Täysin digitaaliset yo-kirjoitukset alkoivat: "Äidinkielessä se on hyvä uudistus, mutta matikan halusin suorittaa vielä perinteiseen tyyliin"

Aino Juuruskorpi aloitti ylioppilaskirjoitusten urakkansa jo viime syksynä. Valmiiksi tutkinto tulee tänä keväänä täysin digitaalisessa kirjoitusympäristössä. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Aino Juuruskorpi poistui tiistaina kirjoitussalista puolen päivän jälkeen. Takana oli äidinkielen lukutaidon koe.

– Vähän on outo olo, mutta samalla tuntuu, että koe meni hyvin. Äidinkieli ei ole ollut vahvuuteni, mutta se on kyllä kehittynyt lukiossa, Juuruskorpi kertoi tunnelmia heti tuoreeltaan.

Hän kirjoitti jo syksyllä kolme ainetta, nyt keväällä luvassa on toiset kolme.

– Mikäli kaikki menee suunnitellusta, lakkiaisia vietetään tänä keväänä.

Tänä keväänä kaikki aineet kirjoitetaan digitaalisesti. Ylioppilastutkinnon digitalisointi aloitettiin asteittain syksyllä 2016 ja tänä keväänä koejärjestelyt järjestettiin ensimmäisen kerran kokonaan diginä.

– Äidinkielen kokeessa uudistus on hyvä juttu. Aineistoissa voidaan käyttää esimerkiksi videoita ja koneella on helppo korjata juttua vaikka sen keskivaiheilta.

– Vaikka koe tehdään ja palautetaankin sähköisesti, sai sen rinnalla silti käyttää perinteistä suttupaperia, Juuruskorpi kertoi.

Vaikka hän näkee sähköisessä yo-kirjoituksessa paljon hyvää, vierastaa hän sitä esimerkiksi matematiikan kokeessa.

– Itse halusin kirjoittaa matematiikan jo viime syksynä. Se oli viimeinen kerta, kun kokeen sai tehdä perinteisesti kynällä ja paperilla.

Opiskelijat käyttävät sähköisissä kirjoituksissa omia läppäreitä, joihin asennettava muistitikku avaa pääsyn koetilaan. Googlaaminen ja kavereiden kanssa viestittely eivät siis kesken kirjoitusten onnistu.

– Koululla oli tarjolla varmuuden vuoksi muutamia ylimääräisiä koneita, jos opiskelijan oma kone olisi juuri kirjoituaamuna sattunut tilttaamaan, Juuruskorpi kertoi.

Täysin putkeen sähköiset kirjoitukset eivät kaikilla kouluilla sujuneet.

Ylioppilastutkintolautakunta tiedotti tiistaina, että kahdessa lukiossa kokeen tekeminen viivästyi yli kahdella tunnilla teknisten ongelmien takia.

Toisessa lukiossa ongelmat ilmenivät heti kokeen alkaessa, ja toisessa lukiossa koe keskeytyi pian alkamisen jälkeen. Ongelmat koskivat yhteensä noin 270 opiskelijaa.

Muutamissa lukioissa on lisäksi ilmennyt ongelmia koetilan palvelimien kuormituksen kanssa.

Lukioiden kanssa yhdessä tehtyjen palvelinten asetusten muuttamisen jälkeen kokeiden suorittamista pystyttiin kuitenkin jatkamaan pienen viivästyksen jälkeen. Näissäkin tapauksissa ongelman selvittämiseen kulunut aika hyvitetään kokelaille.

Yhteensä 29 739 kokelasta oli ilmoittautunut maanantaipäivän kokeisin, mikä on suurin tähän mennessä digitaalisesti järjestetty tutkintopäivä.

Kirjoitukset jatkuvat tämän viikon torstaina vieraiden kielten lyhyen oppimäärän kokeilla ja perjantaina reaaliaineiden kokeilla.

Ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut tänä keväänä kaikkiaan 40 271 kokelasta. Määrä on 600 opiskelijaa vähemmän kuin keväällä 2018.

Luvussa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että sellaiset kokelaat, jotka uusivat jo aiemmin hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Kevään kirjoitukset

  • Kevään 2019 ylioppilastutkinnon koepäivien aikataulu poikkeaa hieman aikaisemmista keväistä.
  • Aikataulun suunnittelussa tavoitteena on ollut, että kokelailla on hyvät edellytykset osaamisensa osoittamiseen ylioppilastutkinnon kokeissa ja että lukiot voivat järjestää myös kokelasmäärältään suuret digitaaliset kokeet ja niiden edellyttämien tutkintoverkkojen rakentamisen tarkoituksenmukaisella tavalla.
  • to 14.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä
  • pe 15.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • ma 18.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
  • ke 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä
  • pe 22.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe
  • ma 25.3. saamen äidinkielen koe
  • ti 26.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
  • to 28.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Lisää aiheesta

Kevään kirjoitukset käyntiin äidinkielen kokeella – Kokelaita ilmoittautui 600 vähemmän kuin viime keväänä, kaikki kokeet tehdään digitaalisina

Ylioppilastutkintouudistus tuskin venyttää tutkintoaikoja, arvioi erityisasiantuntija