Thorströmin jättipitsikravatti kävi Saksassa

Jättikraka, saksalaisittain XXL-kravatti, asennettiin Plauenin kaupungintalon 65-metriä korkeaan torniin palokunnan tikasauton avustuksella.

| Päivitetty

Matti Pursiheimon ja Tarmo Thorströmin yhdessä ideoima jättipitsikravatti Häpskräps on palannut maailmanvalloitukseltaan takaisin kotikaupunkiinsa. Kravatti koristi saksalaisen Plauenin kaupungin kaupungintalon tornia kesäkuisella pitsifestivaalilla. Pitsikuvion suunnitellut Thorström itse oli tapahtuman kutsuvieras.

Jättikraka, saksalaisittain XXL-kravatti, asennettiin Plauenin kaupungintalon 65-metriä korkeaan torniin palokunnan tikasauton avustuksella.

Tornissa riippunut kravatti sai odotetusti runsaasti huomiota ja pitsitaiteilija Thorström oli esillä paikallisessa mediassa, Freie Presse Plauenen Zeitungissa.

– Kolmen päivän mittainen pitsifestivaali oli iso tapahtuma. Plauenin kaupunki on tunnettu koneellisesti valmistetuista pitseistään. Pitsivalmistus oli huomattava teollisuudenala siellä ennen toista maailmansotaa, kertoo Thorström.

Kaupunkifestivaalia vietettiin Plauenissa kolme päivää. Yhtäläisyyksiä Rauman Pitsiviikkoonkin löytyi, myös plauenilaiset valitsevat oman pitsimissinsä, joka heillä kantaa pitsiprinsessan titteliä. Prinsessaksi valittu nuori nainen saa palkinnoksi pestin pitsinvalmistuksen pr-henkilönä.

Jättipitsikravatin historia juontaa muutaman vuoden taakse. Ideanikkarina tunnettu Matti Pursiheimo ehdotti Thorströmille kravatin suunnittelemista kaupungintalon torniin.

Nimensä banderollille digitaalisesti skannatun pitsikuvion suurennos sai puolestaan murremaakari Hannu Heinolta. Hän oli jo aiemmin ehdottanut Thoströmille pistimynsterin nimeksi Häpskräpsiä. Pitsitaiteilija suunnitteli kuvion alun perin pitsikravattiin.

– Nimi tarkoittaa katkarapua, jonka muotoa olenkin kuviossa pyrkinyt tuomaan esille, sanoo Thorström

Raumalla kravatti oli esillä kesällä 2013. Se koristi kaupungintalon tornia Pitsiviikolta elokuulle saakka. Tornista sen äkkäsivät plauenilaiset pitsi-ihmiset, joilla oli Pitsiviikolla näyttely Marelassa.

Nyt Häpskräps on siististi pakattuna Thorströmin työhuoneella Sofronoffin talon piharakennuksessa.

Pitsitaiteilija näkisi sillä mieluusti jatkokäyttöä. Raumallekin sitä on toivottu uudelleen esille.

– Olisi kutkuttavaa saada se vielä jonnekin. Voisi se olla Raumallakin jokavuotinen perinne.

Yli 11 metriä pitkä ja pari metriä leveä pitsikravatti vaatisi Thorströmin mukaan tulevaa käyttöä varten tuunausta. Toisaalta banderolli olisi helppo tulostaa myös uudelleen.

Pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin kesäkausi on ollut kansainvälinen, sillä ennen vierailua saksalaisella pitsifestivaalilla hän käväisi Pariisissa Suomen Ranskan instituutissa vetämässä nypläystyöpajoja.

Kotikaupungissaan Thorströmin tapaa tuttuun tapaan Nypläämöstä heinäkuun alusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut