Tavoitteena myönteinen synnytyskokemus ja hyvinvoiva perhe

Hyvinvointikeskus Olennaisen moniammatillinen tiimi tukee äitejä, vauvoja – ja koko perhettä.

Terveydenhoitaja Karita Kaakinen (vas.) ja doulaksi sertifioitava Anni-Mari Hintsala pyörittävät koko perheen hyvinvointikeskus Olennaisen Rauman-toimipistettä.

– Halusin seurata sydämeni ääntä ja siksi irtisanouduin keväällä vakitoimestani Rauman kaupungin lastenneuvolassa, kertoo raumalainen terveydenhoitaja Karita Kaakinen.

Kaakinen hyppäsi yrittäjyyden maailmaan ja ryhtyi pyörittämään Isokirkkokatu 3:ssa porilaisen hyvinvointikeskus Olennaisen Rauman-toimipistettä.

Vuonna 2017 Porissa aloittanut Olennainen syntyi, kun moniammatillinen tiimi halusi lyödä osaamisensa yhteen tavoitteenaan ”parempi synnytyskulttuuri sekä kokonaisvaltaisesti terveempi äitiyden kaari”.

Naisten hyvinvointikeskuksena aloittaneesta Olennaisesta on vuosien kuluessa muodostunut koko perheen hyvinvointikeskus, jonka palvelujen pariin ovat löytäneet myös monet raumalaiset.

Vuonna 2019 isompiin tiloihin muuttaneessa Porin-toimipaikassa työskentelee nykyään kätilöitä, vyöhyketerapeutteja, doulia sekä äitiys- ja lantiopohjafysioterapeutteja.

Kaakinen itse hoitaa vauvoja ja aikuisia. Hän tekee kehoa tasapainottavia, lempeitä ja pehmeitä hoitoja, jotka perustuvat MyFascia-hoitomenetelmään. Lisäksi Kaakinen on imetyskouluttaja, ja hän tarjoaa myös yksityisiä lastenneuvolapalveluja.

– Olennaisessa on kehitetty ihan oma metodi vauvojen hoitoon. Esimerkiksi koliikki, itkuisuus, vatsavaivat, syömisongelmat sekä heräily ovat usein seurausta kehon kireystiloista. Niitä helpotetaan kehoa tasapainottavilla hoidoilla.

Kaakinen kertoo tekevänsä tarvittaessa myös kotikäyntejä, mikäli asiakas niin haluaa. Kerran kuukaudessa Olennaisen Rauman-toimipisteessä käy äitiys- ja lantiopohjan fysioterapeutti Noora Luhtanen pitämässä omaa vastaaanottoaan.

Olennaisen Rauman-vastaanotolla Kaakisen työparina toimii doulaksi sertifioituva Sanni-Mari Hintsala.

Hän hoitaa raskaana olevia ja toimii synnytyksessä tukihenkilönä.

– Keskustelemme asiakkaan kanssa, minkälaista tukea hän tarvitsee ja miten. Doulan työ on odottavan rinnalla kulkemista eli huolellista ja intensiivistä synnytykseen valmistautumista sekä äidin ja puolison tukemista niin, että heistä muodostuu hyvä synnytystiimi.

Synnytyksessä doula on läsnä, olipa mukana sitten puoliso tai ei.

– Isä saa olla synnytystilanteessa isä. Hänen ei tarvitse esittää mitään synnytysammattilaista. Vaikka minäkään en tee doulana lääketieteellisiä toimenpiteitä, osaan tulkita synnyttäjän vointia ja synnytyksen kulkua, koska olen nähnyt synnyttäjän jo synnytyksen alkuvaiheessa ja huomaan muutokset hänen käytöksessään ja toiminnassaan. Myös laaja koulutus auttaa tässä. Kätilöt ovat olleet iloisia, että voin doulana työskennellä heidän kanssaan yhdessä synnyttäjän parhaaksi, Hintsala selvittää.

Doula on tukena myös synnytyksen jälkeen, kun äiti ja perhe totuttelevat uuteen tulokkaaseen.

Kaakisen mukaan synnytyskulttuuri on muuttumassa Suomessa. Esimerkiksi doulan palveluja on pääkaupunkiseudulla käytetty jo useita vuosia.

– Pikkupaikkakunnille ajatus synnyttäjän rinnalla kulkevasta tukihenkilöstä on vasta rantautumassa.

– Jotkut voivat vielä ajatella, että doula on joku hippien juttu, mutta näin ei todellakaan ole. Nykypäivän synnyttäjät haluavat synnytyskokemuksen, jolla on tärkeä merkitys sekä synnyttäjälle itselleen että koko perheelle, Hintsala jatkaa.

Kaakinen haluaa muuttaa äitiyteen ja synnyttämiseen liittyvää ajatusta: ”kyllä äidin pitää jaksaa!”.

– Tarjoan turvallisen ympäristön, jossa voi avoimesti mutta luottamuksellisesti keskustella vaikeistakin asioista, myös negatiivisista. Vauva-arki ei aina ole vaaleanpunaista ruusu-unelmaa, ja äitikin saa olla väsynyt.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut