Tee-se-itse -mies päivitti omakotitalonsa 2020-luvulle – katso kuvat

Harri Gustafssonilla on menossa parhaillaan keittiön viimeistelytyö, johon kuuluu muun muassa tiiliverhotun seinän maalaaminen valkoiseksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

UPM:llä tarvesuunnittelijana työskentelevä raumalainen Harri Gustafsson on tee-se-itse-mies sanan varsinaisessa merkityksessä.

Hän on rakentanut vuonna 1993 perheelleen omakotitalon Voiluodolle ”pitkästä tavarasta”. Viereiselle tontille rakennetussa sisaren omakotitalossakin on Harrin kädenjälki.

Käsistään kätevänä miehenä hän on myös entisöinyt ja verhoillut huonekaluja, rakennellut terasseja ja ulkorakennuksia sekä jopa ommellut verhoja.

Gustafssonien keittiö ennen remonttia. Kuva: Johanna Närvä

Nyt hän on tehnyt ison remontin kodissaan ja päivittänyt sen 2020-luvulle.

– Kaikki pinnat on käyty läpi. Viimeisenä kohteenani on ollut keittiö, jonka remontti on vielä hiukan kesken, Harri kertoo.

Hän jos kuka tietää, että remontit tuppaavat usein laajenemaan – ja niin kävi tälläkin kertaa.

– Keittiörempan yhteydessä menivät uusiksi katot ja lattiat. Lisäksi takkahuoneesta purettiin pois massiivinen takka ja tilalle asennettiin kevyempi, moderni tulisija. Eteisen ja keittiön välinen lasitiiliseinä korvattiin umpinaisella seinällä, johon puhkaistiin aukko parioville. Vaatehuoneen oviaukko peitettiin, ja nyt sinne on kulku vain makuuhuoneen kautta, Harri luettelee.

Tuulikaapin uudessa kullanhohtoisessa tapetissa on intialaista eksotiikkaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Mies on suoriutunut elo-syyskuussa aloittamastaan isosta remontista pääasiassa yksinään. Vain sähkö- ja putkimiehet sekä muurarit ovat käyneet tekemässä oman alansa työt, lopuista Harri on huolehtinut itse vaimonsa Tainan avustuksella.

– Olimme pitkään suunnitelleet remonttia, mutta emme oikein osanneet lähteä mistään liikkeelle. Kodinonnen Johanna Närvän kanssa tekemämme yhteistyö auttoi meitä eteenpäin. Hän haastoi meidät ajattelemaan esimerkiksi kodin toimintojen ja huonekalujen sijoittamista eri tavalla, Taina Gustafsson selvittää.

Harri Gustafsson purki olo- ja takkahuonetta erottaneen massiivisen takkarakennelman pois. Kuva: Johanna Närvä

Monta remonttia tehneenä Harri Gustafsson osaa laskea rakennus- ja saneerausmateriaalien menekin. Työkalujakin hänelle on vuosien saatossa kertynyt huomattava määrä, silti jotain piti lainatakin.

Huolellinen suunnittelutyö on Harrin mukaan kaiken a ja o.

– Hankinnat pitää osata tehdä oikeaan aikaan ja tilata tarvittavat materiaalit ajoissa. Kannattaa myös muistaa, että kun vanhaa purkaa, niin aina voi löytyä jotain ylimääräistä. Onneksi meille ei tullut vastaan mitään suurempia yllätyksiä.

Olohuoneeseen tuli takan vaihdolla reilusti tilaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Harri kehottaa myös tutustumaan asunnon tai talon piirustuksiin ennen remonttiin ryhtymistä.
Esimerkiksi sähkö- ja vesiputkien paikat on syytä selvittää ennakkoon.

– Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Sahasin nimittäin itse vesiputkeen tässä taannoin, hän nauraa.

Keittiön viimeistelytöiden jälkeen Harri ja Taina Gustafsson saavat hetken hengähtää ja nauttia uudenveroisesta kodistaan.

Keväällä Harrin rakentelutaitoja tarvitaan jälleen, kun tiedossa on terassin laajennustyö.

– Siihen minulla onkin sitten paremmin aikaa, koska olen jäämässä eläkkeelle, Harri hymyilee.

Taina ja Harri Gustafsson remontoivat ja sisustivat yhden huoneistaan vierashuoneeksi, jossa viihtyvät lapsenlapsetkin. Lipasto on Harri entisöimä. Hauskat vetimet löytyivät nettikaupasta. Kuva: Pekka Lehmuskallio