälle käytävälle asti, mutta nyt ne ulottuvat käytävän puoleenväliin. Hienoa olisi, jos komea puu säilyisi vielä meidänkin jälkeemme!

Rauman kaunein puu -äänestyksen tulokset

Kauneimmalle puulle piti tietenkin käydä luovuttamassa kunniakirja voiton merkiksi.

1. Tammi Parpansalissa 253 ääntä
2. Kilpikaarnamänty Petäjäksessä 191 ääntä
3. Mänty Töyryntien varressa 156 ääntä
4. Koivu Lapin hautausmaalla 104 ääntä
5. Koristekirsikkapuu raumalaisella asuinalueella 75 ääntä
6. Vaahtera Luostarinkadun-Kirkkokadun risteyksessä 62 ääntä
7. Omenapuu Kirstin talon pihalla 59 ääntä
8. Rusokirsikkapuu raumalaispihalla 44 ääntä
9. Poppeli Pyhän Ristin kirkon pihalla 41 ääntä


Ääniä annettiin yhteensä 985.

Monipuolisesti puulajeja kaupungille

– Puut ovat muutakin kuin koriste, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen painottaa.

Puilla pyritään lisäämään monimuotoisuutta ja varjostavuutta kaupunkialueella. Puut ylläpitävät elämää pienestä taimesta lahopuuksi asti, joten kaupunki pyrkii lisäämään myös lahopuuta alueilleen.

Katujen varsille istutettavissa puissa kestävyys ja kasvutila ovat tärkeitä huomioon otettavia asioita, mutta puistoissa puulajeja voidaan vapaammin kokeilla.

– Raumalle ja muihinkin kaupunkeihin on istutettu aikanaan paljon puistolehmuksia. Pyrimme nyt istuttamaan mieluummin muita kuin niitä, jotta lajisto monipuolistuisi.

Viheraluepäällikkö Elsilä muistuttaa, että ilmaston lämpeneminen on otettava huomioon myös istutettavia lajeja valittaessa.

– Valikoimaa muokataan sen mukaan. Soveltuvissa paikoissa pyrimme suosimaan kotimaisia puita ja niiden variantteja.