Timon ja Marketan lintukoto on keidas oravillekin

Aron pariskunnan lintutarhassa asustaa kanojen lisäksi fasaaneja, silkkikanoja ja joskus viiriäisiä.

Timo ja Marketta Aron komea Pasi-kukko saa tepastella vapaana pariskunnan 6000 neliön kokoisella puutarhatontilla. Pasilla on paljon siivekkäitä kavereita, sillä Arot kasvattavat kanojen lisäksi fasaaneja.

Viiltävä trumpettimainen kiekaisu kajahtaa ilmoille, kun vieras saapuu Timo ja Marketta Aron Kauklaistenjärven rannalla sijaitsevalle kotipihalle.

Lintutarhan fasaanit aistivat, että nyt on joku ulkopuolinen tullut tontille.

– Nämä ovat niin tottuneita meihin, että vieraat saavat ne hiukan varuilleen, Timo Aro toteaa maanitellessaan fasaanikukkoa esiin tarhan kulmauksesta.

Arot ovat kasvattaneet fasaaneja nyt kymmenkunta vuotta, mutta kokemusta muista siivekkäistä heillä on jo usealta vuosikymmeneltä.

– Olin joku seitsemän vanha, kun jo kasvatin pikkukanoja, eli voi sanoa, että meillä on ollut eläimiä aina, karjamestarin ammattia aikoinaan harjoittanut Timo kertoo.

Arojen kotipihan lintutarhassa asuu fasaanien lisäksi muutama kultafasaani, silkkikanoja sekä tavallisia kanoja ja kukkoja. On heillä viiriäisiäkin ollut, mutta viimeksi ne kokivat kohtalonsa rotan saaliina.

Fasaanikasvatus lähti siitä, kun pariskunnan metsästystä harrastava poika hankki itselleen lintukoiria ja niitä piti ryhtyä opettamaan linnustamisen saloihin.

– Fasaanit viedään koiran koulutusta edeltävänä päivänä metsään tai pellolle. Koulutettavan koiran tulee etsiä maastoon viedyt linnut, seisoa paikallaan linnun löydettyään ja nostaa lintu siivilleen käskystä, Timo selittää.

Vapaaksi päästetyt fasaanit pärjäävät hänen mukaansa luonnossa hyvin, sillä ne osaavat etsiä sieltä ruokansa.

Luonnossa niiden pahin vihollinen on kanahaukka.

Fasaanikana munii keväisin noin puolentoista kuukauden ajan päivittäin. Aroilla on oma hautomakone, jossa on nyt noin sata munaa.

– Ei sieltä kuitenkaan sataa poikasta kuoriudu.

Fasaaneja ruokitaan viljalla, rehulla ja ruoholla. Voikukanlehdet ovat niiden erikoisherkkua. Poikasille annetaan kaupasta ostettua poikasrehua.

Lintutarhassa on pahnoja, pehkuja ja järviruokoa, joiden seassa linnut voivat kuopia ja oleilla. Fasaanit pärjäävät ulkona ympäri vuoden, mutta kanoja varten Aroilla on kanala, jossa ne talvehtivat.

Pariskunta vitsailee, että heillä on selvä työnjako lintujen hoidossa: Timo ruokkii niitä ja Marketta katsoo, että hommat tulevat tehdyiksi.

Vielä toistaiseksi Timo ja Marketta aikovat jatkaa lintujen hoitamista ja fasaanien kasvatusta.

– Täytän parin vuoden kuluttua 80, mutta vielä jaksan touhuta näiden kanssa, Timo Aro vakuuttaa.

Lintujen hoidon lisäksi Arot huolehtivat rehevästä 6 000 neliön suuruisesta puutarhatontistaan, joka oli useana vuotena suosittu Avoimet puutarhat -kohde.

– Enää emme pidä kotipihallamme avoimia ovia. Siihen valmistautumiseen kului niin paljon aikaa, että nyt puuhailemme täällä vain omaksi iloksemme, Marketta hymyilee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut