Tee-se-itse-laatoittaja tarvitsee työhönsä ”riittävästi aikaa ja tupakkia”

Juhani Saramo on ammattilaatoittaja, joka neuvoo tee-se-itse-laatoittajia tarkistuttamaan jollakin ammattilaisella vesieristeiden ja muun pohjatyön oikeaoppisuus ennen laattojen asentamista. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kun asunnossa ryhdytään laatoitushommiin, ensimmäisenä pitää tarkistaa, että vesieristykset on tehty kunnolla ja että mahdollisten putkien paikat on varmistettu. Laatoitettavan pinnan pitää myös olla kuiva ja koko alueen laatoituskelpoinen.

– Ensin laatoitettava kohta pohjustetaan primerilla. Jos laatoittaja tekee pohjat itse esimerkiksi lattiaan, hän myös tekee samalla kallistukset ja vielä tarkastaa, että ne toimivat. Seinäpinnat taas tasoitetaan hyvin ennen laastin levittämistä, ammattilaatoittaja Juhani Saramo kertoo.

Esimerkiksi kylpyhuoneessa vanhojen laattojen päälle voi asentaa yhden kerroksen uutta laattaa, mikäli on varma siitä, että vesieristys pinnan alla on kunnossa.

Saramon mukaan myös vanhan laatan päälle voi tehdä vesierityksen, edellyttäen, että kaikki laatat ovat hyvin alustassaan kiinni.

– Jos osa on irti, niin todennäköisesti jossain vaiheessa niiden vierestä alkaa irrota laattoja. Vanhojen lattialaattojen päälle on hankalampaa laatoittaa uutta, sillä pinnan korkeutta on vaikea saada sopimaan lattiakaivon mukaan.

Kiinnityslaasteja on nykyään saatavana moniin eri käyttötarkoituksiin. Suurikokoisia lattialaattoja kiinnitettäessä käytetään koostumukseltaan vetelämpää laastia kuin seinälaatoissa.

– Pikalaastia käytetään tietenkin silloin, kun valmista pitää tulla nopeasti.

Laattojen koko valitaan tietenkin rakentajan ja sisustajan mieltymysten mukaan, mutta Saramo tietää, että isot laatat ovat nykyään raumalaistenkin suosiossa.

– Pienin laatta, jota nyt asennetaan seiniin, on kooltaan 20 x 40 senttiä. Siitä sitten mennään ylöspäin aina yli metrin mittaisiin laattoihin asti. Onhan niitä vieläkin isompia jättilaattojakin, mutta niiden asentaminen onkin sitten toinen juttu.

Mosaiikkilaatat ovat viime aikoina menettäneet suosiotaan, eikä Saramokaan niitä ole lähiaikoina juuri asennellut.

Vastoin kuin luullaan, mosaiikkilaatat eivät ole helpompia asentaa kuin isot laatat, sillä esimerkiksi lasimosaiikkia on vaikeaa leikata.

Mosaiikkia pidetään vaivattomana asentaa lähinnä joustavuutensa ansiosta, sillä pohjan puolesta se ei ole niin vaativa kuin iso laatta, jonka kiinnitysalustan tulee olla todella suora.

Juhani Saramon mukaan koteihin valitaan edelleenkin kaikkein yleisimmin valkoista laattaa seinään ja harmaata lattiaan.

– Se on neutraali yhdistelmä, mikä on tietysti hyvä, jos aikoo jossain vaiheessa panna asuntonsa myyntiin.

Laatat saumataan pääsääntöisesti lähes aina laatan kanssa saman sävyisellä saumausaineella, josta on saatavana myös pikaversio.

Laatoissa on monia hintaryhmiä, joten uutta pintaa voi saada edullisestikin, mutta Saramon mukaan huokeimmissa laatoissa voi olla koko- ja värieroja, pintavaurioita sekä koveruutta.

– Jos laatta maksaa vaikka 30 euroa/neliö, niin se on yleensä hyvälaatuista. Kyllä sen tuntee jo kädessä, että onko tuote kunnollinen.

Tee-se-itse-laatoittajaa Juhani Saramo neuvoo varaamaan hommaan ”riittävästi aikaa ja tupakkia”.

– Pohjatyöt pitää tehdä huolellisesti, ja laattajako täytyy suunnitella tarkoin. Käyttöohjeet kannattaa lukea laastipussista ja hankkia hyvät työkalut. Ei laatoittaminen itsessään kovin säserää puuhaa ole, mutta vesieristeet ja muut pohjatyöt pitää tehdä kunnolla. Parasta olisikin, jos joku ulkopuolinen tulisi tarkastamaan kohteen ja kirjaisi asiat ylös johonkin dokumenttiin.