Terassien ja laatoitusten huoltoaika koittaa kohta – lämpömittarin lukemat ratkaisevat

Alan ammattiliikkeistä löytyvät sopivat tuotteet ja aineet piharakenteiden ehostukseen.

Patiot, terassit ja laatoitukset kaipaavat talven jäljiltä kunnostusta. Pihan kokonaisilmeestä tulee pienellä vaivalla siisti ja viihtyisä, kun suuret pinnat on huollettu.

Maalikauppa V&O:n Olli Vene toppuuttelee kuitenkin innokkaimpia kotinikkareita.

– Vaikka huhtikuun aurinko jo välillä lämmittääkin, ei puuterassien tai pihalaatoitusten pintakäsittelyyn kannata ryhtyä ennen kuin päivälämpötila pysyttelee noin kymmenessä plusasteessa eikä yöpakkasia enää esiinny. Mikäli käsiteltävä pinta on kylmä ja kostea, lopputuloksesta ei tule hyvä, Vene tietää.

Maalikaupan toisen omistajan Vesa Lainion mukaan laatoitusten maalaaminen kuultovärillä on lisääntynyt viime vuosina. Sillä saakin nopeasti uutta ilmettä kulahtaneisiin betonipintoihin.

Ennen maalaamista laatoitus pestään mielellään painepesurilla. Samalla myös laattojen raot puhdistuvat sammaleesta ja muusta kasvillisuudesta.Jos painepesurin voima ei riitä, kannattaa ottaa avuksi saumojen puhdistamiseen tarkoitettu teräsharja, jolla irtoavat sinnikkäimmätkin rikkaruohojen juuret.

– On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei aivan uutta laatoitusta kannata maalata, sillä kuullote ei imeydy uuteen betoniin, Lainio neuvoo.

Kuultoväriä levitetään laatoitukselle pensselillä tai telalla. Laajoissa pinnoissa värin voi suihkuttaa ruiskulla, minkä jälkeen se telataan betonipintaan.

– Patiokuullotteesta on nyt markkinoilla kymmenen väriä. Mikäli betoni on tehdasvärjättyä, kuullotteeksi suositellaan väriä, joka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä sävyä.

Terassit kannattaa Lainion ja Veneen mielestä öljytä vähintään kahden vuoden välein, mielellään joka vuosi. Kuten ennen laatoitusten käsittelyäkin, myös terassit pitää pestä ennen öljyämistä.

– Ellei pinta ole kovin likainen, kevyt pesu vedellä ja esimerkiksi levankiharjalla riittää. Jos terassin pinnassa on sammalta, nokea tai muuta pinttynyttä likaa, on syytä käyttää tarkoitukseen kehitettyä terassipesuainetta, Lainio toteaa.

Pinttynyttä likaa poistettaessa voidaan käyttää myös painepesurin päähän asennettavaa terassiharjaa. Ilman harjaa painepesuria ei ole syytä käyttää. Kovalla paineella suihkuava vesi vaurioittaa puun pintaa, ja näin terassilaudat voivat tikkuuntua.

Pesun jälkeen puun pitää antaa kuivua kunnolla ennen öljyämistä, sillä öljy ei imeydy märkään puuhun. Markkinoilla on sekä vesi- että tärpättiohenteisia terassi- ja kalusteöljyjä, joilla voi siis terassilautojen ohella käsitellä myös esimerkiksi puiset puutarhakalusteet.

– Öljyä sivellään ohuelti. Liikaa ei saa missään nimessä laittaa, sillä silloin puun pintaan syntyy kalvo, joka kerrostaa myöhemmin pois. Tarvittaessa öljyä voi laittaa kaksikin kertaa, mutta levityskertojen välissä puun pitää antaa kuivua. Kahteen kertaan maalatessa öljyä levitetään myös ohuelti. Parempi kaksi ohutta kerrosta kuin yksi paksu, Olli Vene opastaa.

Terassiöljyä levitetään joko pensselillä, tai jos laudat ovat sileitä, kätevällä terassiöljylastalla, johon on saatavana vaihtosieniä. Ohuella lastalla pääsee levittämään öljyä myös lautojen väleihin.

Pensseleihin ja terassiöljylastoihin saa myös varren, jolloin työnteko on fyysisesti vähemmän kuormittavaa.

– Laudat sivellään aina päästä päähän 1–2 lautaa kerrallaan, näin saadaan tasainen lopputulos, Olli Vene muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut