Teuvo Salmisen Avaruusfantasiat inspiroivat nyt lukiolaisia

Apulaisrehtori Jani-Petteri Renko ja rehtori Jussi Paavola vastaanottivat Teuvo Salmisen teokset: Super Nova, Kohti mustaa aukkoa ja Uusi planeetta syntyy. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalaisen karikatyyripiirtäjä-kuvataiteilija Teuvo Salmisen kolme kookasta öljyväriteosta on ripustettu Otan koulun aulakäytävän seinälle.

Salminen lainasi Avaruusfantasiat-triptyykkinsä Rauman Lyseon lukiolle, jotta ne innostaisivat opiskelijoita kuvataiteen tekemiseen.

– Haluan antaa lukiolaisille yhden mallin, eli motivaation harrastaa kuvataidetta ja samalla käyttää siinä omaa mielikuvitustaan. Vapaa taide antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Omat työt näkyvät ja pysyvät konkreettisina esineinä. Piirtämisen ja maalaamisen aloittamiseen ei tarvitse ”uhrata” paljon rahaa; muutama kymppi riittää, Teuvo Salminen toteaa.

Salmisen kodin seinät ovat vuosikymmenten kuluessa täyttyneet omasta taiteesta.

– Nyt eläkeiässä minulla olisi vielä paljon energiaa ja ideoita maalausten tekemiseen, mutta kotini seinät ovat jo täynnä. Siksi haluan lainata useitakin töitä hyviin paikkoihin, joissa ihmiset näkisivät ne.

Otan koulu sopii hyvin Teuvo Salmisen teosten sijoituspaikaksi. Onhan taiteilija aloittanut siellä opintiensä.

– Otan koulu on minulle merkittävä koulu. Se oli juuri valmistunut, moderni kansakoulu, jossa oli innostava ilmapiiri; paitsi oppitunneilla, myös harrastuksissa. Luokanopettajanani toimi nuori Aarno Rännäli, joka huomasi minun piirtämisharrastukseni ja innosti sitä merkittävästi. Pääsin myös Rauman Poikasoittokuntaan, ja Pepe Jalonen opetti minulle trumpetin soittoa. Harjoituspaikka oli juuri Otan koulun alakerrassa. Olen ikuisesti kiitollinen heille ja Otan koululle, Salminen summaa.