Tavarat vaihtavat paikkaa, ovelta kuuluu koputuksia... Vanha Rauma on jännittävä paikka

Auktorisoitu Rauma-opas Suvi Lamminen vetää Vanhassa Raumassa lapsiperheille sopivia kummituskierroksia. Kierroksille lähdetään Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilta. Kuva: Anselm Ranta

Aikuisille suunnatut suositut Vanhan Rauman kummituskierrokset ovat nyt saaneet rinnalleen lapsiperheille sopivan ”vähemmän kauhean” kierroksen.

Auktorisoitu Rauma-opas ja varhaiskasvatuksen opettaja Suvi Lamminen kertoo karsineensa lasten kierrokselta pois ”kaikki kuolemat ja ruumishuoneet”.

– Kerron lähinnä kummallisista tapahtumista Vanhan Rauman rakennuksissa; kuuluu askeleita, kirkunaa ja koputuksia. Jossain saattaa vesihana mennä itsestään päälle.

Kummitusjuttujen ohella Suvi valottaa Rauman historiaa, josta erityisesti kierrokselle osallistuvat aikuiset ovat varmasti kiinnostuneita.

Lasten kierroksen teemat pohjautuvat Saana Jaakkolan aikuisille vetämien Vanhan Rauman kummituskierrosten tarinoihin.

Ensimmäisen lapsiperheille suunnatun kummituskierroksensa Suvi veti Pitsiviikon perjantaina. Jatkossa hän aikoo järjestää kierroksia ”epäsäännöllisen säännöllisesti”.

– Ilmoitan tulevista kierroksista aina Visitrauma-verkkokaupassa, jossa on tarjolla lisätietoa kierroksesta ja josta voi myös ostaa lippuja. Tällä hetkellä siellä näkyvät tulevan lauantain 22.8. kierros sekä muutama myöhemmin syksyllä järjestettävä kierros.

Suvi vinkkaa, että mikäli kysyntää ilmenee, hän voi järjestää kierroksia enemmänkin ja vaikkapa yksityisille ryhmille.

Hän muistuttaa, että lapset eivät voi yksinään osallistua kierrokselle, vaan mukana pitää olla aina aikuinen. Näin jännityksen tunteen voi kokea yhdessä turvallisen aikuisen kanssa.

– Lasten tunnetaitojen opetteluun kuuluu myös pelon työstäminen. Jännittävät tarinat voivat opettaa lasta käsittelemään omiakin pelkojaan.

Suvi Lamminen huomauttaa, että lapsen mukana kulkevan aikuisen ei välttämättä tarvitse olla hänen vanhempansa. Seuraksi kelpaa vaikka naapurin täti.

Noin tunnin kestävälle kummituskierrokselle lähdetään Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilta. 1,5 kilometrin pituinen kierros kulkee taidemuseon, Kirstin talon, kirkon ja torin tuntumassa.

– Kurkistamme myös Kerttu Horilan piiloparatiisiin.

Ensimmäiset kierrokset ovat osoittaneet Suville, että samanikäiset lapset kokevat kuulemansa kummitusjutut ja muut tarinat eri tavoin.

– Joku voi olla hiukan pelokas, kun taas joku toinen ei ole millänsäkään. Yllättävän harva lapsista on kommentoinut kuulemaansa. Sen sijaan jotkut aikuiset ovat kertoneet, että tarinat ovat saaneet heidän mielikuvituksensa laukkaamaan, Suvi nauraa.

Lasten kummituskierros Vanhassa Raumassa – koko perheen vähän erilainen Vanhan Rauman kierros. La 22.8. klo 16. Kesto noin 1 tunti. Osallistujia maksimissaan noin 30 per tapahtuma. Hinta 10 e / hlö. Alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Lisätiedot ja varaukset: Visitrauma.fi verkkokauppa.