Tiesitkö, että 105-vuotias ennätysmies Ilmari Koppinen on kotoisin Raumalta? – joutui pakenemaan sodan jaloista jo niin sanottuna verisunnuntaina

Nykyään Salossa asuvalla yleisurheilumiehellä on palkintokaapissaan peräti yli 1 600 mitalia.

Harvassa ovat ne 105-vuotiaat, jotka vielä urheilukilpailuihin osallistuvat. Niin Suomessa kuin koko maailmassakin.

Ainakin yksi sellainen löytyy Salosta. Yleisurheilua harrastasva Ilmari Koppinen meni ja täräytti 8. tammikuuta kolmen kilon kuulan tulokseen 2,87.

Kyseessä on ainakin Suomen ja Euroopan ennätys 105-vuotiaiden sarjassa.

Tulos syntyi kilpailussa, joka järjestettiin Koppisen syntymäpäivänä Salohallissa. Kyseessä oli hänen nimikkokilpailunsa, ja samanlainen järjestettiin myös viisi vuotta sitten.

Tapaus oli sen verran ainutlaatuinen, että paikalla oli runsaasti myös valtakunnallista mediaa.

– Se voi olla, että se jää tähän. Sen näkee sitten tulevaisuudessa. Tavoitteita ei enää aseteta. Se tulee, mitä tulee, Koppinen sanoi kisan jälkeen.

Jos jäi, niin voi hyvällä syyllä sanoa, että Koppinen on jo nyt jättänyt oman kädenjälkensä suomalaiseen veteraaniurheiluun. Hän päätyi veteraaniyleisurheilun pariin 1980-luvulla, ja palkintokaapissa on 1 636 mitalia SM-, PM-, EM- ja MM-tasolta.

Maailmanmestaruuksiakin löytyy 12, ja hänen nimissään on edelleen 300 metrin aitajuoksun maailmanennätys 90-vuotiaiden sarjassa.

Salohallin juoksusuorakin on nimetty Ilmarin suoraksi.

Jo pitkään Koppinen on asunut Salossa, tarkalleen vuodesta 1957 lähtien. Salolainen hän ei kuitenkaan lähtöjään ole – vaan raumalainen.

Koppinen syntyi 8.1.1918 Raumalla, eli hän on vain reilua kuukautta nuorempi kuin Suomen valtio.

– Voidaan sanoa, että osallistuin ensimmäiseen sotaan jo vuonna 1918, jolloin minua lykättiin lastenvaunuissa ja kuulat lensivät ympärillä ja Raumalla oli niin sanottu verisunnuntai. Vanhempani olivat lähteneet pakoon Raumalta. Näin kerrotaan, Koppinen kirjoitti taannoin Salon Seudun Sotaveteraanien sivuilla julkaistuissa muistelmissaan.

Koppisen vanhemmat olivat opettajia. Hänen äitinsä toimi Raumalla kansakoulunopettajana ja isä oli matematiikan lehtori seminaarissa.

Vain 12-vuotiaana hänestä kuitenkin tuli orpo, kun ensin kuoli äiti ja hieman myöhemmin isä. Koppinen kiersi useissa kasvattiperheissä, asui välillä Ylivieskassa, mutta palasi lopulta Raumalle.

Raumalla hän liittyi partioon, ja siitä tulikin miehelle toinen koti. Hän oli jopa perustamassa Rauman Sinermojen lippukuntaa.

Ylioppilaaksi hän pääsi Rauman lyseosta vuonna 1938. Pian sen jälkeen olikin aika lähteä sotaan.

Koppinen palveli muun muassa matruusina panssarilaiva Ilmarisella, kouluttajana Suomenlinnassa sekä kaukopartiomiehenä Sorokan ympäristössä ja Rukajärvellä, ja sotaveteraanina hän nousi edellisen kerran valtakunnan julkisuuteen.

Koppinen oli yksi niistä kolmesta veteraanista, jotka esittivät vuoden 2015 Linnan juhlissa spontaanisti Veteraanin iltahuudon presidentti Sauli Niinistölle ja tämän puolisolle.

Työuransa Koppinen teki maanmittausalalla, ja hän työskenteli muun muassa Teknillisen korkeakoulun maanmittausosaston apulaisprofessorina.

Vaikka ikää on jo runsaasti, Koppinen asuu edelleen yksin omassa kodissaan.

Pitkän iän salaisuudeksi hän arvelee sen, että on käyttänyt päätään ja hankkii tietoa jatkuvasti.

– Aivot täytyy pitää hyvässä kunnossa, se on yksi syy. Olen tiedemies ja harrastelen historiaa. Internetistä löytää kaikenlaista tietoa, hän sanoi Ilta-Sanomille syntymäpäiväkilpailunsa jälkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut