Vuokrakaivurilla syntyy uomaa vaikka sähkökaapelille – kaikkia työkoneita ei tarvitse itse omistaa

Laitilasta Raumalle pienkaivinkonetta vuokraamaan tullut Jouko Kylä-Kaila auttoi Konevuokraus Jalosen vuokraamon päällikköä Juha Metsätähteä kiinnittämään konetta traileriin. Kuvat: Juha Sinisalo

Laitilalainen Jouko Kylä-Kaila on tullut tyttärensä kanssa Raumalle noutamaan vuokraamaansa pienkaivuria Konevuokraus Jaloselta.

Kylä-Kaila aikoo kaivaa viikonlopun aikana uomaa sähkökaapelille. Näppärä pikkukaivuri taipuu hänen mukaansa myös muihin tilalla tehtäviin syystöihin.

Laitilalaismies ei ole ensimmäistä kertaa ”pappia kyydissä”, sillä hänellä on tapana käydä Jalosella vähintään pari kertaa vuodessa hakemassa jonkin koneen tai laitteen omiin askareihinsa.

– Minulla on kyllä traktori kotona, mutta täältä löytyy näitä ketterämpiä koneita, Kylä-Kaila toteaa ja auttaa vuokraamon päällikköä Juha Metsätähteä kiinnittämään pakettiautonsa perään trailerin, jolla kaivuri matkaa mukavasti Laitilaan.

– Ei ole mitään järkeä ostaa tällaisia vehkeitä muutaman päivän hommaa varten, kun sellaisen voi vuokratakin, Jouko Kylä-Kaila toteaa.

J

Juha Metsätähti pyysi Aatu Koskista nostamaan trukilla alas asiakkaan vuokraaman betonihiertimen.

uha Metsätähden mukaan työkoneiden vuokraus on nykyään yhä suositumpaa, ja vuokrakoneita osataan kysyä toimeen kuin toimeen.

– Ihmiset ovat nyt ahkerasti kunnostaneet pihojaan, maalanneet rakennuksia ja remontoineet. Paljon meiltä vuokrataan pora- ja piikkauskoneita, henkilönostimia ja alumiinitelineitä, puutarhanhoitovälineitä kuten saksia, jyrsimiä ja leikkureita sekä kaivinkoneita.

Metsätähden mukaan tyypillisin vuokra-aika koneella tai laitteella on 1–3 vuorokautta. Vuokraaja hankkii tarvittaessa siihen polttoaineen.

Vuokrauksesta laaditaan paperit, joihin kirjataan myös vastuukysymykset.

– Laitteen käyttäminen on aina asiakkaan vastuulla. Mikäli kone menee käytössä rikki, asiakas korvaa laitteen korjauskustannukset. Isommissa koneissa on erillinen omavastuu, joka peritään asiakkaalta korjauksen jälkeen.

Kaivinkoneen vuokraus tuntuu äkkiseltään varsin jännittävältä toimenpiteeltä, etenkin jos moista vekotinta ei ole aikaisemmin käyttänyt.

Juha Metsätähti kuitenkin vakuuttaa, että asiakas perehdytetään kyllä huolellisesti koneen käyttöön.

– Kysymme aina, onko kone tai laite entuudestaan tuttu. Vaikka asiakas olisikin joskus käyttänyt vastaavaa laitetta, vuokralaite voi toimia eri tavalla.

Metsätähden mukaan erilaiset porakoneet ovat yleisimpiä vuokrattavia laitteita.

Metsätähden mukaan vuokrakaivinkoneista pienimmät ovat sellaisia, että kuka tahansa oppii käyttämään niitä. Hän vakuuttaa, että jopa 5,7 tonnin kaivinkonetta osaavat hiukan harjaantuneemmat käyttää.

– Sitä suurempaa kaivuria tarvitsevat ohjaamme kuitenkin yhtiömme maanrakennuspuolelle.

Jalonen-yhtiöt on harjoittanut koneiden vuokraustoimintaa jo vuodesta 1993 lähtien. Metsätähden mukaan vuokrattavien laitteiden ja koneiden määrä on kasvanut huimasti viimeisten viiden vuoden aikana.

Konevuokraus Jalonen palvelee yksityishenkilöiden lisäksi paikallisia yrityksiä, kuten myös omaakin rakennusyhtiötä.

– Koneen tai laitteen vuokraaminen tulee varmasti halvemmaksi kuin sen ostaminen. Kannattaa siis soittaa meille, jos miettii, mistä jonkun koneen saisi.

Metsätähti kertoo, että joskus joku asiakas saattaa tiedustella jotain niin harvinaista laitetta, että sitä ei helpolla löydy, vaikka Jalonen tekee yhteistyötä muidenkin vuokraamojen kanssa.

– Klapikonetta meiltä kysytään melko usein, mutta koska sellaisen voi kuka tahansa hankkia kotikäyttöönsä tosi edullisesti, emme ole ottaneet niitä varastoomme.