"Tekijällä pitää olla moraalinen vastuu tekemisistään" – ihon pistoshoidoissa on syytä olla tarkkana

Suositus on, että injektiohoitoja antaisivat ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset. Tuotteen alkuperä ja aitous on syytä aina varmistaa.

| Päivitetty

Tärkeät juhlat tulossa, mutta peilikuva masentaa. Väsyneet tai ilmeryppyjen takia vihaisilta näyttävät kasvot ja kaventuneet huulet saadaan palautettua lähelle alkuperäistä tilaa ihon alle ruiskutettavalla täyteaineella, joka on yleensä hyaluronihappogeeliä. Botuliinitoksinilla taas rentoutetaan lihaksia, mikä omalta osaltaan silittää ryppyjä.

Koska esteettinen kauneudenhoitoala on voimakkaassa kasvussa, markkinoille on ilmestynyt monenlaista yrittäjää, joiden käyttämien aineiden koostumus voi olla "mitä tahansa".

– Asiakkaan tärkein tehtävä onkin ennalta selvittää, onko pistoshoitoja tekevä henkilö terveydenhoitoalan ammattilainen ja onko hoidossa käytettävä aine EU:n hyväksymä CE-merkitty tuote, sairaanhoitaja-kosmetologi Erja Lätti-Vehkaluoto muistuttaa.

Hänen mukaansa erityisesti nuoremmat asiakkaat suosivat edullisia hoitoja, joissa saatetaan käyttää aineita, jotka eivät täytä eurooppalaisia tuoteturvallisuuskriteerejä.

Lätti-Vehkaluoto uskoo, että alalta poistuu useita yrittäjiä viimeistään siinä vaiheessa, kun Suomessa astuu voimaan laki, joka määrittelee ihon alle ruiskutettavien kauneudenhoitotuotteiden sallitut koostumukset.

Helsingissä omaa EL-salonkia pitävä Lätti-Vehkaluoto käy säännöllisesti eri puolilla Suomea tekemässä injektiohoitoja yhteistyöhoitoloissa, kuten Kauneus Aarenissa Raumalla.

– Täyteaineista käytän itse Ruotsissa kehitettyä hyaluronihappogeeliä, joka toimii samalla tavalla kuin kehon luonnollisesti tuottama hyaluronihappo. Se kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa, ja aine poistuu kehosta aineenvaihdunnan kautta, hän selvittää.

Ruotsissa patentoitua tuotetta on ollut Suomen markkinoilla jo noin 20 vuotta. Lätti-Vehkaluoto olikin ensimmäisiä suomalaisia, jotka alkoivat käyttää sitä hoitolassaan.

Kokenut terveydenhuoltoalan ammattilainen kouluttaa nykyään uusia osaajia kyseisen tuotteen käyttäjiksi.

Monet saattavat kavahtaa täyteainehoitoja, koska julkisuudessa on ollut lukemattomia esimerkkejä pilalle menneistä operoinneista; ankkahuulia ja oudon näköiseksi pumpattuja kasvoja.

– Tekijällä pitää olla moraalinen vastuu tekemisistään. Maltillisuus on kaiken a ja o. Ei ole tarkoitus, että aikuinen asiakas näyttäisi 15-vuotiaalta. Me emme muuta ihmistä, vaan palautamme hänen ulkonäköään lähemmäs sitä, millainen se on ollut.

Lätti-Vehkaluodon mukaan yleisimmin täyteainehoidoilla poistetaan kasvoilta väsymyksen merkkejä, silotellaan ilmeryppyjä ja annetaan iän kaventamille huulille taas muotoa.

– Sairaanhoitajan tai lääkärin koulutuksen lisäksi tekijällä tulisi olla esteettistä tajua. Olemme tietyssä mielessä ikään kuin kuvanveistäjiä, hän toteaa hymyillen.

Pistoshoitoon tulevalta asiakkaalta kartoitetaan ensin, mitkä seikat hän kokee ulkonäössään ongelmaksi. Vasta sen jälkeen päätetään, mitä hoitomuotoa käytetään.

– Ennen käsittelyn aloittamista asiakas täyttää paperit, joissa kerrotaan hoidosta sekä itse tuotteesta. Ihoalue pintapuudutetaan ennen kuin siihen injektoidaan ainetta ohuella neulalla. Lopuksi asiakas saa mukaansa kotihoito-ohjeet.

Erja Lätti-Vehkaluodon mukaan erityisesti täyteainehoidon vaikutukset kestävät useita kuukausia, jopa vuoden.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut