Tietoa omaishoidon palveluista ja yhdistyksen toiminnasta

Omaishoidon palveluvastaava Kerttu Hakonen (vas.) ja Rauman seudun Omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Tuire Leskinen toivovat omaishoidon infopäivään 25.5. paljon kuulijoita.
Omaishoidon palveluvastaava Kerttu Hakonen (vas.) ja Rauman seudun Omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Tuire Leskinen toivovat omaishoidon infopäivään 25.5. paljon kuulijoita. Kuva: Elina Helkelä

Raumalla on tällä hetkellä 258 omaishoitajaa, jotka hoitavat kotonaan yli 65-vuotiasta läheistään. Omaishoitajahakemuksen on lähettänyt nyt viitisen hakijaa.

– Omaishoitajien määrä vaihtelee; osa poistuu, ja sitten taas tulee lisää. Viime vuonna kokonaisasiakasmäärämme oli 336, omaishoidon palveluvastaava Kerttu Hakonen Rauman kaupungin ikääntyneiden palveluista kertoo.

Rauman kaupunki myöntää omaishoitajille rahallista tukea, jonka voi halutessaan vaihtaa palveluseteliksi. Etuuden lisäksi kaupunki tarjoaa omaishoitajille muun muassa kotiapua ja vapaapäiviä, sijaishoitajia sekä vertaistukiryhmiä.

Omaishoitopalveluihin on saatu tänä vuonna vahvistusta, ja palveluvastaavia toimii tällä hetkellä kolme, joista kullakin on noin sata asiakasta.

– Asiakkainamme on omaishoitajat, joille on tehty omaishoidon tuen päätös. Meiltä he saavat yhdestä numerosta mahdollisimman paljon tietoa ja apua, Hakonen sanoo.

Rauman seudun Omaishoitajat julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää jäsentiedotetta.
Rauman seudun Omaishoitajat julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää jäsentiedotetta. Kuva: Elina Helkelä

Raumalla toimii myös yhdistys, Rauman seudun Omaishoitajat, joka tarjoaa virkistystoimintaa omaishoitajille. Yhdistys järjestää säännöllisesti retkiä ja julkaisee pari kertaa vuodessa ilmestyvää jäsentiedotetta. Lisäksi se tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin omaishoidon kanssa.

– Toimin itse 17 vuotta omaishoitajana, ja huomasin silloin, miten hyvin asiat hoituvat flikoitten kanssa, yhdistyksen puheenjohtaja Tuire Leskinen hymyilee.

Hän tietää, että Rauman seudullakin on paljon ihmisiä, jotka hoitavat kotona omaistaan, mutta eivät ole ottaneet yhteyttä kaupungin omaishoitoon saati lähteneet mukaan yhdistyksen toimintaan.

– Moni voi vierastaa virallista ”omaishoitaja”-titteliä, Leskinen arvelee.

Rauman omaishoidon palveluista sekä Rauman seudun Omaishoitajat ry:n toiminnasta järjestetään tiedotustilaisuus Tulestalolla ensi keskiviikkona.

– Infotilaisuus on tarkoitettu uusille tai myöhemmin aloittaville omaishoitajille sekä muille asiasta kiinnostuneille, Hakonen selvittää.

Paikalla on kaupungin omais- hoidon palveluvastaavia ja yhdistyksen edustajia sekä yksityisiä palveluntuottajia.

Infopäivä omaishoidosta ke 25.5. klo 13–16 Tulestalo (Aittakarinkatu 14). Kakkukahvitarjoilun vuoksi pyydetään ennakkoilmoittaumista: 0400 599 9162 / Jari.